Nieuwste artikelen:

Saoedische betrokkenheid bij Palestijnse staat onduidelijk na interview met kroonprins

Mohammed bin Salman's verzuim om specifieke concessies te noemen...

Israël-Saudi-Arabië: Netanyahu bevordert normalisering met nieuwe kaart die Palestina uitwist

Illustratie getoond door Israëlische premier bij VN bevat bezette...

Israëlische wet gezichtsherkenning dreigt Palestijnse rechten verder te schenden, waarschuwen activisten

Gepromoot door de rechtse regering als een instrument om...

Onderzoekers in Canada worden lastiggevallen en geïntimideerd wegens pro-Palestijnse uitspraken, zo blijkt uit een rapport

Leestijd: 4 minuten

Academische omgeving in Canada ‘bijzonder onwelkom’ voor mensen die werken in Palestijnse studies, zeggen respondenten.

Academici, studenten en activisten worden in Canada geconfronteerd met repressie, waaronder pesterijen, intimidatie en represailles voor hun pro-Palestijnse standpunten, zo blijkt uit een nieuw rapport van 106 pagina’s van Independent Jewish Voices (IJV).

“Als het gaat om Palestijnse mensenrechten, worden academische vrijheid en vrijheid van meningsuiting te vaak ondermijnd,” stelt het rapport, “en daarmee de mogelijkheid om rechtvaardige oplossingen te vinden voor hardnekkige problemen.”

Het rapport, “Unveiling the Chilly Climate – The Suppression of Speech on Palestine in Canada”, wordt beschouwd als het eerste gedetailleerde onderzoek naar de ervaringen van docenten en studenten die kritiek hebben op het Israëlische beleid ten aanzien van Palestina.

Het onderzocht Palestijnen die actief proberen dit beleid te veranderen door zowel hun steun aan de Boycot, Desinvestering en Sancties (BDS) beweging, als hun verzet tegen de goedkeuring van de werkdefinitie van antisemitisme van de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA).

“Er moet een verband worden gelegd tussen deze aanvallen en de inspanningen van pro-Israëlische belangengroepen om de IHRA op de markt te brengen, een document dat door verdedigers van academische vrijheid en Palestijnse mensenrechten hevig wordt aangevallen,” aldus het rapport.

“Hoewel de voorstanders beweren dat deze definitie de vrijheid van meningsuiting niet zal bedreigen of de kritiek op het Israëlische beleid niet zal verhinderen, tonen de bevindingen van dit rapport aan dat deze basisrechten reeds worden bedreigd en verder in gevaar zouden kunnen komen indien de IHRA op grote schaal zou worden aangenomen.”

Het rapport bevat 77 getuigenissen die zowel de overkoepelende gevolgen van de onderdrukking beschrijven als de persoonlijke impact ervan op studenten, docenten en activisten.

Hoewel het rapport vooral gericht is op Canada, gaat het ook in op de ervaringen van Europese academici, kunstenaars en studenten die openlijk pro-Palestijns zijn.

Acht geïnterviewden meldden dat hun inzendingen bij academische tijdschriften en boekuitgevers negatieve recensies kregen, waarin de kritische houding van de auteur ten aanzien van Israëlische mensenrechtenschendingen werd aangehaald.

Een aantal geïnterviewden vond het academische klimaat in Canada bijzonder onwelkom voor mensen die werken op het gebied van Palestijnse studies. Volgens het rapport waren er verschillende pogingen om de toegang tot evenementenlocaties te verhinderen en pogingen om openbare evenementen over Palestina af te gelasten, en werden activisten, waaronder de 125 Canadese academici en activisten op de website “Canary Mission”, het doelwit en de “doxxing”.

Pro-Israel website Canary Mission (screencrab)

Dit initiatief, dat anoniem opereert, bestookt studenten en docenten die kritiek hebben op Israël met beschuldigingen van antisemitisme en steun aan terrorisme. Canary Mission probeert zijn bereik te gebruiken om pro-Palestijns activisme te onderdrukken.

Studentenactivisten meldden ook bedreigingen met geweld, die racistische en seksuele beledigingen bevatten. Veel studenten hebben waarschuwingen en disciplinaire maatregelen gekregen van universiteitsbestuurders.

In 2009 verboden verschillende universiteiten een poster die reclame maakte voor de Israel Apartheid Week. De poster toont een helikopter met het opschrift “Israël” die een raket afschiet op een kleuter die een teddybeer vasthoudt met het opschrift “Gaza”.

