Nieuwste artikelen:

Palestijnse mannen uitgekleed en vastgehouden door het Israëlische leger

Israëlische troepen hebben tientallen Palestijnse burgers uitgekleed en gedetineerd,...

Amerikaans Congres oordeelt dat antizionisme antisemitisme is

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een resolutie aangenomen...

Blauwe plekken gevonden op lichamen van Palestijnen die stierven in Israëlische detentie

Minstens twee van de zes Palestijnse gevangenen die sinds...

Amerikaanse wetgevers hekelen Opec+ bezuinigingen, dreigen militaire steun voor Saoedi-Arabië in te trekken

Leestijd: 4 minuten

Democratische wetgevers zeggen dat Opec+-besluit “klap in het gezicht” van de VS is en dienen wetsvoorstel in om de steun van Washington aan Saoedi-Arabië en de VAE te beëindigen.

Verschillende Democratische wetgevers hebben het besluit van de Opec en Rusland (Opec+) om de olieproductie met twee miljoen vaten per dag te verminderen, aan de kaak gesteld.

Kaart met de Golfstaten (shutterstock)

Zij stellen wetgeving voor die alle Amerikaanse troepen en raketsystemen weghaalt bij Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, twee van de grootste producenten van het oliekartel.

Het wetsvoorstel werd woensdag ingediend door Tom Malinowski, Sean Casten en Susan Wild, en was een directe reactie op het besluit van Opec+ om de olieproductie sterk terug te dringen, waardoor de olieprijs volgens marktanalisten weer tot boven de 100 dollar per vat zal stijgen.

Zij beschuldigden Saoedi-Arabië er ook van de kant van Rusland te kiezen om de prijzen te verhogen temidden van tekenen dat de wereldeconomie vertraagt, waarbij de stap van woensdag wordt gezien als een overwinning voor Moskou nu het wordt geconfronteerd met verliezen op het slagveld in Oekraïne en verminderde inkomsten door de dalende olieprijzen in de afgelopen weken.

“Wij zien niet in waarom Amerikaanse troepen en contractanten deze dienst zouden moeten blijven verlenen aan landen die ons actief tegenwerken. Als Saoedi-Arabië en de VAE Poetin willen helpen, moeten ze bij hem aankloppen voor hun verdediging”, aldus de wetgevers in een verklaring.

“Het is tijd dat de Verenigde Staten zich weer gaan gedragen als de supermacht in onze relatie met onze cliëntstaten in de Golf. Zij hebben een keuze gemaakt en moeten met de gevolgen daarvan leven. Onze troepen en militair materieel zijn elders nodig.”

‘Het is tijd dat de Verenigde Staten zich weer gaan gedragen als de supermacht in onze relatie met onze cliëntstaten in de Golf’ – Tom Malinowski, Sean Casten en Susan Wild, leden van het Amerikaanse Congres

Eerder dit jaar bracht de Amerikaanse president Joe Biden een bezoek aan het olierijke koninkrijk en had hij een ontmoeting met de kroonprins, Mohammed bin Salman, in een poging de relatie tussen de landen te herstellen.

De betrekkingen waren gespannen tijdens de eerste dagen van de regering Biden. De Amerikaanse president verliet Saoedi-Arabië met de mededeling dat hij verwachtte dat Riyad “verdere stappen” zou nemen om de olietoevoer te stimuleren.

Het bezoek werd zwaar bekritiseerd door de Democraten en door Saoedische activisten, die het bezoek zagen als een poging om de mensenrechtenschendingen in het koninkrijk te negeren en Saoedische garanties te krijgen voor goedkopere energie. Nu, met deze laatste productieverlaging, roepen de critici van Biden’s beslissing om Saudi-Arabië gunstig te stemmen – en de moord op The Washington Post en Middle East Eye-columnist Jamal Khashoggi te verdoezelen – op tot een volledige herziening van de Amerikaans-Saudische relatie.

“Velen betoogden dat we onze relatie met onze Golfpartners moesten ‘repareren’ om hun medewerking te winnen bij het stabiliseren van de wereldwijde energiemarkten na de invasie van Rusland, en president Biden heeft daar alles aan gedaan”, aldus Malinowski, Casten en Wild.

“Saoedi-Arabië en de VAE hebben onze toenaderingen nu beantwoord met een klap in het gezicht die de Amerikaanse consumenten zal schaden en onze nationale belangen zal ondermijnen.” Saoedi-Arabië en de VAE hebben ontkend dat de productie politiek gemotiveerd was, waarbij de Saoedische minister van Energie prins Abdulaziz bin Salman zei dat Riyadh “op de meest verantwoordelijke en responsieve manier zal handelen en reageren op wat er met de wereldeconomie gebeurt”.

