Nieuwste artikelen:

Malala Yousafzai bekritiseerd voor ‘feministische’ Broadway-samenwerking met Hillary Clinton

Critici zeggen dat het duo, dat de musical 'Suffs'...

Columbia University schakelt over op hybride lessen als pro-Palestijnse demonstraties aanhouden

De beslissing wordt gezien als een overwinning voor demonstranten...

De militaire uitgaven van Israël zijn met meer dan 100 procent gestegen te midden van de oorlog in Gaza, 

terwijl Saoedi-Arabië zijn wapenuitgaven heeft teruggeschroefd en Turkije flink...

Afghanistan: Taliban maken MBZ het hof in hun streven naar erkenning door de VAE

Leestijd: 6 minuten

Afghanen lopen diplomatiek koord tussen VAE en Qatar als zoon van Mullah Omar belangrijke ontmoeting heeft met Emirati leider.

Een delegatie van de Islamitische Emiratenregering van de Taliban is zondag naar de Verenigde Arabische Emiraten vertrokken voor een ontmoeting met de president, Mohammed bin Zayed.

Volgens een verklaring van het Afghaanse ministerie van Defensie voerden de partijen gesprekken over “het versterken van de betrekkingen, bilaterale samenwerking tussen de VAE en Afghanistan en andere belangrijke kwesties”.

Er werden geen verdere details over de ontmoeting bekendgemaakt, maar de symboliek van het bezoek, dat dinsdag afloopt, is de Afghanen in beide landen niet ontgaan.

Heerser van de VAE , Mohammed Bin Zayed (shutterstock)
Heerser van de VAE , Mohammed Bin Zayed (shutterstock)

Hoewel Taliban-functionarissen naar Noorwegen, Qatar en recentelijk Turkije zijn gereisd, is dit de eerste keer dat het islamitische emiraat een rechtstreekse ontmoeting heeft met Mohammed bin Zayed, de heerser van Abu Dhabi, soms bekend als MBZ, die volgens bronnen zeer bevriend is met de voormalige Afghaanse president Ashraf Ghani.

Het feit dat de delegatie werd geleid door waarnemend minister van Defensie, Mawlawi Mohammad Yaqoub Mujahid, de zoon van de oprichter van de Taliban-beweging Mullah Mohammad Omar, wordt door sommigen gezien als bewijs dat de 32-jarige hoopt een rol te kunnen spelen bij het projecteren van een gematigder beeld van het Islamitische Emiraat.

Yaqoub werd vergezeld door Anas Haqqani, die ook wordt gezien als een relatief gematigde stem binnen het Islamitisch Emiraat, hoewel hij geen officiële titel in de regering heeft.

Haqqani, 28 jaar oud, noemt zichzelf een dichter en wordt gezien als veel toegankelijker dan zijn broer, Sirajuddin, die fungeert als waarnemend minister van Binnenlandse Zaken, en zijn oom, Khalil, waarnemend minister van Vluchtelingen en Repatriëring. Haqqani heeft ook een lokaal voordeel, want de tweede vrouw van zijn vader komt uit de VAE.

Golf diplomatie

Natuurlijk zijn er Afghanistan-watchers die zich afvragen welk signaal deze ontmoeting zal afgeven aan ambtenaren in Qatar, een voormalige rivaal van de VAE die nu fungeert als Washington’s tussenpersoon met het islamitische emiraat.

Faiz Zaland, een professor en analist in Kaboel, zegt dat “het zeker een grote zaak is” dat Yaqoub en Haqqani erin geslaagd zijn om de leider van de VAE rechtstreeks te ontmoeten.

In de anderhalf jaar sinds de Taliban weer aan de macht zijn in Afghanistan, hebben verschillende van hun vertegenwoordigers officiële en onofficiële bezoeken gebracht aan de VAE, maar de ontmoeting van zondag markeert hun eerste publiekelijk erkende interactie met de top van de VAE.

Zaland vertelde Middle East Eye dat de inspanningen van het islamitische emiraat om zowel Abu Dhabi als Doha te benaderen “een hele evenwichtsoefening” zal zijn, en dat het serieuze diplomatie zal vergen.

