Nieuwste artikelen:

‘Geobsedeerde’ Netanyahu wordt voortdurend op de hoogte gehouden van Israëls operaties tegen het ICC

Israëlische inlichtingendiensten hebben de rechtbankaanklager Karim Khan gehackt en...

Nigel Farage begint de verkiezingscyclus met de bewering dat moslims de Britse waarden niet delen

De erepresident van de anti-immigratiepartij Reform UK vertelde Sky...

Biden dringt er bij Saoedische coalitie op aan om Jemenblokkade te beëindigen

Leestijd: 5 minuten

Bijna 40 leden van het Congres zeggen dat zij “niet zullen aarzelen” om een einde te maken aan “de deelname van de VS aan eventuele hernieuwde luchtaanvallen of andere militaire acties in Jemen”.

Een groep van 38 leden van het Amerikaanse Congres heeft een brief gestuurd naar de regering-Biden, waarin Washington wordt opgeroepen druk uit te oefenen op Saoedi-Arabië en zijn bondgenoten om de blokkade van Jemen op te heffen, nu de door onderhandelingen tot stand gekomen wapenstilstand is afgelopen en de vrees bestaat dat de gevechten in het jarenlange conflict zullen terugkeren.

Amerikaanse president Joe Biden (shutterstock)

De brief, geleid door congreslid Debbie Dingell en congreslid Mark Pocan, werd op 30 september verstuurd, enkele dagen voordat het door de Verenigde Naties gesteunde staakt-het-vuren zonder verlenging afliep.

De speciale VN-gezant voor Jemen, Hans Grundberg, zei dat pogingen om het staakt-het-vuren met zes maanden te verlengen en uit te breiden niet succesvol waren geweest vóór de deadline van zondag.

In de brief van het congres staat dat “vooruitgang in de richting van een uitgebreid bestand steeds dringender wordt”, maar dat de uiteindelijke focus ligt op het beëindigen van de blokkade door VS-bondgenoot Saoedi-Arabië.

“Wij verzoeken u met alle respect de invloed van de VS en de betrekkingen met Saoedi-Arabië, de VAE en de PLC van Jemen aan te wenden om de blokkade volledig op te heffen”, schreven de wetgevers, en voegden eraan toe dat zij wilden dat de VS zou helpen “de eenheid te bewaren die de inspanningen voor een uitgebreid bestand en uiteindelijk het einde van de door Saoedi-Arabië geleide oorlog in Jemen het best zal ondersteunen”.

Jemen kwam in 2014 in een burgeroorlog terecht, toen Houthi-rebellen de hoofdstad Sanaa innamen en de internationaal erkende regering dwongen te vluchten naar Saudi-Arabië.

Riyad en een coalitie van regionale bondgenoten, vooral de VAE, grepen in maart 2015 in om de Houthi’s terug te dringen.

Zeven jaar van gevechten hebben de door Iran gesteunde Houthi’s, die het noorden van Jemen en ongeveer 80 procent van de bevolking van het land controleren, niet kunnen verdrijven.

De wapenstilstand van april kwam na een van de hevigste gevechten in het conflict, toen de Houthi’s probeerden de strategische stad Marib in te nemen. Strijdkrachten die loyaal zijn aan de Saoedische coalitie hielden hen tegen en reorganiseerden hun troepen om het offensief in Shabwah in te zetten, waar zij de Houthi’s een zeldzame nederlaag toebrachten.

Na twee keer te zijn verlengd, liep de overeenkomst zondag af omdat de strijdende partijen het niet eens konden worden over de voorwaarden van een uitgebreid staakt-het-vuren.

De speciale gezant van de VS voor Jemen, Tim Lenderking, riep de Houthi-groep woensdag op tot meer flexibiliteit ten aanzien van het door de VN voorgestelde bestand. Hij zei dat de groep “maximalistische en onmogelijke eisen” had gesteld over een voorgesteld mechanisme om de lonen in de publieke sector te betalen.

Blokkade kan neerkomen op marteling

Sinds het conflict in 2015 begon, hebben Saoedi-Arabië en zijn bondgenoten Jemen een blokkade opgelegd, waardoor schepen en vliegtuigen het land niet in en uit kunnen.

Volgens verschillende rapporten, onder meer van de Wereldbank, heeft de blokkade bijgedragen tot stijgende voedselprijzen en de toegang tot schoon drinkwater, humanitaire hulp en levensreddende medische diensten belemmerd. De wapenstilstand heeft de gevolgen van de blokkade enigszins verzacht: volgens Grundberg heeft de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië in de eerste vier en een halve maand bijna een miljoen ton brandstof toegelaten.

de door Saoedi-Arabië opgelegde blokkade is de belangrijkste oorzaak van de verspreiding van honger en ziekten en wordt beschouwd als een oorlogsmisdaad – Aisha Jumaan, Jemen Relief and Reconstruction Foundation

Het bestand stond ook toe dat Sanaa International Airport voor het eerst sinds 2016 werd gebruikt voor commerciële vluchten. Volgens de VN konden 41 vluchten en meer dan 20.000 Jemenieten de hoofdstad, die momenteel in handen is van de Houthi’s, in- en uitvliegen.

Maar de leden van het Congres zeiden dat de inspanningen niet hebben geleid tot een volledige opheffing van de blokkade, en nu het staakt-het-vuren is verstreken, dreigt elke vooruitgang te worden teruggedraaid.

“Deze eerste stappen om de ergste excessen van de blokkade van de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië te verzachten, blijven jammerlijk ontoereikend in het licht van de ergste humanitaire crisis ter wereld”, aldus de wetgevers in hun brief. Volgens een vorige maand gepubliceerd rapport van de Wereldorganisatie tegen foltering kan de blokkade door de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië “als foltering worden beschouwd” vanwege de humanitaire tol die deze voor Jemen heeft geëist.