‘Elimineer militaire steun aan Saoedi-Arabië’

Hoewel het onduidelijk is hoeveel mede-indieners de wetgeving heeft verzameld, lijken veel Democraten voorstander van het afschaffen van de Amerikaanse steun aan het Saoedische leger, inclusief de terugtrekking van Amerikaanse troepen en wapens uit het koninkrijk.

Saoedi-Arabië is sterk afhankelijk van Amerikaanse steun om zijn leger in stand te houden. Vorige maand meldde NBC News dat US Central Command werkte aan een nieuwe militaire testfaciliteit in het koninkrijk. Uit een recente opiniepeiling van de Eurasia Group Foundation bleek ook dat een meerderheid van de Amerikanen tegen voortzetting van de Amerikaanse wapenverkoop aan Saoedi-Arabië is.

“President Biden moet duidelijk maken dat we de levering van wapens en vliegtuigonderdelen aan de Saoedi’s stopzetten als ze het Amerikaanse volk afromen en Poetin versterken door drastische productieverlagingen”, aldus congreslid Ro Khanna.

Senator Chris Murphy, een uitgesproken criticus van Riyad, hekelde de aard van de relatie van Washington met het koninkrijk en zei dat Saoedi-Arabië, zelfs nadat het de mensenrechtenschendingen door de vingers had gezien en wapens had geleverd, de VS de rug had toegekeerd.

“Ik dacht dat de verkoop van wapens aan de Golfstaten, ondanks hun mensenrechtenschendingen, onzinnige Jemen-oorlog, het tegenwerken van Amerikaanse belangen in Libië, Soedan etc., bedoeld was om bij een internationale crisis Amerika te verkiezen boven Rusland/China”, aldus Murphy op Twitter.

Senator Bernie Sanders, die meerdere wetgevingsvoorstellen heeft geleid gericht op het beëindigen van de Amerikaanse steun aan de oorlogsinspanningen van de Saoedische coalitie in Jemen, was het ermee eens dat Washington moest reageren op het besluit van Opec+ door de militaire steun aan Saoedi-Arabië stop te zetten.

“Het besluit van de Opec om de productie terug te schroeven is een schaamteloze poging om de gasprijzen aan de pomp te verhogen. We moeten een einde maken aan het illegale prijskartel van de Opec, de militaire steun aan Saoedi-Arabië stopzetten en agressief overstappen op hernieuwbare energie,” zei hij.

Laatste nieuws

Palestijnse mannen uitgekleed en vastgehouden door het Israëlische leger

Israëlische troepen hebben tientallen Palestijnse burgers uitgekleed en gedetineerd,...

Amerikaans Congres oordeelt dat antizionisme antisemitisme is

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een resolutie aangenomen...

Blauwe plekken gevonden op lichamen van Palestijnen die stierven in Israëlische detentie

Minstens twee van de zes Palestijnse gevangenen die sinds...

43 Palestijnen vermoord bij twee luchtaanvallen met Amerikaanse wapens

Amnesty International heeft bewijs gevonden dat het Israëlische leger...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Verlaten bus met meer dan 100 Egyptenaren gevonden in het zuiden van Mexico

Autoriteiten zeggen dat de groep tekenen vertoonde slachtoffer te...

Abraham Akkoorden: Steun voor normalisatieakkoorden met Israël keldert in Golfstaten

Toenemende Israëlische vijandigheid in bezette Palestijnse gebieden en beperkte...

Golfstaten ‘stellen arbeidsmigranten bloot aan dodelijke temperaturen’

Rapport van een coalitie van NGO's schrijft nierziekten toe...

Russische goudzendingen naar VAE stijgen te midden van oorlog in Oekraïne: Rapport

De VAE plukken de vruchten van Russisch goud: het...

Qatar en Bahrein komen overeen de vluchten te hervatten

Bahrein heeft langzamer dan andere Golfstaten de banden met...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

× 7 = 42

Amerikaans Congres oordeelt dat antizionisme antisemitisme is

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een resolutie aangenomen die anti-zionisme gelijkstelt met antisemitisme. Deze Republikeins geleide maatregel werd aangenomen met 311 stemmen voor...

Blauwe plekken gevonden op lichamen van Palestijnen die stierven in Israëlische detentie

Minstens twee van de zes Palestijnse gevangenen die sinds het begin van de oorlog in oktober in Israëlische hechtenis zijn overleden, werden gevonden met...

43 Palestijnen vermoord bij twee luchtaanvallen met Amerikaanse wapens

Amnesty International heeft bewijs gevonden dat het Israëlische leger in oktober in twee luchtaanvallen op Gaza Amerikaanse precisiegeleide munitie heeft gebruikt, waarbij 43 burgers...