Vertegenwoordigers van de Taliban, waaronder Haqqani, zijn al minstens sinds 2011 in Doha gevestigd, toen de voormalige Amerikaanse president Barack Obama en zijn toenmalige Afghaanse ambtgenoot Hamid Karzai hoopten vredesbesprekingen met de Taliban aan te knopen.

Zaland zei dat de Qatariërs “de Taliban hebben bijgestaan in hun slechtste tijden”, iets wat zij niet mogen vergeten in hun poging om dichter bij de VAE te komen.

Er zijn echter al bijna een jaar tekenen van spanning tussen Doha en de Taliban. In de herfst van 2021 vertelden bronnen in Doha aan MEE dat zij teleurgesteld waren dat de Taliban in verschillende kwesties niet naar hen luisterden. Rond dezelfde tijd hield de Qatarese minister van Buitenlandse Zaken een toespraak waarin hij het islamitische emiraat bekritiseerde omdat het vrouwen uit de meeste overheidsbanen zou weren.

Vervolgens sloten de Taliban in september een overeenkomst met Abu Dhabi om een Emirati bedrijf de internationale luchthavens van Afghanistan te laten beheren.

Bronnen in Doha, Dubai en Kaboel zeiden dat de deal tot stand kwam na een maandenlange impasse tussen de Taliban, Qatar en Turkije. Doha en Ankara probeerden met de Taliban tot een overeenkomst te komen over de exploitatie van de luchthavens sinds kort nadat de groep aan het eind van de zomer van 2021 weer aan de macht was gekomen.

De bronnen zeiden dat Kaboel en Doha het niet eens konden worden over de financiële en veiligheidsvoorwaarden, en dat de Taliban zich uiteindelijk tot de VAE hebben gewend, die eerder een overeenkomst hadden gesloten om de luchthavens in Afghanistan te helpen beheren onder de door het westen gesteunde regering.

Wederzijdse veiligheidsbelangen

Hoewel Zaland zegt dat het nu aan het Islamitisch Emiraat is om een verantwoorde manier te vinden om zowel Doha als Abu Dhabi het hof te maken, geloven andere analisten niet dat het voor de Taliban zo riskant is als het lijkt.

Asadullah Nadim, een veiligheidsanalist in Kaboel, zei dat men niet mag vergeten dat Qatar en de VAE wederzijdse veiligheidsbelangen hebben, vooral op het gebied van terrorismebestrijding. Aangezien Afghanistan nog steeds de thuisbasis is van strijdkrachten die trouw zeggen te zijn aan de Islamitische Staat (IS), is de ontmoeting van Mohammed bin Zayed met Yaqoub, wiens taak het is Afghanistan te beveiligen tegen groepen als IS, voor Doha misschien niet zo controversieel als het lijkt.

“Dat het Islamitisch Emiraat zich richt op de VAE heeft evenveel te maken met economie als met politiek”.

– Asadullah Nadim, veiligheidsanalist

Nadim wijst er bovendien op dat de VAE, met name Abu Dhabi, een machtig blok van Afghaanse zakenlieden en investeerders herbergen, die het islamitische emiraat het hof hoopt te maken op een moment dat hun regering lijdt onder sancties, steunbeperkingen en bankbeperkingen die door de VS en andere westerse mogendheden zijn opgelegd.

“Dat het Islamitisch Emiraat zich op de VAE richt, heeft evenveel te maken met economie als met politiek,” zei Nadim.

Er wordt aangenomen dat Afghaanse ondernemers en investeerders gezamenlijk toegang hebben tot 100 miljoen dollar in de VAE, zei Nadim.

Dit belang om Afghanen in de VAE aan te moedigen opnieuw in Afghanistan te investeren werd duidelijk toen de delegatie een groep Afghaanse investeerders in de Emiraten aansprak en hen vroeg opnieuw zaken te gaan doen in hun land.

Tijdens dat evenement zei Yaqoub dat momenteel 300.000 Afghanen in de VAE werken. In plaatsen als de oostelijke provincie Khost zijn de overmakingen van die Afghaanse werknemers naar huis van groot belang voor de plaatselijke economie.

Wat de politiek betreft, merkt Nadim op dat de leiders van de laatste drie regeringen in Afghanistan, met inbegrip van de Taliban, allemaal sterke netwerken hebben in de VAE.

