Nieuwste artikelen:

Google vervaagt satellietbeelden van Israël

Leestijd: 3 minuten

Ondanks het verstrijken van een Amerikaanse wet die de weg vrijmaakt voor duidelijkere satellietbeelden van Israël, keert Google in het hele land terug naar wazige beelden van lagere kwaliteit.

Google is in sommige delen van Israël begonnen met het weergeven van satellietbeelden met een lagere resolutie en verwijdert eerder getoonde beelden van hogere kwaliteit zonder hiervoor een reden op te geven.

Amerikaanse commerciële beelden van Israël en de bezette Palestijnse gebieden werden in 1997 beperkt nadat het Amerikaanse Congres het amendement Kyl-Bingaman had aangenomen, dat de resolutie van satellietbeelden van het gebied verbood tot twee meter per pixel onder het mom van de bescherming van de nationale veiligheid van Israël.

Dit betekende dat gebouwen en straten wazig werden weergegeven en moeilijk te identificeren waren. Het verbod van de wetgeving liep twee jaar geleden af en sindsdien heeft Google zijn beelden van Israël bijgewerkt met hogere resoluties – behalve in Gaza en delen van de Westelijke Jordaanoever, waar Google beelden van lage kwaliteit bleef tonen.

Nu is Google om een onbekende reden opnieuw begonnen met het weergeven van beelden van lagere kwaliteit in grote delen van Israël. Haaretz meldde eerst dat Google zijn kaarten van Israël had bijgewerkt met korrelige beelden.

Google reageerde niet op het verzoek van Middle East Eye om commentaar tegen de tijd van publicatie. Plaatsen zoals Ben Gurion Airport, de belangrijkste internationale luchthaven van Israël, verschijnen nu wazig op Google Maps en Google Earth, in vergelijking met eerder dit jaar.
In andere delen van Israël, zoals de haven in Haifa, heeft Google zijn hogeresolutiebeelden bijgehouden, terwijl andere delen al jaren niet meer zijn bijgewerkt, zelfs na het verstrijken van het Kyl-Bingaman-amendement.
Vorig jaar, tijdens het Israëlische bombardement op Gaza in mei, meldden conflictonderzoekers dat Google zijn kaartdiensten van de belegerde strook niet bijwerkte, ondanks het feit dat het in heel Israël beelden van betere kwaliteit aanbood. Het gebrek aan duidelijke beelden maakte het moeilijk om te bepalen welke gebouwen waren gebombardeerd als gevolg van Israëlische luchtaanvallen.
Tot op heden heeft Google zijn satellietbeelden van Gaza niet bijgewerkt. Op veel van ’s werelds meest geheime plaatsen kunnen de twee diensten van Google – Google Maps en Google Earth – duidelijke beelden van het gebied leveren. Beelden van de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang zijn bijvoorbeeld gedetailleerd genoeg om mensen op straat te zien lopen.
Google vertelde MEE destijds dat het “mogelijkheden overweegt om onze satellietbeelden te vernieuwen wanneer beelden met een hogere resolutie beschikbaar komen”, maar dat het op dat moment “geen plannen had om deze te delen”.
Toch zijn kijkers in staat om te kijken naar de hogere resolutie beelden van Israël die werd verwijderd door het downloaden van de Google Earth applicatie, en de Survey of Israel’s officiële website zelf heeft satellietbeelden van hogere kwaliteit beschikbaar.
De nieuwe beelden van lagere kwaliteit komen een jaar nadat Google een contract van 1,2 miljard dollar met Israël aankondigde, waarin het clouddiensten aan de Israëlische regering zou leveren.
Honderden werknemers van de techgigant hebben tegen het contract geprotesteerd, omdat ze vrezen dat ze helpen bij het faciliteren en bevorderen van wat zij Israëlische apartheid noemen. Uit naar de Intercept uitgelekt trainingsmateriaal blijkt dat het project inhoudt dat Google geavanceerde kunstmatige intelligentie en machine-learning capaciteiten aan de Israëlische regering zal leveren.

Laatste nieuws

Democraten willen bewijs dat Israël geen Amerikaanse wapens gebruikt om internationaal recht te schenden.

Meer dan twee dozijn Huisdemocraten roepen Biden op om...

Iran-aanval op Israël: Wat werd neergeschoten en door welk land?

Teheran lanceerde 170 drones, 30 kruisraketten en 120 ballistische...

Nieuwsbrief

Ook intressant

43 Palestijnen vermoord bij twee luchtaanvallen met Amerikaanse wapens

Amnesty International heeft bewijs gevonden dat het Israëlische leger...

Families van Israëlische gegijzelden botsen met Netanyahu tijdens een gespannen ontmoeting

Tijdens een gespannen ontmoeting op 5 december tussen de...

Israël lanceert verwoestende aanval op Khan Younis

Op dinsdag lanceerde Israël een verwoestende aanval op de...

Israël onderzoekt piek in short selling vóór de aanval van 7 oktober

Israël onderzoekt beweringen dat beleggers mogelijk vooraf wisten van...

Moslimleiders in belangrijke Amerikaanse staten lanceren ‘Abandon Biden’-campagne voor de 2024 verkiezingen

In de Verenigde Staten hebben moslimleiders en organisatoren uit...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

10 × 1 =

Palestijnse journalisten hebben onlangs opgeroepen tot een boycot van het diner van de White House Correspondents’ Association dinner

Het blauwe persvest biedt ons geen bescherming, maar fungeert eerder als een rood doelwit," zeggen Palestijnse journalisten in Gaza. Meer dan twee dozijn Palestijnse journalisten,...

Qatar heeft fel kritiek geuit op een Democratisch congreslid die de Verenigde Staten opriep om hun banden met Qatar te heroverwegen.

De ambassade van Qatar in Washington heeft de vooraanstaande Democratische wetgever Steny Hoyer bekritiseerd omdat hij dreigde de relatie tussen de VS en Doha...

Iran-aanval op Israël: Wat werd neergeschoten en door welk land?

Teheran lanceerde 170 drones, 30 kruisraketten en 120 ballistische raketten, waarbij vijf landen de eer deelden voor succesvolle onderscheppingen. Iran lanceerde zaterdagavond een grootschalige aanval...