In 2016 werd basisschoollerares Nadia Shoufani geschorst van haar baan als lerares nadat zij had gesproken op een Al Quds Day bijeenkomst. Shoufani zou terrorisme hebben “verheerlijkt”. In 2017 werd Shoufani door de Ontario English Catholic Teachers’ Federation vrijgesproken van enig vergrijp.

In 2021 riepen Vrienden van het Simon Wiesenthal Center op tot disciplinaire maatregelen tegen de hoogleraar Chandni Desai van de Universiteit van Toronto omdat zij een evenement over de Palestijnse schrijver Ghassan Kanafani had gesponsord.

Zij schreven: “Het is schokkend en totaal onaanvaardbaar dat een professor aan een Canadese universiteit zou deelnemen aan een evenement dat een individu [Kanafani] eert en vereert dat medeplichtig is aan de massamoord op burgers.” In het IJV-rapport melden de ondervraagden schendingen van hun academische vrijheid, van politieke intenties tot aan aanstellingsbesluiten.

Ze meldden ook druk om zichzelf te censureren als het ging om schrijven of spreken over Palestina. Velen meldden dat zij werden lastiggevallen door pro-Israëlische belangengroepen en mediakanalen.

Op academisch gebied meldden zij islamofobie en anti-Palestijns racisme van collega’s en studenten. Velen gaven aan te lijden onder de emotionele stress van het werken in een vijandige omgeving, omdat zij nog geen vaste aanstelling hadden.

Het onderzoeksrapport vormt een zeer verontrustende aanklacht tegen de vele bronnen die verantwoordelijk zijn voor de diepte en breedte van een grootschalige aanval op de vrijheid van meningsuiting,” aldus Anthony Lerman, senior fellow bij het Bruno Kreisky Forum voor internationale dialoog in Wenen.
“De bewapening van het antisemitisme die zo uitgebreid wordt ingezet om racisme tegen Palestijnen te rechtvaardigen, is niet alleen moreel onverdedigbaar, maar draagt ook niet bij aan de bescherming van Joden tegen echt antisemitisme.”

Laatste nieuws

Saoedische betrokkenheid bij Palestijnse staat onduidelijk na interview met kroonprins

Mohammed bin Salman's verzuim om specifieke concessies te noemen...

Israël-Saudi-Arabië: Netanyahu bevordert normalisering met nieuwe kaart die Palestina uitwist

Illustratie getoond door Israëlische premier bij VN bevat bezette...

Israëlische wet gezichtsherkenning dreigt Palestijnse rechten verder te schenden, waarschuwen activisten

Gepromoot door de rechtse regering als een instrument om...

Overstromingen Libië: Derna monddood gemaakt door autoriteiten in poging protesten in te dammen

Demonstraties in de door de ramp getroffen stad werden...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Wit nationalisme inspireerde Canadese man om moslimfamilie te vermoorden, zegt aanklager

Het proces is de eerste keer dat een aanklacht...

Syrië: Canadese delegatie ontmoet Jack Letts en andere gevangenen in kampen

De moeder van Letts beschrijft een 'enorme opluchting' toen...

Canadees maatschappelijk middenveld dringt er bij Trudeau op aan om op te treden tegen mensenrechtenschendingen in India

Tientallen groepen eisen diplomatieke maatregelen en waarschuwen voor de...

Canada’s Trudeau zegt dat extreem-rechts in de VS moslims verkeerd voorlicht over LGBTQ op scholen

Justin Trudeau zei in Canadese moskee dat mensen op...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

− 2 = 2

Israël-Saudi-Arabië: Netanyahu bevordert normalisering met nieuwe kaart die Palestina uitwist

Illustratie getoond door Israëlische premier bij VN bevat bezette Westelijke Jordaanoever en Gaza als deel van Israël. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu presenteerde vrijdag tijdens...

Israëlische wet gezichtsherkenning dreigt Palestijnse rechten verder te schenden, waarschuwen activisten

Gepromoot door de rechtse regering als een instrument om criminaliteit te bestrijden, waarschuwen rechtengroeperingen dat het wetsontwerp zal worden gebruikt voor het opstellen van...

Overstromingen Libië: Derna monddood gemaakt door autoriteiten in poging protesten in te dammen

Demonstraties in de door de ramp getroffen stad werden gevolgd door arrestaties en een communicatiestilstand. Autoriteiten in de stad Derna in het oosten van Libië...