Nieuwste artikelen:

Britse parlementsleden vragen minister van Buitenlandse Zaken om uitleg over Saoedische martelpraktijken

Regering beschuldigd van buigen voor Saoedische druk na bewering...

Brittney Griner: UAE faciliteerde basketballer’s vrijlating uit Rusland, zegt Biden

Amerikaanse president bedankt Emiraten, terwijl in Abu Dhabi gevangenenruil...

Iran voert eerste executie uit wegens Mahsa Amini-protesten

Mohsen Shekari, 23, werd in september gearresteerd en beschuldigd...

Egypte nadert overeenkomst met Israël en PA om Gaza’s offshore-gasproductie nieuw leven in te blazen

⏱ Leestijd: 5 minuten

De Gaza Marine aardgasvelden zijn twee decennia lang onbenut gebleven, voornamelijk door Israëlische bezwaren en belemmeringen.

Een akkoord tussen Israël, de Palestijnse Autoriteit (PA) en Egypte om de gasexploratie in de velden voor de kust van Gaza nieuw leven in te blazen, zou wel eens dichtbij kunnen zijn, aldus Palestijnse bronnen.

De overeenkomst zou inhouden dat een Egyptisch bedrijf de aardgasproductie in de offshore-velden faciliteert met behulp van Israëlische infrastructuur, vertelde een Palestijnse bron die bekend is met de gesprekken en die sprak op voorwaarde van anonimiteit aan Middle East Eye.

De in Ramallah gevestigde PA, vertegenwoordigd door het Palestijnse investeringsfonds (PIF), zal 27,5 procent van de winst uit het veld opstrijken. De partner van PIF, de Consolidated Contractors Company (CCC), die in Palestijns bezit is, krijgt nog eens 27,5 procent. De resterende 45 procent gaat naar de Egyptische Natural Gas Holding Company (EGAS), die het project zal exploiteren.

“De gesprekken tussen de Palestijnse coalitiebedrijven en het Egyptische bedrijf vorderen sterk om binnenkort tot een definitief akkoord te komen” – Palestijnse bron

“De gesprekken tussen de Palestijnse coalitiebedrijven en het Egyptische bedrijf vorderen sterk om binnenkort tot een definitief akkoord te komen”, vertelde de bron aan MEE. De gasvelden van Gaza werden voor het eerst ontdekt in 1999 in de Palestijnse territoriale wateren.

De eerste ontdekking, ongeveer 36 km uit de kust, heette Gaza Marine 1 en bevat naar schatting 33 miljard kubieke meter aardgas. Het tweede veld, gelegen aan de zeegrens tussen Gaza en Israël, werd Gaza Marine 2 genoemd en bevat nog eens drie miljard kubieke meter.

Kaart met de grens tussen Gaza en Egypte (shutterstock)

De velden werden lang gezien als een belangrijke opstap naar Palestijnse energieonafhankelijkheid, maar ze bleven onbenut, voornamelijk door Israëlische bezwaren en obstakels. In november 1999 werd tussen de British Gas Group (BG Group), de CCC en de PIF een 25-jarig contract ondertekend voor de exploratie en ontwikkeling van gasvelden.

BG Group trok zich in 2016 terug uit het project en droeg het over aan Shell, dat zich in 2018 eveneens terugtrok uit de overeenkomst wegens diverse geschillen.

Egypte werkt nu samen met Israël en de Palestijnen aan een deal die de onaangeboorde brandstof zou kunnen ontsluiten, te midden van wereldwijde gastekorten als gevolg van de Russische oorlog in Oekraïne en westerse sancties tegen Moskou.

strategisch plan

Op dinsdag zei de Israëlische openbare omroep dat een trilaterale overeenkomst was bereikt tussen Israël, de PA en Egypte, maar noemde geen verdere details.

Een dag eerder zei de Palestijnse premier Mohammed Shtayyeh aan het begin van de wekelijkse ministeriële zitting in Ramallah dat de regering een team zou vormen met verschillende ministers om de zaak op te volgen.

Hij zei dat PIF-voorzitter Mohammed Mustafa en zijn team met Egypte onderhandelen over een overeenkomst over gas, op een manier die de Palestijnse nationale rechten en voordelen dient.

Een hoge Palestijnse functionaris vertelde MEE dat de ministeries van de PA de missie van de PIF zullen vergemakkelijken bij de afgifte van de nodige vergunningen. “Het gaswinningsproject is een belangrijke strategische regeling voor ons,” zei de bron, die sprak op voorwaarde van anonimiteit.

De ambtenaar zei te hopen dat het gas tegen 2025 zal worden gewonnen via Israëlische infrastructuur die kan worden gebruikt voor gastransport, waarbij hij opmerkte dat de Palestijnen ongeveer 15 jaar nodig zullen hebben om hun eigen infrastructuur voor te bereiden.

De Palestijnse economische expert Samir Hulileh zei echter dat er geen uitbreiding van de gaspijpleiding naar de Israëlische stad Ashdod komt, maar dat de leidingen worden doorgetrokken naar de Egyptische stad Al-Arish.

Het Egyptische bedrijf zou het gas dan verwerken en samen met Egyptisch gas aan Europa verkopen. Hulileh zei dat de jaarlijkse inkomsten voor de PA uit het gasveld, zodra de operatie van start gaat, tussen 700 en 800 miljoen dollar zullen bedragen, wat neerkomt op 7 tot 8 miljard dollar binnen 10 jaar.

“De premier en de regering zijn er zeer in geïnteresseerd omdat het geld zal opleveren dat de schatkist van de regering zal helpen,” zei de officiële PA-bron.