Voormalige president van Afghanistan Hamid Karzai (shutterstock)
Voormalige president van Afghanistan , Hamid Karzai (shutterstock)

“Sinds Karzai hebben Afghaanse leiders altijd sterke banden gehad met de VAE,” zegt Nadim, die opmerkt dat familieleden van Karzai huizen hebben in Dubai.

Ook Ghani is Afghanistan ontvlucht naar Abu Dhabi, waar hij momenteel verblijft in een goed bewaakte villa.

Indiase media en Afghanen op sociale media beweerden dat de Taliban-functionarissen Ghani in de VAE zouden ontmoeten, maar bronnen die bekend zijn met de situatie deden die berichten af als vermoedens.

Nadim denkt dat de reis uiteindelijk bedoeld was om de leiders van de Emiraten het hof te maken, waarvan de Taliban hopen dat ze kunnen worden overgehaald om hun regering te erkennen als de officiële leiders van Afghanistan.

In de jaren 90 waren de VAE een van de drie landen (de andere zijn Pakistan en Saudi-Arabië) die de Taliban-regering erkenden. Ditmaal heeft geen enkel ander land het Islamitisch Emiraat officieel erkend.

Uiteindelijk zegt Nadim dat de Taliban “de banden met zoveel mogelijk landen moeten aanhalen”, en gezien de nabijheid en de banden met Afghanistan zijn de VAE een goede plaats om te beginnen

Laatste nieuws

Malala Yousafzai bekritiseerd voor ‘feministische’ Broadway-samenwerking met Hillary Clinton

Critici zeggen dat het duo, dat de musical 'Suffs'...

Columbia University schakelt over op hybride lessen als pro-Palestijnse demonstraties aanhouden

De beslissing wordt gezien als een overwinning voor demonstranten...

De militaire uitgaven van Israël zijn met meer dan 100 procent gestegen te midden van de oorlog in Gaza, 

terwijl Saoedi-Arabië zijn wapenuitgaven heeft teruggeschroefd en Turkije flink...

Democraten willen bewijs dat Israël geen Amerikaanse wapens gebruikt om internationaal recht te schenden.

Meer dan twee dozijn Huisdemocraten roepen Biden op om...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Malala Yousafzai bekritiseerd voor ‘feministische’ Broadway-samenwerking met Hillary Clinton

Critici zeggen dat het duo, dat de musical 'Suffs'...

Iran-aanval op Israël: Wat werd neergeschoten en door welk land?

Teheran lanceerde 170 drones, 30 kruisraketten en 120 ballistische...

Ghassan Abu Sittah beschuldigt Duitsland van ‘medeplichtigheid aan genocide’ nadat hem de toegang geweigerd werd.

De Brits-Palestijnse chirurg spreekt met MEE nadat hem een...

Libanon: Regering dreigt met hard optreden tegen Syrische vluchtelingen na moord op ambtenaar

Pascal Sleiman werd ontvoerd en vermoord door wat Libanese...

Jordanië heeft gefaald in het stoppen van pro-Palestijnse protesten. Nu beschuldigen ze Hamas ervan ze te leiden.

Jordanië heeft honderden mensen vastgezet voor deelname aan protesten...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

− 2 = 4

Columbia University schakelt over op hybride lessen als pro-Palestijnse demonstraties aanhouden

De beslissing wordt gezien als een overwinning voor demonstranten die oproepen om 'de werking van de instelling met alle mogelijke middelen te stoppen'. Columbia University...

De militaire uitgaven van Israël zijn met meer dan 100 procent gestegen te midden van de oorlog in Gaza, 

terwijl Saoedi-Arabië zijn wapenuitgaven heeft teruggeschroefd en Turkije flink heeft geïnvesteerd in het leger, volgens het Stockholm International Peace Research Institute. Militaire uitgaven in het...

Democraten willen bewijs dat Israël geen Amerikaanse wapens gebruikt om internationaal recht te schenden.

Meer dan twee dozijn Huisdemocraten roepen Biden op om te tonen welke garanties Israël aan Washington heeft gegeven over de naleving van internationaal recht. Meer...