Nieuwste artikelen:

Iraans persoverzicht: Analisten waarschuwen voor gevolgen herverkiezing Erdogan voor Iran

Ondertussen krijgt prominente politieke activist 45 jaar gevangenisstraf en...

Libië dwingt duizenden Egyptenaren het land te voet te verlaten

De deportaties volgen op invallen in gebouwen die gebruikt...

Israël: Palestijnen protesteren tegen ‘passiviteit’ politie na massale schietpartij waarbij vijf doden vallen

Laatste moorden komen nu misdaadcijfer recordhoogte bereikt in Palestijnse...

VS beschuldigt Opec+ van toenadering tot Rusland, Golfstaten ontkennen dat er politiek in het spel is

Leestijd: 5 minuten

De VAE zegt dat de productieverlaging “technisch en niet politiek” was, maar Washington zegt te onderzoeken hoe de controle van de Opec over de energieprijzen kan worden verminderd.

De ministers van een groep olie-exporterende landen onder leiding van Saoedi-Arabië en Rusland zijn woensdag overeengekomen om de productie met twee miljoen vaten per dag te verlagen, wat tot verzet van de VS heeft geleid en de vrees heeft doen ontstaan dat de wereldwijde inflatie hierdoor zou kunnen toenemen.

Golfstaten (shutterstock)

Het besluit werd genomen ondanks zwaar lobbywerk van Washington in de hoofdsteden van de Golfstaten. “Het is duidelijk dat Opec+ zich met de aankondiging van vandaag op één lijn stelt met Rusland”, zei Karine Jean-Pierre, perschef van het Witte Huis, aan boord van Air Force One.

“De president is teleurgesteld over het kortzichtige besluit van Opec+,” zeiden nationaal veiligheidsadviseur Jake Sullivan en economisch topadviseur Brian Deese in een verklaring.

‘Vertel me waar is de daad van strijdlust’ – Abdulaziz bin Salman, Saoedisch minister van energie

De vermindering, gelijk aan twee procent van het dagelijkse wereldwijde aanbod, werd voorgesteld door de door Saoedi-Arabië geleide Organisatie van de Olie-exporterende Landen en Rusland tijdens de Opec+-vergadering van woensdag in Wenen.

Het is aanzienlijk hoger dan de één miljoen vaten die analisten hadden verwacht, en de grootste vermindering sinds april 2020. Saoedi-Arabië en Rusland willen de prijzen ondersteunen tegen de achtergrond van tekenen dat de wereldeconomie vertraagt, met de mogelijkheid van een recessie aan de horizon.

De olieprijzen dalen gewoonlijk wanneer de wereldwijde economische groei vertraagt.

Het besluit om de productie te verlagen zal de betrekkingen tussen de VS en Saoedi-Arabië waarschijnlijk onder druk zetten, terwijl de stap van woensdag wordt gezien als een overwinning voor Rusland, vooral omdat het land de afgelopen weken te kampen heeft gehad met verliezen op het slagveld in Oekraïne en met verminderde inkomsten door dalende olieprijzen.

“Technisch en niet politiek?

De Amerikaanse president Joe Biden bezocht Saudi-Arabië in juli, in een poging de gespannen banden met Saudi-Arabië te herstellen.

Kort na zijn ontmoeting met Saudische machthebbers, waaronder kroonprins Mohammed bin Salman, zei Biden dat hij verwachtte dat Riyad “verdere stappen” zou nemen om de olietoevoer te stimuleren.

Het verzet tegen de productieverlaging van woensdag is in sommige delen van Washington al gebleken. De Amerikaanse Democratische senator Chris Murphy, een bekende criticus van Saoedi-Arabië, zei dat het Opec+-besluit zou moeten leiden tot “een volledige herbeoordeling van de Amerikaanse alliantie met Saoedi-Arabië”.

Golfstaten verzetten zich tegen dat verhaal. “Vertel me waar de daad van strijdlust is”, zei de Saoedische minister van Energie Prins Abdulaziz bin Salman tijdens een nieuwsconferentie in het hoofdkwartier van de Opec in Wenen, toen hem werd gevraagd of de stopzetting de banden met de VS onder druk zou zetten.

“We zullen handelen en reageren op wat er gebeurt met de wereldeconomie op de meest verantwoordelijke en responsieve manier.” De minister van energie van de Verenigde Arabische Emiraten, Suhail al-Mazrouei, zei dat de productieverlaging “technisch en niet politiek” is. OPEC-secretaris-generaal Haitham Al Ghais uit Koeweit zei dat het kartel probeert te zorgen voor “veiligheid [en] stabiliteit op de energiemarkten” “Alles heeft een prijs,” zei Ghais. “Energiezekerheid heeft ook een prijs.”

Recessie tegenwind

De olieprijzen schoten eerder dit jaar omhoog tot boven de 100 dollar per vat nadat Rusland Oekraïne was binnengevallen.

Hoewel ze de afgelopen vier maanden ongeveer 32 procent zijn gedaald ten opzichte van hun hoogste niveau, is de daling vooral te wijten aan de vrees voor een vertragende economische groei – vooral in China – in plaats van aan de toegenomen productie.

