Nieuwste artikelen:

Armenië erkent de staat Palestina

Het ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de 'catastrofale humanitaire...

Canada wijst de IRGC van Iran aan als een terroristische groepering

Iran veroordeelde de beslissing over haar Islamitische Revolutionaire Garde...

‘Mijn bloed zal voor niets zijn’: Egyptische soldaten zeggen dat hun land Gaza in de steek heeft gelaten.

Dienstplichtigen aan de grens van Sinaï en Gaza hekelen...

Iran: Vijf doden bij protesten na dood van ‘foute hoofddoek’ vrouw, zegt mensenrechtengroep

Leestijd: 5 minuten

Er zijn doden gemeld in Iraans Koerdisch gebied toen veiligheidstroepen het vuur zouden hebben geopend tijdens protesten over de dood van Mahsa Amini.

Vijf mensen zijn maandag gedood in de Koerdische regio van Iran toen veiligheidstroepen het vuur openden tijdens protesten vanwege de dood van een vrouw die door de politie in hechtenis was genomen, aldus een Koerdische rechtengroep.

Mahsa Amini was vorige week op bezoek in Teheran toen de speciale politie-eenheid die toezicht houdt op vrouwenkleding haar arresteerde omdat ze de hoofddoek, een kledingstuk dat in Iran verplicht is voor vrouwen, niet zou hebben gedragen.

De politie van Teheran zei donderdag in een verklaring dat Amini tijdens haar gevangenschap “plotseling last kreeg van haar hart” en “onmiddellijk naar het ziekenhuis werd gebracht”.

Vrouwen die hun haar afknippen uit protest (shutterstock)

Vrijdag werd bekend dat ze daar was overleden. Terwijl de politie zei dat er geen “fysiek contact” was geweest tussen Amini en de agenten, zei een aantal actievoerders dat ze tijdens haar hechtenis was gemarteld. De vooraanstaande advocaat Saeed Dehghan zei dat Amini schedelbreuken had opgelopen en beschreef haar dood als “moord”.

Haar vader heeft herhaaldelijk gezegd dat zijn dochter geen gezondheidsproblemen had, en voegde eraan toe dat ze kneuzingen aan haar benen had opgelopen.

Hij hield de politie verantwoordelijk voor haar dood. Twee van de mensen werden gedood toen veiligheidstroepen het vuur openden op demonstranten in de Koerdische stad Saqez, Amini’s woonplaats, zei de mensenrechtenorganisatie Hengaw op Twitter.

Het zei dat er nog twee werden gedood in de stad Divandarreh “door direct vuur” van veiligheidstroepen, en een vijfde werd gedood in Dehgolan, ook in de Koerdische regio.

Er was geen officiële bevestiging van de doden en Middle East Eye kon de berichten niet onafhankelijk verifiëren. Het officiële persbureau Irna zei dat er in een aantal steden in zeven provincies “beperkte” protesten waren die door de politie uiteen werden gedreven.

De staatstelevisie zei dat een aantal demonstranten was gearresteerd, maar verwierp “enkele beweringen over doden op sociale media” door twee gewonde jongeren te tonen die ontkenden dat ze waren gedood.

Bij de landelijke veroordelingen van Amini’s dood bereikte de Perzische hashtag #MahsaAmini bijna 2 miljoen vermeldingen op Twitter.

Ongekende terugslag

Maandag meldde een aantal Iraanse verkooppunten dat kolonel Mirzaei, hoofd van de Morele Veiligheidspolitie van Groot-Teheran, uit zijn functie was ontheven.

De politie van Teheran ontkende dit later echter. Mahsa Alimardani, een internetonderzoeker die zich richt op vrijheid van meningsuiting en toegang tot informatie online in Iran, zei zaterdag tegen MEE dat de dood van Amini een ongekende reactie had uitgelokt.

“Ik zie vrouwen die zelfs nooit politiek of neutraal staan tegenover de hijab verontrust door wat Mahsa is overkomen, omdat het letterlijk iedereen had kunnen overkomen,” zei ze.

“Ik zie oproepen om de verplichte hijab af te schaffen en de zedelijkheidspolitie massaal op te heffen. Er is nog nooit zo’n unanieme roep geweest om deze infrastructuur en wet voor de handhaving van de verplichte hijab af te schaffen.”

De protesten zijn het hevigst in de Koerdische regio, waar de autoriteiten eerder onrust van de acht tot tien miljoen Koerdische minderheid de kop hebben ingedrukt. Hengaw zei dat maandag 75 mensen gewond waren geraakt.

Een door Hengaw op Twitter geplaatste video toonde demonstranten die stenen gooiden, terwijl een man kon worden gehoord die zei “er is oorlog in Divandarreh” en de politie beschuldigde van aanvallen. MEE kon de authenticiteit van de video niet verifiëren.

‘Dood aan de dictator!’

Internetblokkade observatorium NetBlocks meldde maandag “bijna-totale verstoring van de internetverbinding in Sanandaj” – de provinciehoofdstad van de Koerdische regio – en legde een verband met de protesten, volgens haar Twitter-account.

