Nieuwste artikelen:

De Amerikaanse militaire operatie in Somalië uitgelegd.

Leestijd: 5 minuten
Biden beloofde een einde te maken aan de “eeuwige oorlogen” in het Midden Oosten. Waarom hebben de VS dan eerder dit jaar opnieuw troepen ingezet in Somalië?
Voorafgaand aan een reis naar Saudi-Arabië dit jaar, zei de Amerikaanse president Joe Biden dat hij de eerste president zou zijn die het Midden-Oosten bezoekt sinds 9/11 “zonder dat Amerikaanse troepen daar een gevechtsmissie uitvoeren”.

Maar het gebrek aan troepen in actie heeft de VS er niet van weerhouden een militaire aanwezigheid in de regio te handhaven, en een gebied waar dit misschien wel het meest relevant is, is Somalië, een land waar de VS al lange tijd strijden tegen militante groeperingen.

Maar behalve de grote krantenkoppen is er niet veel bekend over de precieze aard van de Amerikaanse militaire operatie in Somalië, een overschaduwd en over het hoofd gezien theater in de Amerikaanse “oorlog tegen het terrorisme”.

MEE bekijkt waarom het Amerikaanse leger in Somalië is en wat voor militaire operatie het uitvoert in de Hoorn van Afrika.

Kaart van Somalië (shutterstock)

De regering van president Donald Trump heeft besloten alle 700 Amerikaanse troepen in 2020 uit Somalië terug te trekken, na een aanwezigheid van drie decennia in het land.

Kort na het aantreden van de regering Biden draaide deze de stap van Trump terug, en in mei 2022 zeiden Amerikaanse functionarissen dat de president een plan goedkeurde om troepen in te zetten in Somalië.

De reden voor de zet was een onderdeel van de strategie van de regering Biden om te proberen de dreiging van al-Shabab te verminderen, een aan Al Qaida gelieerde militante groep die de laatste jaren in Somalië een heropleving kent.

Een Amerikaanse functionaris vertelde The New York Times dat Washington “zich richt op een klein leiderschapskader” en in het bijzonder op individuen “die ervan worden verdacht een rol te spelen in de ontwikkeling van complotten buiten de grenzen van Somalië”.

Hoe ziet de militaire aanwezigheid van de VS eruit?

De fysieke Amerikaanse militaire aanwezigheid in Somalië is met ongeveer 500 manschappen relatief klein.

De terrorismebestrijdingsoperatie van de VS is echter veelomvattend en maakt gebruik van een tactiek die de afgelopen twee decennia veel kritiek heeft gekregen van rechtengroeperingen: drone-oorlogsvoering.

En ondanks de bezorgdheid over het gebruik van bewapende drones in gebieden waar de VS formeel geen gevechtsmissie heeft, heeft de regering Biden in hoog tempo luchtaanvallen uitgevoerd in het land.

In juni voerde US Africa Command (Africom) een luchtaanval uit in Somalië waarbij naar verluidt vijf leden van Al-Shabab werden gedood. In juli werden bij een andere luchtaanval twee militanten gedood. Een maand later voerde Africom ten minste vijf luchtaanvallen uit waarbij naar verluidt 17 “Al-Shabaab-terroristen” werden gedood. In september zei Africom dat het bij een aanval 27 strijders had gedood.

Vorige maand kondigde Africom een luchtaanval aan waarbij “een leider van Al-Shabaab” werd gedood en “geen burgers werden gewond of gedood”. En deze maand nog voerde Africom een luchtaanval uit waarbij 17 strijders van Al-Shabaab werden gedood.

In oktober ondertekende Biden een nieuw geheim beleid om drone-aanvallen buiten conventionele oorlogsgebieden te beperken. Het nieuwe beleid is bedoeld om de beperkingen die de regering aan het begin van haar ambtstermijn oplegde en die dienden als een tijdelijke stop tegen de stappen van de regering-Trump om het toezicht te versoepelen, te versterken.

Sarah Harrison, een senior fellow bij de International Crisis Group, stelde echter in een stuk voor Just Security dat het nieuwe beleid waarschijnlijk weinig effect zal hebben op de Amerikaanse operaties in Somalië, aangezien het “mazen bevat die waarschijnlijk business as usual voor USAFRICOM in Somalië mogelijk zullen maken”.

Welke toestemming heeft het Amerikaanse leger om daar te zijn?

Het Amerikaanse Congres is de tak van de Amerikaanse regering die de bevoegdheid heeft om de oorlog te verklaren.

Hoewel het Congres de oorlog in Somalië niet heeft verklaard, heeft de regering Biden de Authorization for the Use of Military Force (AUMF) van 2001 gebruikt om de beperkingen te omzeilen.

