Nieuwste artikelen:

Amerikaans Congres oordeelt dat antizionisme antisemitisme is

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een resolutie aangenomen...

Blauwe plekken gevonden op lichamen van Palestijnen die stierven in Israëlische detentie

Minstens twee van de zes Palestijnse gevangenen die sinds...

43 Palestijnen vermoord bij twee luchtaanvallen met Amerikaanse wapens

Amnesty International heeft bewijs gevonden dat het Israëlische leger...

Ontmoet de machtige rabbijn die ooit opriep tot het doden van onschuldige Palestijnen

Leestijd: 4 minuten

Rabbijn Dov Lior is de geestelijk leider van een coalitie die nu deel zal uitmaken van de regering van Netanyahu.

Nu de extreem-rechtse politicus Itamar Ben-Gvir op het punt staat Israëls volgende minister van nationale veiligheid te worden, is zijn geestelijke gids en bondgenoot Rabbi Dov Lior in de schijnwerpers komen te staan vanwege zijn mogelijke“racistische” invloed op de nieuwe regering.

Lior, een voorstander van de etnische zuivering van Arabische moslims, is de geestelijke leider van de extreem-rechtse coalitie van het Religieus Zionisme, die drie partijen omvat: Religious Zionism, Jewish Power en Noam.

De politieke alliantie won eerder deze maand 14 zetels in het Israëlische parlement, meer dan enige religieus-nationalistische partij in de geschiedenis van de staat, waardoor zij na premier Benjamin Netanyahu het grootste blok in de regeringscoalitie vormt.

Extreem zionistische politicus Itamar Ben-Gvir (shutterstock)

Lior had de Israëli’s aangespoord hun stem op de coalitie uit te brengen en sprak op de persconferentie na de bekendmaking van de verkiezingsuitslag.

Lior is openhartig in politieke zaken, en propageerde herhaaldelijk de theorie dat het “Westelijke Land van Israël” (dat wil zeggen heel historisch Palestina) alleen aan de Joden toebehoort.

Hij beweert dat het “oostelijke Land Israël”, het huidige Koninkrijk Jordanië, dat volgens hem ook aan de Joden toebehoort, minder heilig is en kan worden gecompromitteerd. Terugtrekking uit enig deel van het “Westelijke Land van Israël” is volgens Lior een zonde.

Lior steunt de bouw van illegale nederzettingen op Palestijns grondgebied en erkent niet het recht van de Palestijnen om land te bezitten.

Nadat de Israëlische premier Yitzhak Rabin in 1995 was vermoord, werd Lior’s naam genoemd onder de rabbijnen die een uitspraak zouden hebben gedaan waarin Rabin werd veroordeeld als een verrader die de dood waard was.

Itamar Ben-Gvir, de leider van de Jewish Power partij, dreigde in een televisie-interview Rabin iets aan te doen, maar werd niet aangeklaagd omdat hij toen minderjarig was. Vervolgens zijn Lior en Ben-Gvir duurzaam bevriend geraakt.

Lior was tussen 1987 en 2015 de rabbijn van de illegale nederzetting Kiryat Arba binnen de bezette stad Hebron. Een van zijn leerlingen, Baruch Goldstein, schoot in 1994 29 Palestijnen dood in de Abrahamitische moskee in Hebron. Rabbi Lior noemde Goldstein achteraf “heiliger dan alle martelaren van de Holocaust”.

In 2011 sprak hij schriftelijke steun uit voor het boek “The King’s Torah,” een racistisch en genocidaal boek van de rabbijnen Yitzhak Shapira en Yosef Elitzur, dat onder meer het doden van niet-joodse baby’s goedkeurt voordat zij volwassen worden en een vermeend risico vormen voor joden.

De Israëlische politie stelde een onderzoek in tegen rabbijn Lior wegens mogelijke opruiing, en vaardigde een arrestatiebevel tegen hem uit toen hij weigerde te getuigen. Rechtse kolonisten lanceerden wijdverspreide protesten tegen het arrestatiebevel, en uiteindelijk stemde Lior ermee in een twee uur durend interview te geven aan de politie en werd hij vrijgelaten zonder in staat van beschuldiging te worden gesteld.

In juli 2014, midden in de Israëlische invasie van de Gazastrook, vaardigde Lior een “psak halacha” (een religieuze uitspraak) uit, die de vernietiging van de hele Gazastrook toestond, en Israëlische soldaten ontsloeg van de verplichting om onderscheid te maken tussen strijders en niet-strijders.