Sommigen zeggen dat Riyad buiten de economie weinig motivatie nodig heeft om de productieverlaging te steunen. “Saoedi-Arabië ziet volgend jaar een recessie aankomen en wil niet blijven zitten met miljoenen vaten goedkope olie. Ze zien nu het moment om de beste prijs te krijgen”, vertelde een voormalige hoge VS-functionaris aan Middle East Eye, op voorwaarde van anonimiteit.

De schatkist van het koninkrijk is gespekt door de hoge prijzen van ruwe olie.

Eerder dit jaar heeft Saudi Aramco Apple ingehaald als meest waardevolle bedrijf ter wereld. Saudi-Arabië zal dit jaar naar verwachting een van de snelst groeiende economieën ter wereld zijn en gebruikt zijn olierijkdom om hervormingen door te voeren ten gunste van het bedrijfsleven en megaprojecten zoals Neom, die bedoeld zijn om het land minder afhankelijk te maken van oliedollars.

En met een inflatie van 2,8 procent is het olierijke koninkrijk ook beter beschermd tegen de prijsstijgingen die de wereld overspoelen – een heet hangijzer voor de partij van Biden bij de tussentijdse verkiezingen in november.

de controle van Opec verminderen

In reactie op het besluit van woensdag riep Biden zijn regering en het Amerikaanse Congres op om manieren te onderzoeken om “de Amerikaanse energieproductie te stimuleren en de controle van de Opec over de energieprijzen te verminderen”, aldus het Witte Huis.

Volgens de verklaring gaf Biden opdracht om nog een greep te doen in de Strategic Petroleum Reserve van het land, waarbij volgende maand 10 miljoen vaten op de markt zullen worden gebracht, in een poging om de prijsstijgingen te temperen.

Die reserves raken echter snel leeg nadat de regering vanaf maart een recordopname heeft bevolen. De reserves staan nu op het laagste niveau sinds juli 1984, en het is niet duidelijk wanneer de regering van plan is de reserves aan te vullen.

De olieprijzen waren sinds vrijdag ongeveer vijf procent gestegen in afwachting van de vergadering van woensdag. De internationale benchmark Brent stond woensdagochtend 1,86 procent hoger op 93,47 dollar per vat.

Analisten zeggen dat de verlaging waarschijnlijk de pogingen van westerse landen om de winsten van Rusland op de olieverkoop te verlagen, zal belemmeren.

De Europese Unie heeft stappen ondernomen om in te stemmen met een plan van de G-7 om de prijs voor Russische olie te beperken. Ook woensdag riep de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, de EU-landen op om de vraag naar gas verder terug te dringen en stelde zij een reeks maatregelen voor om de prijzen voor consumenten en bedrijven te beperken.

In september heeft Rusland als reactie op westerse sancties de gastoevoer naar Europa via de Nord Stream 1-pijpleiding stopgezet.

Door de stijgende energieprijzen is Europa op zoek gegaan naar alternatieve gasleveranciers, waaronder Israël, Egypte, Algerije en Qatar, om de leemte op te vullen die Rusland heeft achtergelaten.

Laatste nieuws

Iraans persoverzicht: Analisten waarschuwen voor gevolgen herverkiezing Erdogan voor Iran

Ondertussen krijgt prominente politieke activist 45 jaar gevangenisstraf en...

Libië dwingt duizenden Egyptenaren het land te voet te verlaten

De deportaties volgen op invallen in gebouwen die gebruikt...

Israël: Palestijnen protesteren tegen ‘passiviteit’ politie na massale schietpartij waarbij vijf doden vallen

Laatste moorden komen nu misdaadcijfer recordhoogte bereikt in Palestijnse...

Egypte: Rus gedood door haai in Rode Zee

Autoriteiten zeggen dat zwemmen en waterspelen vanaf vrijdag twee...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Saudi-Arabië verlaagt olieproductie met 1 miljoen vaten om de olieprijs te verhogen

Saoedi-Arabië wil alleen de olieprijzen opdrijven om ambitieuze projecten...

Russische goudzendingen naar VAE stijgen te midden van oorlog in Oekraïne: Rapport

De VAE plukken de vruchten van Russisch goud: het...

Qatar en Bahrein komen overeen de vluchten te hervatten

Bahrein heeft langzamer dan andere Golfstaten de banden met...

Bidens veiligheidsadviseur ontmoet Saoedische kroonprins en praat over infrastructuurdeal

Het bezoek van de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur komt op...

Amerikaanse tournee van Koranreciteur Mishary Alafasy verdeelt moslim-Amerikanen

Alafasy heeft meerdere malen controverse ontketend vanwege zijn lofzang...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

Spam check ;-) 57 + = 66

Libië dwingt duizenden Egyptenaren het land te voet te verlaten

De deportaties volgen op invallen in gebouwen die gebruikt zouden worden door mensenhandelaars in het oosten van Libië. Duizenden mensen, voor het merendeel Egyptenaren, zijn...

Israël: Palestijnen protesteren tegen ‘passiviteit’ politie na massale schietpartij waarbij vijf doden vallen

Laatste moorden komen nu misdaadcijfer recordhoogte bereikt in Palestijnse steden en dorpen binnen Israël. Palestijnse burgers van Israël hebben algemene stakingen en protesten aangekondigd tegen...

Egypte: Rus gedood door haai in Rode Zee

Autoriteiten zeggen dat zwemmen en waterspelen vanaf vrijdag twee dagen worden opgeschort. Een Russische man is overleden na een haaienaanval in de Rode Zee op...