VS keurt verkoop van anti-dronesystemen aan Qatar ter waarde van 1 miljard dollar goed

0
45
Leestijd: 2 minuten

Qatar streeft naar nieuwe Amerikaanse wapendeals sinds het in januari door president Joe Biden is aangewezen als belangrijke niet-NAVO-bondgenoot.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de mogelijke verkoop van een anti-drone systeem van 1 miljard dollar aan Qatar goedgekeurd, zei het Pentagon dinsdag.

“Deze voorgestelde verkoop zal het buitenlands beleid en de nationale veiligheidsdoelstellingen van de Verenigde Staten ondersteunen door de veiligheid te helpen verbeteren van een bevriend land dat een belangrijke kracht blijft voor politieke stabiliteit en economische vooruitgang in het Midden-Oosten”, aldus de verklaring.

Qatar heeft ook gewacht op een antwoord van de VS op een verzoek dat het meer dan een jaar geleden deed om vier bewapende MQ-9B Predator drones te kopen, als onderdeel van een geschatte 600 miljoen dollar deal om hun defensieve capaciteiten te vergroten.

Amerikaanse president Joe Biden (shutterstock)

De hoop op vooruitgang in de wapendeal werd in januari gewekt toen de Amerikaanse president Joe Biden Qatar aanwees als belangrijke niet-NAVO-bondgenoot.

In Qatar bevindt zich Al Udeid, een Amerikaanse luchtmachtbasis en het operationele hoofdkwartier van alle Amerikaanse strijdkrachten in het Midden-Oosten, ook bekend als Centcom.

De benoeming van Qatar tot belangrijke NAVO-bondgenoot plaatst het land in de rij van Bahrein en Koeweit als een van de weinige Golfstaten met die titel, waardoor Doha preferentiële toegang krijgt tot militaire uitrusting en technologie van de VS, gratis overtollig materiaal en prioritaire samenwerking op het gebied van opleiding.

Het gasrijke Golfland heeft zijn politieke en economische gewicht zien toenemen door de oorlog in Oekraïne en een wereldwijde zoektocht naar energievoorraden.

Deze maand sloot Qatar een 27-jarige gasleveringsovereenkomst met het Chinese Sinopec en dinsdag tekende het een 15-jarige gasovereenkomst met Duitsland.

Qatar is een van ’s werelds grootste producenten van vloeibaar aardgas. Het werkt momenteel aan een uitbreiding van zijn Noordelijke veld ter waarde van 30 miljard dollar, die de LNG-productie van het land tegen 2026 met 40 procent per jaar moet doen toenemen.

In zijn verklaring zei het State Department dat de verkoop “het fundamentele militaire evenwicht in de regio niet zal veranderen”. Sommige Amerikaanse wetgevers hebben zich verzet tegen wapenverkoop aan Qatar vanwege de recente ruzie met buurlanden in de Golf.

Saoedi-Arabië en de VAE hebben een boycot van Qatar ingesteld vanwege de steun aan de Moslimbroederschap. In januari 2021 ondertekenden de landen echter het Al-Ula akkoord, waarmee veel van hun meningsverschillen werden opgelost.

De regionale toenadering was te zien tijdens het WK voetbal in Doha, waar de Saoedi-Arabische kroonprins Mohammed bin Salman werd afgebeeld naast Emir Tamim bin Hamad al-Thani uit Qatar. Beide heersers zijn tijdens wedstrijden afgebeeld met elkaars vlaggen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

+ 89 = 90