Israël en Hamas

In 2021 ondertekende de PA een memorandum van overeenstemming met Egypte om het gasveld in Gaza en de nodige infrastructuur te ontwikkelen.

Caïro moest echter nog groen licht krijgen van Israël om het project van de grond te krijgen.

De Palestijnse functionaris die met MEE sprak, zei dat de huidige Israëlische goedkeuring voorlopig is. De definitieve goedkeuring kan niet worden verkregen vóór de vorming van de volgende Israëlische regering, die de uiteindelijke beslissing zal nemen.

Een Egyptische bron bevestigde eerder deze week aan AFP dat zijn land “contacten legt met alle partijen, inclusief Israël, om het gasveld in Gaza te ontwikkelen en ervan te profiteren”, en benadrukte dat dit “de Palestijnse economie zou ondersteunen” Ondertussen is er in de Gazastrook de afgelopen maand door Palestijnse facties, voornamelijk onder leiding van Hamas, steeds vaker opgeroepen om de exploratie nieuw leven in te blazen.

In de Gazastrook werden billboards en spandoeken opgehangen met het opschrift “Ons gas is ons recht”, terwijl Libanon een maritieme overeenkomst met Israël ondertekende die zijn eigen gasrijkdommen in de Middellandse Zee zou kunnen ontsluiten.

De offshore velden kunnen de elektriciteitscentrale van Gaza helpen over te schakelen van olie op gas, waardoor de operationele capaciteit zou toenemen en de kosten, die momenteel door Qatar worden betaald, zouden dalen.

“Het recht van ons volk om te profiteren van zijn natuurlijke hulpbronnen en gas is gewaarborgd in alle internationale wetten en resoluties” – Hazem Qassem, Hamas

Hamas-woordvoerder Hazem Qassem zei tegen MEE: “Wij volgen alle ontwikkelingen met betrekking tot de gaskwestie en de overeenkomsten.

“Hij voegde eraan toe: “Het recht van ons volk om te profiteren van zijn natuurlijke hulpbronnen en gas wordt gegarandeerd in alle internationale wetten en resoluties.”

Econoom Hamed Jad hoopte dat tegen het einde van het jaar een overeenkomst kan worden gesloten, maar zei dat dit afhankelijk is van de medewerking van Israël. “De Palestijnse pogingen zijn sinds de ontdekking van gasvelden voor de kust van Gaza altijd doorgegaan, maar telkens zijn er nieuwe obstakels.

Nu, in het licht van de wereldwijde energiecrisis, is de kwestie opnieuw aan de orde gekomen,” zei Jad tegen MEE. Hij voegde eraan toe dat een definitieve overeenkomst een overeenkomst met Hamas, de feitelijke heerser van Gaza, moet omvatten om verdere problemen bij de exploitatie van het veld te voorkomen.

Maar Jad bleef positief en zei dat Egypte “weet hoe het met Hamas moet omgaan en hoe het met Israël moet omgaan”

Laatste nieuws

Britse parlementsleden vragen minister van Buitenlandse Zaken om uitleg over Saoedische martelpraktijken

Regering beschuldigd van buigen voor Saoedische druk na bewering...

Brittney Griner: UAE faciliteerde basketballer’s vrijlating uit Rusland, zegt Biden

Amerikaanse president bedankt Emiraten, terwijl in Abu Dhabi gevangenenruil...

Iran voert eerste executie uit wegens Mahsa Amini-protesten

Mohsen Shekari, 23, werd in september gearresteerd en beschuldigd...

Saoedi-Arabië en China kondigen voor 30 miljard dollar aan deals aan tijdens bezoek Xi

Chinese president en Saudische kroonprins Mohammed bin Salman sluiten...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Israël ontzegt christenen in Gaza toestemming om kerst te vieren met familie

Ten minste 250 Palestijnse christenen zullen de feestdagen niet...

Palestijn veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf wegens rellen in 2021 terwijl Joodse Israëli’s vrijuit gaan

Harde straf voor 25-jarige betrokken bij onrust in Akko...

EU ziet af van overeenkomst inzake politiesamenwerking met Israël

Tegenvaller voor nieuwe extreem-rechtse Israëlische regering: EU trekt stekker...

Shireen Abu Akleh: Al Jazeera daagt Israël voor het ICC wegens moord op journaliste

Medianetwerk dient rechtszaak in bij rechtbank in Den Haag...

Egypte laat journalist vrij die sinds 2015 vastzit

Ismail Alexandrani zat gevangen op beschuldiging van het publiceren...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

Spam check ;-) 2 × = 6

Brittney Griner: UAE faciliteerde basketballer’s vrijlating uit Rusland, zegt Biden

Amerikaanse president bedankt Emiraten, terwijl in Abu Dhabi gevangenenruil plaatsvindt tussen Griner en beruchte Russische wapenhandelaar De Verenigde Arabische Emiraten hebben de vrijlating van de...

Iran voert eerste executie uit wegens Mahsa Amini-protesten

Mohsen Shekari, 23, werd in september gearresteerd en beschuldigd van het aanvallen van een lid van de paramilitaire Basij strijdmacht met een machete. Mohsen Shekari,...

Saoedi-Arabië en China kondigen voor 30 miljard dollar aan deals aan tijdens bezoek Xi

Chinese president en Saudische kroonprins Mohammed bin Salman sluiten 34 deals tijdens ontmoeting in Riyadh De Chinese president Xi Jinping kondigde een "nieuw tijdperk" van...