Nieuwste artikelen:

Waarom worden Britse moslimkiezers beschuldigd van ‘sectarische’ politiek?

Verschillende commentatoren trokken hun wenkbrauwen op bij het feit...

Bolsonaro beschuldigd van het verduisteren van $1,2 miljoen

Politieonderzoek heeft verbanden gevonden tussen de voormalige president en een criminele organisatie die verantwoordelijk is voor de verduistering.

Syrië: Moord op activist in noordwestelijke stad voedt woede op door Turkije gesteunde rebellen

Leestijd: 5 minuten

Door Ankara gesteunde groepen zijn beschuldigd van machtsmisbruik en corruptie.

De moord op een prominente Syrische activist heeft de woede gewekt in de door Turkije gecontroleerde noordwestelijke stad al-Bab, waar rouwenden gerechtigheid en het einde van het corrupte bewind in de stad eisen.

Muhammad Abdul Latif, plaatselijk bekend als Abo Ghanoum, werd vrijdagavond samen met zijn zwangere vrouw doodgeschoten door onbekende aanvallers.

Demonstranten opd e begrafenis van Muhammed Abdel Latif (MEE Walid al Idbilibi)

Op zaterdag werd in de hele stad een handelsstaking gehouden terwijl duizenden de begrafenis van de activist bijwoonden, wiens lichaam was gedrapeerd in de vlag van de Syrische revolutie die hij lang heeft gesteund. Ondertussen veranderden twee begrafenistenten in sit-in centra om van de plaatselijke ambtenaren te eisen dat zij de moordenaars vinden en ter verantwoording roepen.

“Ik heb twee winkels in de stad, die ik als reactie op de staking heb gesloten, en ik ben bereid de staking de komende dagen voort te zetten totdat de lokale autoriteiten de moordenaars vinden,” vertelde Mohammed al-Younis, een inwoner van al-Bab, aan Middle East Eye.

Bewakingscamera’s vullen de stad en toch hebben ze de betrokkenen niet gevonden. Helaas lijden wij onder de aanwezigheid van huurlingen in de gelederen van de rebellen. Als het geen huurlingen waren, hadden ze de moordenaars gisteren al gevonden.”

abo Ghanoum was een broer en een vriend van alle burgers en de stem van de rede. Hij is vermoord omdat hij de waarheid sprak – Mohammed al-Younis, inwoner van al-Bab

Al-Bab staat onder controle van het door Turkije gesteunde Syrische Nationale Leger (SNA), een coalitie van anti-Assad rebellengroepen.

Met Turkse steun werd medio 2018 in de stad een militaire politiemacht gevormd – bestaande uit leden van elke factie binnen de SNA.

Een van de belangrijkste doelen van de troepenmacht was het tegenhouden van criminaliteit zoals smokkel van goederen, drugs en andere ongeoorloofde oversteekplaatsen tussen door de regering en de oppositie bezette gebieden.

De inwoners zijn echter gefrustreerd geraakt door beschuldigingen van willekeurige aanhoudingen en misbruik van burgers, lokale politie, liefdadigheidsinstellingen en media.

De vermeende passiviteit ten aanzien van de moord op Abo Ghanoum, een prominent voorvechter van sociale rechtvaardigheid, heeft de woede verder aangewakkerd. “Abo Ghanoum was een broer en een vriend van alle burgers en de stem van de rede. Hij werd gedood omdat hij de waarheid sprak,” zei al-Younis.

Veel vijanden

Abo Ghanoum stond bekend als een fel criticus van niet alleen de regering van Bashar al-Assad, maar ook van rebellengroepen in de door de oppositie gecontroleerde gebieden, die worden beschuldigd van machtsmisbruik en corruptie.

Vorige maand ontving hij doodsbedreigingen nadat hij een commandant van de al-Hamza groep, die deel uitmaakt van de SNA, had geconfronteerd met het hoofdkwartier van de militaire politie van de SNA, vertelde activist Moataz Nasser aan MEE.

“We hadden verwacht dat hij het doelwit zou zijn, maar de grote schok was de moord op zijn zwangere vrouw met hem,” zei Nasser, die goed bevriend was met Abo Ghanoum.

Het incident vond vorige maand plaats nadat een lokale politieagent een inval had gedaan in een drugsnetwerk dat zou worden geleid door een commandant van al-Hamza.

Later werd ingebroken in de woning van de politieagent en werd de familie mishandeld, wat in de stad leidde tot protest tegen de militaire politie.

Abo Ghanoum vergezelde de familie vervolgens naar het hoofdkwartier van de militaire politie van de SNA om te eisen dat de commandant zou worden vervolgd, vertelde een lokale bron die bekend is met de zaak aan MEE.

Bij een ander incident vorige maand organiseerde Abo Ghanoum lokale protesten tegen een andere commandant van de al-Sultan Malik Shah-divisie, een andere groep binnen de SNA.

Ditmaal protesteerde Abo Ghanoum tegen de vermeende weigering van de commandant om de huizen van burgers te verlaten die hij eerder in beslag had genomen.

Hij staat ook bekend om het organiseren van campagnes en burgerlijke ongehoorzaamheid tegen Islamitische Staat en de regering van Assad. “Alle activisten in de regio zijn het doelwit vanwege hun werk tegen corruptie en schendingen in de regio en ook vanwege onze primaire activiteit tegen Assad en de Islamitische Staat-groep (ISIS),” zei Nasser.

“Dus degenen die beschuldigd worden van het doden van Aboe Ghanoum zijn velen.”

Ernstige schendingen

De dood van Abo Ghanoum heeft de lokale kritiek op de SNA en haar geldschieters, Turkije, verscherpt.