Het open karakter van het AUMF van 2001 heeft meerdere presidenten in staat gesteld oorlog te voeren tegen een aantal groeperingen, waaronder Al Qaida, de Taliban, Al Shabab en Islamitische Staat (IS).

Het is toegepast in landen als Afghanistan, Irak, Syrië, Libië, Somalië en Jemen.

En terwijl de regering Biden te kennen heeft gegeven dat zij voorstander is van beëindiging van de – verschillende – AUMF van 2002, specifiek voor Irak, heeft zij geen steun betuigd voor intrekking van de ruimere AUMF van 2001, ondanks oproepen van wetgevers.

De Somalische regering heeft de VS onlangs gevraagd om meer drone-aanvallen uit te voeren op doelen van Al-Shabaab, zodat ook degenen die “een bedreiging kunnen vormen voor de Somalische strijdkrachten – ook al wordt er op dit moment niet op hen gevuurd” hieronder vallen. De regering Biden overweegt het verzoek, dat een aanzienlijke escalatie door Washington zou betekenen.

De Fransen hebben misschien een huwelijksfeest in Mali gebombardeerd. En het lijkt niemand iets uit te maken.

More “

In augustus prees de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin de militaire operatie van het land in Afrika door te zeggen dat het “samenwerkt met onze vrienden als volwaardige partners – om de banden te versterken, gemeenschappelijke bedreigingen aan te pakken en een gedeelde visie te bevorderen van een Afrika waarvan de mensen veilig en welvarend zijn”.

Maar een recent rapport van het Africa Center for Strategic Studies van het Pentagon spreekt dit tegen: “Het geweld van militante islamitische groeperingen in Afrika is de afgelopen tien jaar onverbiddelijk toegenomen, met een groei van 300 procent in deze periode.”

Alleen al in Somalië registreerde het Pentagon 2.221 “gewelddadige gebeurtenissen”, waarvan 72 procent gevechten tussen Al-Shabaab en de veiligheidstroepen van het land.

In het rapport wordt opgemerkt dat Al-Shabab in Somalië betrokken was bij 36 procent van alle gewelddadigheden van militante groeperingen in Afrika in het afgelopen jaar.

Volgens gegevens van het Center for International Policy hebben de VS sinds 2009 ongeveer 2,5 miljard dollar uitgegeven aan veiligheidssteun voor Somalië. En sinds 2007 hebben zij minstens 265 luchtaanvallen uitgevoerd, volgens Airwars.

Laatste nieuws

Democraten willen bewijs dat Israël geen Amerikaanse wapens gebruikt om internationaal recht te schenden.

Meer dan twee dozijn Huisdemocraten roepen Biden op om...

Iran-aanval op Israël: Wat werd neergeschoten en door welk land?

Teheran lanceerde 170 drones, 30 kruisraketten en 120 ballistische...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Iran-aanval op Israël: Wat werd neergeschoten en door welk land?

Teheran lanceerde 170 drones, 30 kruisraketten en 120 ballistische...

Ghassan Abu Sittah beschuldigt Duitsland van ‘medeplichtigheid aan genocide’ nadat hem de toegang geweigerd werd.

De Brits-Palestijnse chirurg spreekt met MEE nadat hem een...

Libanon: Regering dreigt met hard optreden tegen Syrische vluchtelingen na moord op ambtenaar

Pascal Sleiman werd ontvoerd en vermoord door wat Libanese...

Jordanië heeft gefaald in het stoppen van pro-Palestijnse protesten. Nu beschuldigen ze Hamas ervan ze te leiden.

Jordanië heeft honderden mensen vastgezet voor deelname aan protesten...

Israëlische persoverzicht: Rechtbank spreekt politieagent vrij die protesten ontketende met dood van Israëlisch-Ethiopische tiener

Tegelijkertijd bekritiseren centristische politici de anti-Netanyahu protesten en worden...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

× 2 = 4

Palestijnse journalisten hebben onlangs opgeroepen tot een boycot van het diner van de White House Correspondents’ Association dinner

Het blauwe persvest biedt ons geen bescherming, maar fungeert eerder als een rood doelwit," zeggen Palestijnse journalisten in Gaza. Meer dan twee dozijn Palestijnse journalisten,...

Qatar heeft fel kritiek geuit op een Democratisch congreslid die de Verenigde Staten opriep om hun banden met Qatar te heroverwegen.

De ambassade van Qatar in Washington heeft de vooraanstaande Democratische wetgever Steny Hoyer bekritiseerd omdat hij dreigde de relatie tussen de VS en Doha...

Iran-aanval op Israël: Wat werd neergeschoten en door welk land?

Teheran lanceerde 170 drones, 30 kruisraketten en 120 ballistische raketten, waarbij vijf landen de eer deelden voor succesvolle onderscheppingen. Iran lanceerde zaterdagavond een grootschalige aanval...