Nieuwste artikelen:

Palestijnse mannen uitgekleed en vastgehouden door het Israëlische leger

Israëlische troepen hebben tientallen Palestijnse burgers uitgekleed en gedetineerd,...

Amerikaans Congres oordeelt dat antizionisme antisemitisme is

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een resolutie aangenomen...

Blauwe plekken gevonden op lichamen van Palestijnen die stierven in Israëlische detentie

Minstens twee van de zes Palestijnse gevangenen die sinds...

Palestijnse deskundigen vrezen dat toenemend geweld kan leiden tot nieuwe oorlog met Israël

Leestijd: 4 minuten

“De oorlog van 2021 zou de komende dagen opnieuw kunnen plaatsvinden,” zei Omar Shaban, directeur van een denktank in Gaza.

De recente piek in het geweld tegen Palestijnen op de bezette Westelijke Jordaanoever doet ernstige vrees ontstaan dat een nieuwe oorlog met Israël zal uitbreken, zo hebben Palestijnse deskundigen gewaarschuwd. Omar Shaban, directeur van de in Gaza gevestigde denktank Pal-Think For Strategic Studies, zei tijdens een panel van het Middle East Institute op donderdag dat de situatie in de belegerde strook gespannen is en dat men zich zorgen maakt dat de aanvallen op de bezette Westelijke Jordaanoever zullen overslaan naar Gaza en er een oorlog zou kunnen uitbreken.

De bezette Gaza-strook (shutterstock)

“Het zal moeilijk zijn voor Hamas om te zwijgen [sic] als het in Jeruzalem erger wordt,” zei Shaban. “De internationale gemeenschap moet begrijpen dat de oorlog van 2021 de komende dagen opnieuw zou kunnen uitbreken.”

De bezette Westelijke Jordaanoever is dit jaar getuige geweest van een toename van Palestijnse gewapende aanvallen tegen Israëlische doelen.

De spanningen ontstaan doordat de Israëlische strijdkrachten hun bijna dagelijkse invallen en arrestaties in verschillende delen van de Westelijke Jordaanoever opvoeren, waarbij vaak Palestijnen worden gewond of gedood. Meer dan 150 Palestijnen zijn dit jaar gedood door Israëlisch vuur, waaronder 49 doden in de Gazastrook en ten minste 100 in de bezette Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem – waardoor het het dodelijkste jaar in het Palestijnse gebied is sinds 2015.

Vorige maand schoten onbekende schutters op een Israëlische bus met kolonisten in Silwad, nabij Ramallah, maar er werden geen slachtoffers gemeld.

Eerder deze maand werden bij een schietpartij op een Israëlische bus op de bezette Westelijke Jordaanoever ten minste zes soldaten en een burgerchauffeur gewond, aldus het Israëlische leger. Israëlische troepen arresteerden twee Palestijnen in verband met het incident.

Vorig jaar, na herhaalde Israëlische invallen in het complex van de al-Aqsa moskee, en na aanvallen van Israëlische kolonisten op Palestijnse families op de Westelijke Jordaanoever, onder meer in de wijk Sheikh Jarrah in Oost-Jeruzalem, reageerde Hamas met de lancering van raketten op Israëlische doelen. Wat volgde was een 11-daagse Israëlische oorlog tegen Gaza.

Ongeveer 250 Palestijnen, waaronder tientallen vrouwen en kinderen, werden gedood in het conflict van 2021. Shaban zei dat de huidige situatie hem doet denken aan de momenten voorafgaand aan de oorlog van vorig jaar. Hij zei dat de lucht boven de Gazastrook gevuld is met Israëlische drones die de belegerde strook in de gaten houden.

“Ik kan u nu vertellen dat wij in Gaza zeer bezorgd zijn. Alles wordt in de gaten gehouden. En als het in Jeruzalem erger wordt, ben ik ook erg bang dat het slechter zal gaan.”

Geen hoop voor jonge Palestijnen

Suheir Freitekh, een Palestijnse deskundige en voormalig consultant voor de International Crisis Group, zei dat de huidige spanningen op de bezette Westelijke Jordaanoever voortkomen uit de politieke en financiële situatie waarin de meeste Palestijnen die daar wonen zich nu bevinden.

Vredesbesprekingen gericht op een tweestatenoplossing zijn in 2014 mislukt, en de afgelopen jaren zijn er steeds meer illegale Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever bijgekomen. “Er is de impasse van het vredesproces. Geen onderhandelingen, geen hoop op een Palestijnse onafhankelijke staat,” zei ze donderdag tijdens het panel.

