Nieuwste artikelen:

Iraans persoverzicht: Analisten waarschuwen voor gevolgen herverkiezing Erdogan voor Iran

Ondertussen krijgt prominente politieke activist 45 jaar gevangenisstraf en...

Libië dwingt duizenden Egyptenaren het land te voet te verlaten

De deportaties volgen op invallen in gebouwen die gebruikt...

Israël: Palestijnen protesteren tegen ‘passiviteit’ politie na massale schietpartij waarbij vijf doden vallen

Laatste moorden komen nu misdaadcijfer recordhoogte bereikt in Palestijnse...

Google vervaagt satellietbeelden van Israël

Leestijd: 3 minuten

Ondanks het verstrijken van een Amerikaanse wet die de weg vrijmaakt voor duidelijkere satellietbeelden van Israël, keert Google in het hele land terug naar wazige beelden van lagere kwaliteit.

Google is in sommige delen van Israël begonnen met het weergeven van satellietbeelden met een lagere resolutie en verwijdert eerder getoonde beelden van hogere kwaliteit zonder hiervoor een reden op te geven.

Amerikaanse commerciële beelden van Israël en de bezette Palestijnse gebieden werden in 1997 beperkt nadat het Amerikaanse Congres het amendement Kyl-Bingaman had aangenomen, dat de resolutie van satellietbeelden van het gebied verbood tot twee meter per pixel onder het mom van de bescherming van de nationale veiligheid van Israël.

Dit betekende dat gebouwen en straten wazig werden weergegeven en moeilijk te identificeren waren. Het verbod van de wetgeving liep twee jaar geleden af en sindsdien heeft Google zijn beelden van Israël bijgewerkt met hogere resoluties – behalve in Gaza en delen van de Westelijke Jordaanoever, waar Google beelden van lage kwaliteit bleef tonen.

Nu is Google om een onbekende reden opnieuw begonnen met het weergeven van beelden van lagere kwaliteit in grote delen van Israël. Haaretz meldde eerst dat Google zijn kaarten van Israël had bijgewerkt met korrelige beelden.

Google reageerde niet op het verzoek van Middle East Eye om commentaar tegen de tijd van publicatie. Plaatsen zoals Ben Gurion Airport, de belangrijkste internationale luchthaven van Israël, verschijnen nu wazig op Google Maps en Google Earth, in vergelijking met eerder dit jaar.
In andere delen van Israël, zoals de haven in Haifa, heeft Google zijn hogeresolutiebeelden bijgehouden, terwijl andere delen al jaren niet meer zijn bijgewerkt, zelfs na het verstrijken van het Kyl-Bingaman-amendement.
Vorig jaar, tijdens het Israëlische bombardement op Gaza in mei, meldden conflictonderzoekers dat Google zijn kaartdiensten van de belegerde strook niet bijwerkte, ondanks het feit dat het in heel Israël beelden van betere kwaliteit aanbood. Het gebrek aan duidelijke beelden maakte het moeilijk om te bepalen welke gebouwen waren gebombardeerd als gevolg van Israëlische luchtaanvallen.
Tot op heden heeft Google zijn satellietbeelden van Gaza niet bijgewerkt. Op veel van ’s werelds meest geheime plaatsen kunnen de twee diensten van Google – Google Maps en Google Earth – duidelijke beelden van het gebied leveren. Beelden van de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang zijn bijvoorbeeld gedetailleerd genoeg om mensen op straat te zien lopen.
Google vertelde MEE destijds dat het “mogelijkheden overweegt om onze satellietbeelden te vernieuwen wanneer beelden met een hogere resolutie beschikbaar komen”, maar dat het op dat moment “geen plannen had om deze te delen”.
Toch zijn kijkers in staat om te kijken naar de hogere resolutie beelden van Israël die werd verwijderd door het downloaden van de Google Earth applicatie, en de Survey of Israel’s officiële website zelf heeft satellietbeelden van hogere kwaliteit beschikbaar.
De nieuwe beelden van lagere kwaliteit komen een jaar nadat Google een contract van 1,2 miljard dollar met Israël aankondigde, waarin het clouddiensten aan de Israëlische regering zou leveren.
Honderden werknemers van de techgigant hebben tegen het contract geprotesteerd, omdat ze vrezen dat ze helpen bij het faciliteren en bevorderen van wat zij Israëlische apartheid noemen. Uit naar de Intercept uitgelekt trainingsmateriaal blijkt dat het project inhoudt dat Google geavanceerde kunstmatige intelligentie en machine-learning capaciteiten aan de Israëlische regering zal leveren.

Laatste nieuws

Iraans persoverzicht: Analisten waarschuwen voor gevolgen herverkiezing Erdogan voor Iran

Ondertussen krijgt prominente politieke activist 45 jaar gevangenisstraf en...

Libië dwingt duizenden Egyptenaren het land te voet te verlaten

De deportaties volgen op invallen in gebouwen die gebruikt...

Israël: Palestijnen protesteren tegen ‘passiviteit’ politie na massale schietpartij waarbij vijf doden vallen

Laatste moorden komen nu misdaadcijfer recordhoogte bereikt in Palestijnse...

Egypte: Rus gedood door haai in Rode Zee

Autoriteiten zeggen dat zwemmen en waterspelen vanaf vrijdag twee...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Amerikaanse senator zegt dat Shireen Abu Akleh-rapport ‘geen nieuw licht werpt’ op moord

Chris Van Hollen zei dat onderzoekers geen toegang kregen...

Israël bevordert wet die Palestijnse burgers verhindert in Joodse gebieden te wonen

Mensenrechtengroeperingen hebben beloofd het wetsvoorstel waardoor meer Israëlische steden...

Israël: 100.000 protesteren tegen omstreden justitiële revisie

Burgers en parlementsleden verzamelen zich om het plan aan...

JP Morgan waarschuwt voor groeiend risico bij beleggen in Israël

Uitgelekt memo zegt dat gerechtelijke revisie vragen heeft opgeroepen...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

Spam check ;-) + 21 = 25

Libië dwingt duizenden Egyptenaren het land te voet te verlaten

De deportaties volgen op invallen in gebouwen die gebruikt zouden worden door mensenhandelaars in het oosten van Libië. Duizenden mensen, voor het merendeel Egyptenaren, zijn...

Israël: Palestijnen protesteren tegen ‘passiviteit’ politie na massale schietpartij waarbij vijf doden vallen

Laatste moorden komen nu misdaadcijfer recordhoogte bereikt in Palestijnse steden en dorpen binnen Israël. Palestijnse burgers van Israël hebben algemene stakingen en protesten aangekondigd tegen...

Egypte: Rus gedood door haai in Rode Zee

Autoriteiten zeggen dat zwemmen en waterspelen vanaf vrijdag twee dagen worden opgeschort. Een Russische man is overleden na een haaienaanval in de Rode Zee op...