Terwijl Hengaw melding maakte van dodelijk geweld door veiligheidstroepen in de Koerdische regio, waren er geen directe berichten over protestdoden in andere delen van Iran.

Video’s op sociale media toonden demonstraties in Teheran en zich uitbreidend naar steden als Rasht, Mashhad en Isfahan. Een video gedeeld door het 1500tasvir Twitter-account, dat beelden publiceert die door zijn 70.000 volgers zijn ingezonden, toonde politieauto’s waarvan de ruiten werden ingeslagen in Teheran, terwijl een nabijgelegen voertuig van de veiligheidstroepen waterkanonnen afvuurde in de richting van demonstranten.

“Mensen die stenen gooien zijn opgeschoten tegen de politie. Dood aan de dictator!” is een vrouw te horen zeggen. Zij deelde ook beelden van wat volgens haar een protest was op een universiteit in Teheran tegen de paramilitaire Basij, een militie.

MEE kon de video’s niet onafhankelijk verifiëren. Het is een van de ergste onlusten in Iran sinds de straatschermutselingen van eind 2021 over watertekorten.

‘Flagrante schending van de mensenrechten’

Verschillende landen hebben verantwoording geëist voor de dood van Amini. “De dood van Mahsa Amini na verwondingen opgelopen tijdens haar politiebewaring wegens het dragen van een ‘ongepaste’ hijab is een ontstellende en flagrante belediging van de mensenrechten,” zei een woordvoerder van het Witte Huis.

Frankrijk veroordeelde haar arrestatie, “en het geweld dat haar dood veroorzaakte”, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken, en riep op tot een transparant onderzoek.

Eerder op maandag zei de politiecommandant van Teheran, Hossein Rahimi, dat er “laffe beschuldigingen” waren geuit tegen de politie, dat Amini geen lichamelijk letsel had opgelopen en dat de politie “alles had gedaan” om haar in leven te houden.

“Dit incident was onfortuinlijk voor ons en we wensen dergelijke incidenten nooit mee te maken,” zei Rahimi. De politie heeft gesloten televisiebeelden vrijgegeven die hun versie van de gebeurtenissen blijkbaar ondersteunen. Reuters kon de video niet verifiëren.

Overtreders van de Iraanse sharia, of islamitische wet, en de regels voor de hijab kunnen boetes of arrestatie krijgen. Maar activisten hebben onlangs vrouwen opgeroepen hun sluiers af te doen, ondanks het harde optreden van de heersers tegen “onzedelijk gedrag”. De dood van Amini zou de spanning tussen de gevestigde orde en de Koerdische minderheid kunnen verhogen. Irans elite Revolutionaire Garde heeft decennia lang onrust in de Koerdische gebieden van het land neergeslagen, en veel Koerdische activisten zijn veroordeeld tot lange gevangenisstraffen of de dood.

Laatste nieuws

Armenië erkent de staat Palestina

Het ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de 'catastrofale humanitaire...

Canada wijst de IRGC van Iran aan als een terroristische groepering

Iran veroordeelde de beslissing over haar Islamitische Revolutionaire Garde...

‘Mijn bloed zal voor niets zijn’: Egyptische soldaten zeggen dat hun land Gaza in de steek heeft gelaten.

Dienstplichtigen aan de grens van Sinaï en Gaza hekelen...

Iran’s Masoud Pezeshkian: is hij een hoop voor hervormers of een valstrik van conservatieven?

Conservatieven proberen presidentskandidaat Pezeshkian in diskrediet te brengen, terwijl...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Canada wijst de IRGC van Iran aan als een terroristische groepering

Iran veroordeelde de beslissing over haar Islamitische Revolutionaire Garde...

Iran’s Masoud Pezeshkian: is hij een hoop voor hervormers of een valstrik van conservatieven?

Conservatieven proberen presidentskandidaat Pezeshkian in diskrediet te brengen, terwijl...

Israël raadt zijn burgers aan de Malediven te vermijden na een paspoortverbod.

De regering van de Malediven heeft aangekondigd dat zij...

De president van Iran, Ebrahim Raisi, is omgekomen bij een helikoptercrash.

De helikopter stortte neer terwijl hij een bergachtig terrein...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

9 × = 54

Canada wijst de IRGC van Iran aan als een terroristische groepering

Iran veroordeelde de beslissing over haar Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) en noemde het 'onbezonnen en provocerend'. Canada heeft aangekondigd dat het de Islamitische Revolutionaire Garde...

‘Mijn bloed zal voor niets zijn’: Egyptische soldaten zeggen dat hun land Gaza in de steek heeft gelaten.

Dienstplichtigen aan de grens van Sinaï en Gaza hekelen de stilte van de regering-Sisi over de moord op eigen soldaten en het gebrek aan...

Iran’s Masoud Pezeshkian: is hij een hoop voor hervormers of een valstrik van conservatieven?

Conservatieven proberen presidentskandidaat Pezeshkian in diskrediet te brengen, terwijl sommige hervormers hem zien als hun laatste kans om aan de macht te komen. Toen de...