Nieuwste artikelen:

Voor het eerst sympathiseren meer Amerikaanse Democraten met Palestijnen dan Israëliërs

Uit een peiling van Gallup blijkt dat de sympathie...

Brits leger geeft hoogste eer aan soldaat die Iraakse gevangenen ‘sloeg en schopte’.

Chris Roberts werd bevorderd en kreeg een OBE voor...

Israëls voormalige spionage hoofd waarschuwt dat het land in een “dictatuur” kan veranderen

Nadav Argaman, voormalig hoofd van de Shin Bet, haalt...

Staakt-het-vuren Jemen eindigt zonder verlenging nu VN-gezant aandringt op kalmte

⏱ Leestijd: 4 minuten

De wapenstilstand van zes maanden in Jemen is sinds april tweemaal verlengd en heeft het hoognodige uitstel van de gevechten en een ernstige humanitaire crisis gebracht.

Een wapenstilstand van zes maanden in de oorlog in Jemen tussen de door Iran gesteunde Houthi-rebellen en een coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië is zondag verstreken zonder te worden verlengd, aldus de speciale gezant van de Verenigde Naties.

Hans Grundberg zei dat pogingen om het staakt-het-vuren met nog eens zes maanden te verlengen en uit te breiden niet succesvol waren geweest vóór de deadline van zondag.

Feitelijke heerser van Saoedi-Arabië , Mohammed bin Salman (shutterstock)

“De speciale gezant van de VN betreurt het dat er vandaag geen akkoord is bereikt, aangezien een verlengd en uitgebreid bestand de bevolking bijkomende kritieke voordelen zou bieden”, aldus een verklaring.

“Ik dring er bij [de strijdende partijen] op aan hun verplichting tegenover de Jemenitische bevolking na te komen en alle wegen naar vrede te bewandelen”, aldus de Zweedse diplomaat.

Het conflict dat in 2014 begon, heeft honderdduizenden doden geëist en heeft geleid tot wat de Verenigde Naties de ergste humanitaire crisis ter wereld noemen, met wijdverspreide ondervoeding en ziekte.
Het staakt-het-vuren was sinds 2 april tweemaal verlengd. De rivalen hebben internationale oproepen gekregen om de maatregel te verlengen, onder meer van VN-secretaris-generaal Antonio Guterres, en zelfs de Verenigde Staten en Rusland kwamen in de VN-Veiligheidsraad samen om het staakt-het-vuren te steunen.
Vorige maand bevestigde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zijn oproep tot verlenging van het bestand na een ontmoeting met Rashad al-Alimi, voorzitter van de Jemenitische Presidentiële Leiderschapsraad (PLC), in New York.
“Ik denk dat we kunnen zeggen dat de wapenstilstand, waarvan de effecten in heel Jemen voelbaar zijn, een groot verschil heeft gemaakt voor de verbetering van het leven van de mensen,” zei Blinken, “en uw eigen leiderschap om die wapenstilstand te handhaven heeft een enorm verschil gemaakt.”
VN-gezant Hans Grundberg pendelde tussen Sanaa en Oman, dat als bemiddelaar optrad, in een poging een verlenging te bewerkstelligen. Zondag had hij in Riyad een ontmoeting met Alimi, meldde het Jemenitische persbureau SabaNet.
De Noorse Vluchtelingenraad, een hulpgroep die actief is in Jemen, zei dat het uitblijven van een verlenging van de wapenstilstand “zeer teleurstellend” was. “Het is een gemiste kans om miljoenen Jemenitische burgers te helpen uit het brute conflict waarin de strijdende partijen het land hebben ingegraven”, zei landendirecteur Erin Hutchinson.

Wapenstilstand op ‘dood spoor’

Rebellenleider Mehdi Mashat vertelde op een politieke bijeenkomst in Sanaa dat de VN-voorstellen “niet tegemoetkomen aan de wensen van het Jemenitische volk”, meldde de al-Massira TV van de rebellen.

Zondag werd melding gemaakt van sporadische gevechten in het zuidwesten van Jemen, toen militaire bronnen van de coalitie AFP vertelden dat de Houthi’s versterkingen naar de regio hadden gestuurd. De Houthi’s zeiden zaterdag in een verklaring dat het staakt-het-vuren op “een dood spoor” zat.

‘De afgelopen zes maanden hebben we geen enkele serieuze bereidheid gezien om humanitaire kwesties als topprioriteit aan te pakken’ – Houthi-verklaring

“De afgelopen zes maanden hebben we geen enkele serieuze bereidheid gezien om humanitaire kwesties als topprioriteit aan te pakken”, aldus de verklaring, waarin de coalitie ervan wordt beschuldigd geen overeenstemming te hebben bereikt over maatregelen om “het lijden van de Jemenitische bevolking te verlichten”.