“Het is oké om onschuldige burgers te doden en Gaza te vernietigen,” zei hij.

‘Het is oké om onschuldige burgers te doden en Gaza te vernietigen’

– Rabbijn Dov Lior

De uitspraak riep verontwaardiging op bij Israëlisch links en oproepen om nog een onderzoek tegen hem in te stellen, maar dat gebeurde niet. Lior verdubbelde en sprak op een conferentie in september van dat jaar, waarin hij zei: “Links wil de Arabieren een democratisch regime geven. Ze weten hoe ze een democratisch regime moeten leiden, net zoals ik weet hoe ik kamelen moet leiden. In Saoedi-Arabië kan een winkelier de winkel open laten omdat iedereen die probeert te stelen zijn hand wordt afgehakt. Dit is de enige taal die zij kennen.”

Vervolgens zei hij dat het Land Israël “schoon moet zijn van Arabieren”. De politie heeft nooit een onderzoek ingesteld naar de uitspraak.

In 2015 prees Lior de aanslagen van Islamitische Staat in Parijs, waarbij 137 mensen werden gedood, door te zeggen: “De goddelozen in het met bloed doordrenkte Europa verdienen het voor wat ze 70 jaar geleden ons volk hebben aangedaan.”

Rabbi Lior riep Amerikaanse Joden op om bij de presidentsverkiezingen van 2016 op Donald Trump te stemmen. Trump benoemde David Friedman, een vriend van Lior, tot ambassadeur van de VS in Israël. Friedman doneerde geld aan de Israëlisch-Joodse organisatie Komemiyut waarvoor Lior de opperrabbijn was.

Lior vereert de overleden rabbijn Meir Kahane, en sprak op zijn herdenking. Kahane was de oprichter van de extreem-rechtse Kach-beweging die in verschillende landen, waaronder de staat Israël zelf, als terreurorganisatie werd aangemerkt, maar bij de herdenking sprak Lior naast Knessetlid Ben-Gvir, die zelf lid was van Kach.

Nieuws

Laatste nieuws

Amerikaans Congres oordeelt dat antizionisme antisemitisme is

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een resolutie aangenomen...

Blauwe plekken gevonden op lichamen van Palestijnen die stierven in Israëlische detentie

Minstens twee van de zes Palestijnse gevangenen die sinds...

43 Palestijnen vermoord bij twee luchtaanvallen met Amerikaanse wapens

Amnesty International heeft bewijs gevonden dat het Israëlische leger...

Families van Israëlische gegijzelden botsen met Netanyahu tijdens een gespannen ontmoeting

Tijdens een gespannen ontmoeting op 5 december tussen de...

Nieuwsbrief

Ook intressant

43 Palestijnen vermoord bij twee luchtaanvallen met Amerikaanse wapens

Amnesty International heeft bewijs gevonden dat het Israëlische leger...

Families van Israëlische gegijzelden botsen met Netanyahu tijdens een gespannen ontmoeting

Tijdens een gespannen ontmoeting op 5 december tussen de...

Israël lanceert verwoestende aanval op Khan Younis

Op dinsdag lanceerde Israël een verwoestende aanval op de...

Israël onderzoekt piek in short selling vóór de aanval van 7 oktober

Israël onderzoekt beweringen dat beleggers mogelijk vooraf wisten van...

Moslimleiders in belangrijke Amerikaanse staten lanceren ‘Abandon Biden’-campagne voor de 2024 verkiezingen

In de Verenigde Staten hebben moslimleiders en organisatoren uit...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

+ 70 = 75

Blauwe plekken gevonden op lichamen van Palestijnen die stierven in Israëlische detentie

Minstens twee van de zes Palestijnse gevangenen die sinds het begin van de oorlog in oktober in Israëlische hechtenis zijn overleden, werden gevonden met...

43 Palestijnen vermoord bij twee luchtaanvallen met Amerikaanse wapens

Amnesty International heeft bewijs gevonden dat het Israëlische leger in oktober in twee luchtaanvallen op Gaza Amerikaanse precisiegeleide munitie heeft gebruikt, waarbij 43 burgers...

Families van Israëlische gegijzelden botsen met Netanyahu tijdens een gespannen ontmoeting

Tijdens een gespannen ontmoeting op 5 december tussen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de families van de gegijzelden in Gaza, liepen de emoties...