De bron, die uit veiligheidsoverwegingen op voorwaarde van anonimiteit met MEE sprak, zei dat schendingen door leden van de SNA en haar militaire politie worden gedreven door slechte rekrutering door Turkije en lage compensatie.

“Het probleem is dat Turkije corrupte strijders heeft gefinancierd en vervolgens hun maandelijkse salarissen heeft verlaagd tot minder dan 50 dollar,” zei de bron.

“Deze huurlingen wendden zich tot de drugshandel, diefstal, het schenden van de rechten van burgers om geld te zoeken en het bedreigen van activisten die hun corruptie aan de kaak stellen.

” Turkije heeft in Noord-Syrië drie grote operaties gelanceerd om veilige zones langs zijn grens in te stellen.

Door Turkije gesteunde rebellengroepen controleren gebieden in de regio, waaronder al-Bab, een bolwerk van activisten die zijn verdreven uit prominente oppositiesteden als Aleppo, Daraa en Maarat al-Numan – die nu worden gecontroleerd door regeringstroepen.

Vorige maand wees minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu suggesties om de troepen van zijn land terug te trekken uit de regio van de hand. Hij zei dat het alternatief “terroristische groeperingen” zou zijn, die zowel de Syrische regering als Turkije in gevaar zouden brengen.

Maar rechtengroeperingen en activisten zeggen dat de repressie onder door Turkije gesteunde groepen toeneemt. De onafhankelijke internationale onderzoekscommissie van de VN voor Syrië zei vorige maand dat leden van de SNA betrokken zijn geweest bij gevallen van willekeurige detentie, marteling, verkrachting, seksueel geweld en andere vormen van mishandeling.

Sinds het begin van het jaar zijn ten minste 16 mediawerkers gearresteerd, aldus het in Parijs gevestigde Syrische Netwerk voor Mensenrechten (SNHR). “Bij alle aanvallen op activisten en andere lokale misdaden hebben we geen serieus onderzoek gezien van de lokale autoriteiten.

Eerdere onderzoeken kwamen niet tot een conclusie en dit is een grote mislukking,” vertelde Fadel Abdul Ghany, voorzitter en oprichter van het SNHR, aan MEE. “Er is geen arrestatie of verantwoording voor de daders, en dit is een schending van de rechten van burgers omdat de lokale overheid verantwoordelijk is voor de bescherming van de wet en de belangen van burgers.”

Abdul Ghany voegde eraan toe dat het SNHR dit jaar 15 gevallen van misbruik in Noord-Syrië heeft gedocumenteerd, terwijl het gebrek aan verantwoording en compensatie voor de slachtoffers voortduurt. Op de begrafenis van Abo Ghanoum was de woede merkbaar in de tonen van de mensen, die leken te groeien in hun verzet tegen de lokale autoriteiten.

“De moordaanslag maakt deel uit van een reeks moorden die door de corrupten worden gepleegd om de waarheid te verdoezelen,” vertelde Kamal al-Din al-Khatib, een ontheemde burger die in al-Bab woont, aan MEE.

“Ze zullen niet in staat zijn om de stem van de waarheid het zwijgen op te leggen. Wij zijn allemaal Aboe Ghanoum en we zullen doorgaan op zijn weg om de corrupten overal te ontmaskeren,” voegde hij eraan toe.

Laatste nieuws

Waarom worden Britse moslimkiezers beschuldigd van ‘sectarische’ politiek?

Verschillende commentatoren trokken hun wenkbrauwen op bij het feit...

Bolsonaro beschuldigd van het verduisteren van $1,2 miljoen

Politieonderzoek heeft verbanden gevonden tussen de voormalige president en een criminele organisatie die verantwoordelijk is voor de verduistering.

Hamas in Doha leidt tot wetsvoorstel van de Amerikaanse Senaat, voor herziening van een basis in Qatar.

De aanwezigheid van Hamas in Doha heeft ertoe geleid...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Egypte: Vrouw van dissident gearresteerd na aangifte van mishandeling van man in gevangenis

Vrouw van Egyptische mensenrechtenadvocaat Mohamed al-Baqer gearresteerd na kritiek...

Hisham al-Hashimi: woede en verwarring in Irak na verdwijning van de vermoedelijke moordenaar van de analist

Hisham al-Hashimi: Woede en verwarring in Irak na verdwijning...

Bahrein: Activist met kritiek op het parlement gearresteerd in aanloop naar internationale vergadering van parlementsleden

Advocaat gearresteerd omdat hij opriep tot hervormingen enkele dagen...

Israëlische soldaat gefilmd die Palestijnse activist Issa Amro aanvalt in Hebron

New Yorker journalist die belastende video plaatste bekritiseerd voor...

Door de VAE geleid team arresteert ‘meest gezochte mensenhandelaar ter wereld’ in Soedan

Kidane Zekarias Habtemariam was op de vlucht sinds hij...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

8 × 1 =

Waarom worden Britse moslimkiezers beschuldigd van ‘sectarische’ politiek?

Verschillende commentatoren trokken hun wenkbrauwen op bij het feit dat Britse moslims stemmen op basis van de kwestie Gaza, maar analisten zeggen dat de...

Bolsonaro beschuldigd van het verduisteren van $1,2 miljoen

Politieonderzoek heeft verbanden gevonden tussen de voormalige president en een criminele organisatie die verantwoordelijk is voor de verduistering.

Hamas in Doha leidt tot wetsvoorstel van de Amerikaanse Senaat, voor herziening van een basis in Qatar.

De aanwezigheid van Hamas in Doha heeft ertoe geleid dat de Amerikaanse Senaat een wetsvoorstel heeft ingediend waarin wordt opgeroepen tot een herziening van...