De Houthi’s, die in het verleden dodelijke drone- en raketaanvallen hebben uitgevoerd op Saudi-Arabië en coalitielid de VAE, gaven zondag een waarschuwing af aan beide landen.
“De [Houthi] strijdkrachten geven oliemaatschappijen die in de VAE en Saoedi-Arabië opereren de gelegenheid om hun situatie te organiseren en te vertrekken,” twitterde de militaire woordvoerder van de Houthi’s, Yahya Saree. “Gewaarschuwd is gewaarschuwd”, voegde hij eraan toe en riep op tot een “wapenstilstand die het Jemenitische volk het recht geeft zijn olierijkdom te exploiteren ten gunste van het salaris van de Jemenitische staatsmedewerkers”.

Levens drastisch verbeterd

De rust in de gevechten heeft geleid tot een daling van het aantal slachtoffers met 60 procent, terwijl de invoer van brandstof in de door Houthi’s gecontroleerde haven van Hodeida is verviervoudigd, aldus humanitaire groepen op donderdag.

Inwoners van Sanaa zeggen dat hun dagelijks leven drastisch is verbeterd. De prijzen zijn gedaald doordat meer essentiële goederen de stad zijn binnengekomen, ook al blijven belangrijke wegen afgesloten. Ongeveer 23,4 miljoen van de 30 miljoen inwoners van Jemen zijn afhankelijk van humanitaire hulp.
Aden in het zuiden van Jemen (shutterstock)
Hoewel de wapenstilstand grotendeels stand heeft gehouden, geven de Houthi’s en de coalitie elkaar de schuld van gemelde schendingen.
Taiz, de derde stad van Jemen, die door de regering wordt gecontroleerd maar door Houthi-troepen is omsingeld, wordt nog steeds belegerd. Jemen kwam in 2014 in een burgeroorlog terecht, toen de door Iran gesteunde Houthi’s de hoofdstad Sanaa innamen en de internationaal erkende regering naar Saoedi-Arabië vluchtten. Riyad en een coalitie van regionale bondgenoten, vooral de VAE, grepen in maart 2015 in om de Houthi’s terug te dringen.
Zeven jaar van gevechten hebben de Houthi’s, die het noorden van Jemen en ongeveer 80 procent van de bevolking van het land controleren, niet kunnen verdrijven. De wapenstilstand van april kwam na enkele van de hevigste gevechten, toen de Houthi’s probeerden de strategische stad Marib in te nemen.
De coalitie hield hen tegen en reorganiseerde haar troepen om het offensief in Shabwah in te zetten, waar ze de Houthi’s een zeldzame nederlaag bezorgde.

Laatste nieuws

Voor het eerst sympathiseren meer Amerikaanse Democraten met Palestijnen dan Israëliërs

Uit een peiling van Gallup blijkt dat de sympathie...

Brits leger geeft hoogste eer aan soldaat die Iraakse gevangenen ‘sloeg en schopte’.

Chris Roberts werd bevorderd en kreeg een OBE voor...

Israëls voormalige spionage hoofd waarschuwt dat het land in een “dictatuur” kan veranderen

Nadav Argaman, voormalig hoofd van de Shin Bet, haalt...

Tunesië: Europees Parlement veroordeelt “autoritaire koers” van het land

Parlement roept op tot vrijlating van journalisten, activisten en...

Nieuwsbrief

Ook intressant

VN komt nog steeds miljarden tekort voor Jemen ondanks toezegging VS van 444 miljoen dollar

De oorlog in Jemen heeft honderdduizenden slachtoffers gemaakt en...

Jemen: Martelslachtoffers beschuldigen Total van schending van de Franse wet op de bedrijfsplicht

In een nieuwe rechtszaak beweren de advocaten van mannen...

VK wordt geconfronteerd met rechtszaak over Saoedische wapenverkoop die bijdraagt aan misstanden in Jemen

Campagnegroep daagt Britse regering voor de rechter en beschuldigt...

Saoedische wapenverkoop: VK beschuldigd van “verschuilen achter vrijstellingen” over dossiers

Overheidsdiensten zeggen dat het te duur is om te...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

Spam check ;-) 85 − 80 =

Brits leger geeft hoogste eer aan soldaat die Iraakse gevangenen ‘sloeg en schopte’.

Chris Roberts werd bevorderd en kreeg een OBE voor "boks diensten aan het leger" ondanks het feit dat hij door het onderzoek naar de...

Israëls voormalige spionage hoofd waarschuwt dat het land in een “dictatuur” kan veranderen

Nadav Argaman, voormalig hoofd van de Shin Bet, haalt uit naar de regering Netanyahu en zegt dat "de anarchist de heerser is geworden". Israëls voormalig...

Tunesië: Europees Parlement veroordeelt “autoritaire koers” van het land

Parlement roept op tot vrijlating van journalisten, activisten en andere activisten van het maatschappelijk middenveld die in Tunesië gevangen zitten. Het Europees Parlement heeft de...