Nieuwste artikelen:

De president van Iran, Ebrahim Raisi, is omgekomen bij een helikoptercrash.

De helikopter stortte neer terwijl hij een bergachtig terrein...

Geen enkele plek is veilig’ in Gaza, aangezien 800.000 Palestijnen Rafah ontvluchten

Zware bombardementen richten zich op gebieden in Gaza en...

Israël heeft de VS overrompeld en gezegd dat het Iran pas na de Pesach-feestdagen zou aanvallen.

De beperkte aanval kwam slechts enkele uren nadat de...

Palestijnen rouwen om de dood van twee broers die tijdens Israëlische inval zijn doodgeschoten

Leestijd: 8 minuten

Palestijnen rouwen om doodgeschoten twee broers tijdens Israëlische inval.

Duizenden gaan de straat op in dorpen op de Westelijke Jordaanoever voor de begrafenis van Jawad en Thafer Rimawi, nu activisten waarschuwen dat Israëlische soldaten roekelozer schieten om te doden.

Tienduizenden Palestijnen hebben dinsdag door de dorpen Kafr Ein en Beit Rima, ten noordwesten van Ramallah, gemarcheerd met twee kisten gedrapeerd in heldere Palestijnse vlaggen en bedekt met bloemen.

In de kisten liggen de lichamen van Jawad Rimawi, 22 jaar, en Thafer Rimawi, 21 jaar, twee broers uit Beit Rima.

Hun lichamen werden gedragen op de schouders van familie en vrienden, terwijl de menigte gelukswensen en paradijsgebeden uitsprak voor de nieuwe “martelaren”, die dinsdagochtend vroeg tijdens een Israëlische inval werden doodgeschoten.

Een voor dit type begrafenis ongebruikelijk gezicht: menigten van voornamelijk jonge vrouwen sloten zich aan bij de stoet en brachten de jongemannen blijde tijdingen op weg door hun woonplaats naar hun laatste rustplaats.

De onverwachte dood van de broers leidde tot een lange en emotioneel geladen begrafenis. De lucht was gevuld met vlaggen, kreten van verzet tegen de bezetting en gezangen ter ere van de bevrijding van Palestina.

Met geest en bloed zullen wij u verlossen, o Palestina’.

Uit solidariteit met de doden schoten gemaskerde mannen kogels in de lucht.

Familie en vrienden waren echter nog in shock toen ze wakker werden met het nieuws dat Jawad en Thafer waren vermoord.

“Elke dag worden we wakker, en Jawad gaat naar zijn werk. Vandaag werden we wakker en zagen we dat hij en zijn broer dood waren. We zijn nog steeds geschokt,” zei hun oom Bashar.

De begrafenis begon op de Birzeit Universiteit, de alma mater van de broers en de hoogst aangeschreven universiteit in de bezette gebieden, en eindigde in hun woonplaats Beit Rima.

Op de universiteit liepen studenten langs de lichamen en namen afscheid. Jawad, een pas afgestudeerde bedrijfskundige, werd in het bekken geschoten en stierf onderweg naar het ziekenhuis. Zijn jongere broer Thafer, die technologie studeert, werd in de borst geschoten.

In de zee van mensen vielen foto’s van de jonge mannen op. Jawad lacht in zijn afstudeer toga. Thafer staart voor zich uit met zijn armen over elkaar en de schaduw van een glimlach.

https://www.instagram.com/reel/CljM2DELwxT/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

In Kafr Ein, het dorp dat grenst aan Beit Rima, waar de jongens werden neergeschoten, was de menigte rouwenden nog prominenter aanwezig toen ze de lichamen van de broers omringden en door het dorp marcheerden. Eerst naar de moskee en dan naar hun graf.

De vader van de mannen stond bij hun hoofden en leidde hun weg, met een hand op elk van hen voor de laatste keer.

Scherp vuur

Israëlische troepen vielen dinsdag rond vijf uur ’s ochtends de Palestijnse stad Kafr Ein binnen. Het naburige dorp, Beit Rima, is meer gewend aan invallen van Israëlische troepen. Dus gingen hun jongeren naar beneden om hun buren te “helpen” en te “verdedigen”, vertelden plaatselijke bewoners aan MEE.

Met de broers Rimawi onder de jongeren, braken botsingen uit tussen hen en de Israëlische troepen. Volgens getuigen gooiden Palestijnen stenen en molotovcocktails naar de soldaten, die kogels en andere wapens afvuurden toen ze de buurt binnenvielen.

Volgens ooggetuigen gooide Thafer een steen naar het konvooi van gepantserde militaire jeeps toen een soldaat vanuit de richting van de jeeps op hem schoot en hem in de borst trof.

