Nieuwste artikelen:

Arabische prins beschuldigd van hulp aan Russische oligarchen om sancties te omzeilen

Leestijd: 4 minuten

Sjeik Mansour bin Zayed Al Nahyan, vice-premier van de VAE, kan met sancties worden geconfronteerd als hij schuldig wordt bevonden aan het helpen van rijke Russen bij het parkeren van activa in het land.

De miljardair vice-premier van de Verenigde Arabische Emiraten, sjeik Mansour bin Zayed Al Nahyan, wordt geconfronteerd met een onderzoek wegens beschuldigingen dat hij rijke Russische oligarchen heeft geholpen sancties te omzeilen.

Sjeik Mansour, die ook eigenaar is van Manchester City Football Club, zou door het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken kunnen worden onderzocht op beschuldigingen dat hij de voormalige Chelsea Football Club-eigenaar Roman Abramovich en andere Russische miljardairs heeft geholpen de sancties te omzeilen die waren ingesteld vanwege hun nauwe banden met de Russische president Vladimir Poetin.

Op instigatie van een Oekraïense activist hebben internationale strafrechtadvocaten Rhys Davies en Ben Keith aan de Britse minister van Buitenlandse Zaken, James Cleverly, informatie voorgelegd dat sjeik Mansour “centraal” staat in de stroom gesanctioneerd geld naar de VAE.

Als de Britse regering met het onderzoek doorgaat, zal het onderzoek naar de rol van de VAE als toevluchtsoord voor burgers van een van de meest bestrafte landen ter wereld waarschijnlijk worden verdiept.
In hun verklaring zeiden de advocaten dat de VAE “nu algemeen wordt beschouwd als de bestemming bij uitstek voor gesanctioneerde aanhangers van Poetin”.
De advocaten voegden eraan toe dat rapporten suggereren dat Russische miljardairs “in toenemende mate het kantoor van sjeik Mansour benaderen” om hun gestolen winsten onder te brengen.
De poging van de advocaten om dit onderzoek door te drukken kan de betrekkingen tussen de twee landen, die over het algemeen als hecht worden beschouwd, onder druk zetten. Volgens de rapporten van de advocaten bezitten meer dan 38 zakenlieden of ambtenaren die banden hebben met de Russische president eigendommen ter waarde van meer dan 314 miljoen dollar.
Het Verenigd Koninkrijk, dat een van de trouwste supporters van Oekraïne is, moet nu een onderzoek instellen naar een van zijn naaste regionale bondgenoten. De advocaten hebben de Britse regering ook gevraagd na te gaan of sjeik Mansour zelf moet worden bestraft voor de beschuldigingen.

In beslag genomen activa

Tot de activa die in de VAE zijn ondergebracht, behoort de Boeing 787 Dreamliner van Abramovich, met een waarde van ongeveer 350 miljoen dollar, een van de verschillende privéjets van andere oligarchen die in de absolute monarchie zijn gestald.

Sinds Rusland in februari van dit jaar zijn oorlog tegen Oekraïne begon, hebben Russische oligarchen honderden miljoenen dollars van hun vermogen in beslag genomen zien worden door het Westen. Een jacht ter waarde van naar schatting 156 miljoen dollar van Andrei Skoch, een staalmiljardair en lid van de Doema, is ook in Dubai aangemeerd. De bestrafte Russische kunstmestmagnaat Andrej Melnitsjenko heeft ook zijn jacht van 300 miljoen dollar in Dubai aangemeerd. In totaal hebben naar schatting honderden, zo niet miljarden dollars aan Russische activa en contant geld hun weg naar Dubai gevonden, waardoor de lokale economie is versterkt, maar ook de aandacht is getrokken van westerse regeringen die de mazen in de sancties willen dichten.

Gewone Russen vluchten naar Dubai

In maart berichtte Middle East Eye dat steeds wanhopiger welgestelde Russen hun tegoeden aan de klauwen van het westerse sanctieregime wilden onttrekken. Dubai is een van de belangrijkste bestemmingen geworden voor Russische techneuten die hun westerse klanten willen uitbreiden of behouden. Veel Russische banken zijn effectief afgesneden van de wereldeconomie, waardoor gewone Russen hun spaargeld bij de banken moeten weghalen en hun roebels moeten omzetten in vreemde valuta. Rusland heeft kapitaalcontroles ingesteld om zijn reserves te beschermen en heeft burgers verboden het land te verlaten met meer dan 10.000 dollar aan buitenlandse valuta.