“De door Saoedi-Arabië opgelegde blokkade is de belangrijkste oorzaak van de verspreiding van honger en ziekten en wordt beschouwd als een oorlogsmisdaad. Het Jemenitische volk mag niet gegijzeld worden door vredesonderhandelingen of het bestand.

De blokkade moet onvoorwaardelijk worden opgeheven”, aldus Aisha Jumaan, voorzitter van de Yemen Relief and Reconstruction Foundation, in een verklaring die naar MEE is gestuurd.

Beroep op de resolutie inzake oorlogsbevoegdheden

Het Congres heeft verschillende wetsvoorstellen ingediend om een einde te maken aan de Amerikaanse steun aan de oorlog in Jemen van de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië.

De meest recente kwam in juni, toen een tweepartijencoalitie van wetgevers een nieuwe resolutie inzake oorlogsbevoegdheden voor Jemen indiende, die een einde zou maken aan alle resterende steun voor de oorlog en de belofte van VS-president Joe Biden van vorig jaar om de steun stop te zetten, kracht zou bijzetten.

De resolutie, ingediend in het Huis en vergezeld van een begeleidend wetsvoorstel in de Senaat, zou een einde maken aan de Amerikaanse militaire deelname aan offensieve luchtaanvallen door de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië, inclusief het stopzetten van het delen van inlichtingen en logistieke steun zoals onderhoud en het leveren van reserveonderdelen.

De wetsvoorstellen liggen momenteel ter tafel in zowel het Huis als de Senaat, in afwachting van een stemming. Weken na zijn aantreden in 2021 kondigde Biden aan dat Washington de steun voor offensieve operaties in de door Saoedi-Arabië geleide oorlog in Jemen zou beëindigen, wat een belangrijke verschuiving in het buitenlands beleid van de regering-Trump betekende.

De aankondiging werd aanvankelijk positief ontvangen door progressieven en voorstanders van vrede. Er rezen echter al snel vragen over wat “offensieve steun” inhield, en wat er zou gebeuren met belangrijke aspecten van de luchtaanvalsoperaties van de coalitie, zoals het onderhoud van vliegtuigen, die de VS leverde.

De Democratische wetgevers DeFazio en Ro Khanna, die de brief van 30 september ondertekenden, bekritiseerden het vage taalgebruik van de regering in een interview met MEE in januari. In hun brief aan de regering vroegen de wetgevers aan Biden om een dreigement over te brengen aan de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië, dat zij “niet zouden aarzelen” om een einde te maken aan “de deelname van de VS aan eventuele hernieuwde luchtaanvallen of andere militaire acties in Jemen”.

“Uit deze belangrijke brief blijkt dat leden van het Congres zich terecht verzetten tegen het gebruik van collectieve bestraffing van tientallen miljoenen Jemenieten als onderhandelingstroef”, aldus Erik Sperling, uitvoerend directeur van de belangengroep Just Foreign Policy, in een verklaring aan MEE.

“Als de regering groen licht geeft voor nieuwe Saoedische bombardementen, zal het Congres snel handelen om die steun stop te zetten door middel van een tweepartijdige, tweekamer-oorlogsbevoegdheidsresolutie.”

Laatste nieuws

‘Geobsedeerde’ Netanyahu wordt voortdurend op de hoogte gehouden van Israëls operaties tegen het ICC

Israëlische inlichtingendiensten hebben de rechtbankaanklager Karim Khan gehackt en...

Nigel Farage begint de verkiezingscyclus met de bewering dat moslims de Britse waarden niet delen

De erepresident van de anti-immigratiepartij Reform UK vertelde Sky...

De Egyptische en Israëlische soldaten hebben ‘vuur uitgewisseld’ nabij de grensovergang van Rafah

Israëlische media melden een 'ongebruikelijk' incident voordat militaire censuur...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Woede over toelating Israël tot visumontheffingsprogramma VS

Aankondiging leidt tot verontwaardiging en scepsis van Palestijnse Amerikanen,...

Normalisatie van Israël: Is Indonesië de volgende?

De trend naar normalisatie leek momentum te verliezen aan...

Biden geeft Netanyahu langverwachte uitnodiging voor Witte Huis

De twee leiders ontmoetten elkaar in New York in...

Erdogan: Turks parlement is niet klaar om Zweedse kandidatuur voor NAVO te ratificeren

De Turkse president raakt steeds meer gefrustreerd door de...

VS houden 85 miljoen dollar militaire hulp aan Egypte in

Rapporten zeggen dat regering Biden fondsen wil overhevelen naar...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

56 − = 51

Oorlog in Gaza: Egyptische soldaat gedood in vuurgevecht met Israëlische troepen bij de grensovergang van Rafah.

Egypte bevestigt de dood en zegt het incident aan de grens met Gaza te onderzoeken. Een Egyptische soldaat is maandag gedood in een vuurgevecht met...

Nigel Farage begint de verkiezingscyclus met de bewering dat moslims de Britse waarden niet delen

De erepresident van de anti-immigratiepartij Reform UK vertelde Sky News dat hij Labour en de Conservatieven verantwoordelijk hield voor het bevorderen van immigratie. Prominente rechtse...

De Egyptische en Israëlische soldaten hebben ‘vuur uitgewisseld’ nabij de grensovergang van Rafah

Israëlische media melden een 'ongebruikelijk' incident voordat militaire censuur een publicatieverbod op het verhaal oplegt. Israëlische media meldden een uitwisseling van vuur tussen Egyptische en...