During the funeral processions for the martyred Rimawi brothers, Palestinian women march through the streets to honour them (MEE/Akram al-Waara)

Tijdens de begrafenisstoet voor de broers Rimawi marcheren Palestijnse vrouwen door de straten om hen te eren (MEE/Akram al-Waara).

“De soldaten die hen doodden zaten in een militaire jeep. Het leven van de soldaten was op dat moment niet in gevaar, ze hadden gewoon weg kunnen gaan,” vertelde activist en inwoner van Beit Rima, Jad al-Bargouthi, 46, aan Middle East Eye.

“We waren geschokt door het aantal scherpe kogels dat de soldaten afvuurden,” zei al-Barghouthi. “We waren nog meer geschokt dat deze scherpe kogels onnodig twee broers doodden.”

‘Mijn hele leven dacht ik dat Jawad en Thafer wedijverden om de beste cijfers, maar zonder dat ik het wist, wedijverden ze ook om Palestina, om te zien wie meer kon doen om het te bevrijden’.

Jawad Rimawi, oom van Jawad en Thafer

Volgens plaatselijke bewoners werden de twee broers in particuliere voertuigen geëvacueerd door inwoners van Kafr Ein en Beit Rima. Jawad werd naar een ziekenhuis in de nabijgelegen stad Salfit gebracht, terwijl Thafer naar Ramallah werd gebracht. Jawad bezweek onderweg naar het ziekenhuis aan zijn verwondingen, terwijl Thafer kort na aankomst overleed.

“De Israëlische soldaten doodden hen midden in een Palestijns dorp, een Palestijns gebied waar voor de soldaten geen wettelijke reden is om daar te zijn. Ze kwamen, doodden de twee broers en vertrokken,” zei hun oom.

Na de begrafenis kwamen familie en vrienden bijeen om te eten. Ze luisterden aandachtig naar de gepassioneerde stem van de oom van vaderskant van de jongens, Jawad Rimawi, de naamgenoot van de jonge Jawad. Rimawi belde vanuit de Israëlische gevangenis, waar hij al 21 jaar als politiek gevangene wordt vastgehouden.

“Mijn hele leven dacht ik dat Jawad en Thafer wedijverden om de beste cijfers, maar zonder dat ik het wist, wedijverden ze ook om Palestina, om te zien wie meer kon doen om het te bevrijden. Ze streden om hun eer,” zei Rimawi.

“Ik wil Thafer en Jawad vragen of ik degene ben die te laat is, of zijn jullie degenen die te vroeg zijn gestorven? Waarom hebben jullie niet gewacht tot ik vrij kwam? Ik wilde jullie ontmoeten buiten deze gevangeniscel.”

Na de begrafenis gaf de Bir Zeit Universiteit een verklaring vrij waarin stond: “De universiteit benadrukt dat de Palestijnen zich niet zullen laten ontmoedigen en hun verzet zullen voortzetten totdat zij hun legitieme rechten hebben verkregen.”

De universiteit, waar in de loop der jaren 28 studenten zijn gedood door Israëlische troepen, riep de internationale gemeenschap en mensenrechtenorganisaties op onmiddellijk maatregelen te nemen om “een einde te maken aan de absurde Israëlische aanvallen die de mensen- en onderwijsrechten in Palestina schenden”,

Jawad en Thafer waren twee van de vijf Palestijnen die dinsdag binnen 24 uur werden gedood door Israëlische troepen.

Mufid al-Khalil, 44, werd gedood tijdens een Israëlische inval in de stad Beit Ummar, ten noorden van Hebron, op dezelfde avond dat Jawad en Thafer werden gedood in Ramallah.

Later op dinsdagochtend, kort voor het middaguur, werd een Palestijn doodgeschoten nadat hij buiten Ramallah een aanslag met een auto had gepleegd, waarbij een Israëlische soldaat gewond raakte. Hij werd door de Israëlische media geïdentificeerd als Ghani Maamoun Faiz Abu Ali, 45 jaar, een getrouwde vader van vijf kinderen.

Terwijl in Ramallah en Hebron begrafenisstoeten werden gehouden voor de broers Rimawi en Khalil, werd een vijfde Palestijn doodgeschoten in het dorp Al-Mughayyir, ten noordoosten van Ramallah, toen Israëlische troepen hard optraden tegen plaatselijke demonstranten. Hij werd geïdentificeerd als Raed Ghazi al-Naasan.

“Elke dag is er een martelaar. Elke dag zijn er gewonden. Elke nacht zijn er invallen en arrestaties en vernielingen. Dit is ons leven als Palestijnen,” zei al-Barghouti.

‘Nieuwe orders’

Het doden van de vijf Palestijnen op dinsdag brengt het dodental in de bezette Palestijnse gebieden dit jaar op 207 Palestijnen, van wie 155 werden gedood op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem, waardoor het het dodelijkste jaar is voor Palestijnen sinds 2005.