Ondertussen groeit de ontevredenheid over de Palestijnse Autoriteit, het bestuursorgaan op de Westelijke Jordaanoever.
Insiders en waarnemers vertelden Middle East Eye vorig jaar dat de kwetsbaarheid van de PA al maanden zichtbaar is, te beginnen in april 2021 met het uitstel van verkiezingen en vervolgens in mei toen de PA buitenspel werd gezet tijdens het Israëlische bombardement op Gaza. Ondertussen is de stad Jenin sinds vorig jaar getuige van een heropleving van het gewapende verzet. Israël probeert, in coördinatie met de PA, al maanden tientallen bij hen bekende Palestijnse verdachten te arresteren.
“Het verzet gaat door en wordt steeds sterker in het kamp Jenin en strekt zich uit tot de stad en het platteland,” vertelde Atta Abu Rumaila, een leider van de Fatah-beweging in het kamp Jenin, eerder aan MEE

. “De Israëlische bezetting beschikt over alle militaire capaciteiten, maar niet over de wil van het kamp Jenin en zijn bevolking. Het kamp werd niet verslagen in de Al-Aqsa Intifada in 2022, het is ook vandaag niet verslagen.”

Freitekh zei dat de Palestijnen die de afgelopen jaren de wapens hebben opgenomen tegen de Israëlische strijdkrachten, dat doen vanwege het gebrek aan hoop op de Westelijke Jordaanoever, en dat het toegenomen optreden van de Israëlische strijdkrachten het gewapend verzet alleen maar stimuleert.

“Deze militanten op de Westelijke Jordaanoever zijn meestal kinderen, geboren in [of na] 2000 en ze hebben geen hoop. Het zijn individuen en ze zijn niet van een factie, zoals wat in de media wordt gepubliceerd,” zei ze.

“Wanneer het Israëlische leger het kamp van Jenin binnengaat, willen ze gewoon een gezochte man. Maar wanneer ze vertrekken,” zei Freitek, geeft het leger nog eens 20 mensen het verlangen om wraak te nemen, “met het gevoel dat ze wraak willen nemen voor wat er die nacht gebeurd is.”

Laatste nieuws

Palestijnse mannen uitgekleed en vastgehouden door het Israëlische leger

Israëlische troepen hebben tientallen Palestijnse burgers uitgekleed en gedetineerd,...

Amerikaans Congres oordeelt dat antizionisme antisemitisme is

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een resolutie aangenomen...

Blauwe plekken gevonden op lichamen van Palestijnen die stierven in Israëlische detentie

Minstens twee van de zes Palestijnse gevangenen die sinds...

43 Palestijnen vermoord bij twee luchtaanvallen met Amerikaanse wapens

Amnesty International heeft bewijs gevonden dat het Israëlische leger...

Nieuwsbrief

Ook intressant

43 Palestijnen vermoord bij twee luchtaanvallen met Amerikaanse wapens

Amnesty International heeft bewijs gevonden dat het Israëlische leger...

Families van Israëlische gegijzelden botsen met Netanyahu tijdens een gespannen ontmoeting

Tijdens een gespannen ontmoeting op 5 december tussen de...

Israël lanceert verwoestende aanval op Khan Younis

Op dinsdag lanceerde Israël een verwoestende aanval op de...

Israël onderzoekt piek in short selling vóór de aanval van 7 oktober

Israël onderzoekt beweringen dat beleggers mogelijk vooraf wisten van...

Moslimleiders in belangrijke Amerikaanse staten lanceren ‘Abandon Biden’-campagne voor de 2024 verkiezingen

In de Verenigde Staten hebben moslimleiders en organisatoren uit...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

2 + 6 =

Amerikaans Congres oordeelt dat antizionisme antisemitisme is

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een resolutie aangenomen die anti-zionisme gelijkstelt met antisemitisme. Deze Republikeins geleide maatregel werd aangenomen met 311 stemmen voor...

Blauwe plekken gevonden op lichamen van Palestijnen die stierven in Israëlische detentie

Minstens twee van de zes Palestijnse gevangenen die sinds het begin van de oorlog in oktober in Israëlische hechtenis zijn overleden, werden gevonden met...

43 Palestijnen vermoord bij twee luchtaanvallen met Amerikaanse wapens

Amnesty International heeft bewijs gevonden dat het Israëlische leger in oktober in twee luchtaanvallen op Gaza Amerikaanse precisiegeleide munitie heeft gebruikt, waarbij 43 burgers...