Dubai profileert zich al lang als een toevluchtsoord in tijden van instabiliteit, en 90% van de bevolking bestaat uit buitenlanders. In het verleden heeft het rijke families en ondernemers aangetrokken die de regionale conflicten in Syrië, Irak en Libanon ontvluchtten. Maar het zijn de Russen die nu de meeste aandacht trekken. Russischsprekenden zijn altijd al een kleine maar opvallende verschijning geweest in de blitse olierijke staat. Vandaag de dag zijn het er ongeveer 100.000, waarvan 40.000 Russisch en 15.000 Oekraïens. Er zijn werknemers in de dienstensector en IT-professionals, maar ook mensen met een dubieuzer karakter. De gebeurtenissen van de afgelopen maanden lijken een trend te versterken die al enige tijd aan de gang was: het aanhalen van de banden van het Kremlin met de VAE als onderdeel van zijn groeiende invloed in het Midden-Oosten. De kracht van deze betrekkingen blijkt uit het aantal Russische bezoekers in Dubai, waar zij in 2021 de op een na grootste toeristenmarkt vormden. Bovendien zeggen analisten dat de banden op politiek vlak nog sterker zijn geworden.

Hub voor het witwassen van geld

Uit een rapport van de Carnegie Endowment van 2020 blijkt dat de rijkdom die aan de basis ligt van de welvaart in Dubai een “gestage stroom van illegale opbrengsten uit corruptie en misdaad” is. Achter de façade van respectabiliteit die Dubai door de jaren heen zorgvuldig heeft gecultiveerd, heeft de stroom van illegale middelen “geholpen om de bloeiende vastgoedmarkt van het emiraat te voeden, zijn bankiers, geldwisselaars en zakelijke elites te verrijken, en de stad tot een belangrijk handelscentrum voor goud te maken”, aldus de auteurs van het rapport. “Corrupte en criminele actoren uit de hele wereld opereren via of vanuit Dubai. Afghaanse krijgsheren, Russische gangsters, Nigeriaanse kleptocraten, Europese witwassers, Iraanse sanctiebestrijders en Oost-Afrikaanse goudsmokkelaars vinden in Dubai allemaal een geschikte plaats om te opereren”, aldus het rapport.

Laatste nieuws

Democraten willen bewijs dat Israël geen Amerikaanse wapens gebruikt om internationaal recht te schenden.

Meer dan twee dozijn Huisdemocraten roepen Biden op om...

Iran-aanval op Israël: Wat werd neergeschoten en door welk land?

Teheran lanceerde 170 drones, 30 kruisraketten en 120 ballistische...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Cop28 zal worden bezoedeld als ‘VAE 94’-gevangenen niet worden vrijgelaten, zegt Amnesty

Op de 10e verjaardag van het 'oneerlijke' massaproces tegen...

Russische rederij uit Dubai gesanctioneerd

Westen verscherpt sancties tegen Russische bedrijven in Midden-Oosten omdat...

Syrische aardbeving: Saoedisch vliegtuig met hulp landt in het door Assad gecontroleerde Aleppo

De aankomst is de eerste zending van het koninkrijk...

Syrische aardbeving: Overlevenden in noordwestelijke regio klampen zich vast aan hoop nu hulp eindelijk arriveert

Ondanks vertragingen in het bereiken van hulp in door...

Tunesische president Saied wil diplomatieke banden met Syrië aanhalen

Dit komt nadat Tunesië ongeveer tien jaar geleden de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

10 × 1 =

Palestijnse journalisten hebben onlangs opgeroepen tot een boycot van het diner van de White House Correspondents’ Association dinner

Het blauwe persvest biedt ons geen bescherming, maar fungeert eerder als een rood doelwit," zeggen Palestijnse journalisten in Gaza. Meer dan twee dozijn Palestijnse journalisten,...

Qatar heeft fel kritiek geuit op een Democratisch congreslid die de Verenigde Staten opriep om hun banden met Qatar te heroverwegen.

De ambassade van Qatar in Washington heeft de vooraanstaande Democratische wetgever Steny Hoyer bekritiseerd omdat hij dreigde de relatie tussen de VS en Doha...

Iran-aanval op Israël: Wat werd neergeschoten en door welk land?

Teheran lanceerde 170 drones, 30 kruisraketten en 120 ballistische raketten, waarbij vijf landen de eer deelden voor succesvolle onderscheppingen. Iran lanceerde zaterdagavond een grootschalige aanval...