Israël’s“shoot-to-kill beleid” is alom bekritiseerd nu het aantal Palestijnse doden door toedoen van Israëlische troepen toeneemt.

Zelfs Barghouti was verbaasd dat de twee broers werden neergeschoten, en zei dat er “veel aanvallen zijn geweest in dit gebied, maar dat de soldaten gewoonlijk de jongeren arresteren, niet hen neerschieten. Ze hebben nog nooit zoveel scherpe kogels afgeschoten, en we denken dat het verband houdt met de nieuwe orders die de soldaten krijgen.”

A Palestinian taxi featuring a poster of the two martyred brothers, Jawad and Thafer Rimawi, at their funeral (MEE/Akram al-Waara)

Een Palestijnse taxi met een poster van de twee gemartelde broers, Jawad en Thafer Rimawi, op hun begrafenis (MEE/Akram al-Waara)

eye.net/core/assets/vendor/ckeditor/plugins/widget/images/handle.png”); top: -15px; left: 0px;”>Hoewel het shoot-to-kill beleid van Israël al jaren van kracht is, schrijven veel Palestijnen de toename van het aantal Palestijnse doden en het gebrek aan aarzeling van soldaten toe aan de overwinning van de rechtse regering die onlangs de verkiezingen in Israël heeft gewonnen.

Itamar Ben-Gvir en Bezalel Smotrich van de partij Religieus Zionisme, en leden van de nieuwe regering, hebben hun standpunt over anti-Arabisch racisme zeer duidelijk gemaakt in hun retoriek door de jaren heen, waarbij ze zo ver gingen om te pleiten voor de deportatie van burgers van Israël die etnisch Palestijns zijn en op te roepen om Palestijnen die stenen gooien neer te schieten.

“Ze [de nieuwe Israëlische regering] begonnen Palestijnen te vermoorden voordat ze op hun nieuwe posten zaten. Maar de effecten van deze mensen aan de macht zijn al voelbaar,” zei al-Barghouti, van Ben Gvir en Smotrich.

Hij vertelde MEE dat hij gelooft dat de situatie zal blijven verslechteren.

“De Israëlische regering wil geen vrede met de Palestijnen. Hun pogingen [tot vrede] zijn nep. Ze willen ons geen staat geven. Het bewijs is dat er elke dag meer illegale nederzettingen zijn, meer martelaren en checkpoints.”

Laatste nieuws

De president van Iran, Ebrahim Raisi, is omgekomen bij een helikoptercrash.

De helikopter stortte neer terwijl hij een bergachtig terrein...

Geen enkele plek is veilig’ in Gaza, aangezien 800.000 Palestijnen Rafah ontvluchten

Zware bombardementen richten zich op gebieden in Gaza en...

Israël heeft de VS overrompeld en gezegd dat het Iran pas na de Pesach-feestdagen zou aanvallen.

De beperkte aanval kwam slechts enkele uren nadat de...

Frans rapport beschuldigt Turkije van inmenging in de onrust in Nieuw-Caledonië.

Bronnen in Ankara amuseren zich over ongegronde beschuldigingen van...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Overstromingen Libië: Elseddik en Saddam Haftar, de broers die strijden om de macht na de ramp

Zonen van krijgsheer Khalifa Haftar vergroten zichtbaarheid na overstromingen,...

Algerije zegt waarschuwingen te hebben afgevuurd op jetskiërs die vanuit Marokko zijn wateren zijn binnengedwaald

Dinsdag vielen er twee doden nadat vijf mannen op...

Waarom protesteren mensen in Frankrijk?

Tientallen jaren van spanningen met de politie komen tot...

Parijs: Woede en protesten na doodschieten Algerijns-Franse tiener door politie

Op beelden lijkt de politie de 17-jarige te vertellen...

Tunesië: Vier mensen doodgeschoten dichtbij synagoge

Een politieagent opent lukraak het vuur op de synagoge...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

+ 48 = 55

Geen enkele plek is veilig’ in Gaza, aangezien 800.000 Palestijnen Rafah ontvluchten

Zware bombardementen richten zich op gebieden in Gaza en het Israëlische leger geeft een nieuwe evacuatieorder uit voor het noorden. Bijna 800.000 Palestijnen zijn gevlucht...

Israël heeft de VS overrompeld en gezegd dat het Iran pas na de Pesach-feestdagen zou aanvallen.

De beperkte aanval kwam slechts enkele uren nadat de Amerikaanse minister van Defensie had gesproken met zijn Israëlische ambtgenoot Yoav Gallant over de toenemende...

Frans rapport beschuldigt Turkije van inmenging in de onrust in Nieuw-Caledonië.

Bronnen in Ankara amuseren zich over ongegronde beschuldigingen van Turkse steun aan separatisten in de eilandengroep in de Stille Oceaan. Een populaire Franse radiozender heeft...