Nieuwste artikelen:

Irak: Bruiloftbrand laat meer dan 100 mensen dood achter

Enorme mensenmassa's waren aan het feestvieren toen een vuurzee...

Verkiezingen Egypte: Tientallen campagnevrijwilligers van rivaal Sisi aangehouden

Rechtenorganisatie zegt dat ten minste 73 campagnemedewerkers van Ahmed...

UK: Actievoerders hekelen de opmerkingen van Braverman over LGBTQ+-vluchtelingen die in aanmerking komen voor asiel

Minister van Binnenlandse Zaken beweert dat discriminatie van vrouwen...

Khashoggi: Deskundigenpanel adviseert Biden om volledig inlichtingenrapport over moord openbaar te maken

Leestijd: 3 minuten

Een regeringspanel heeft Biden aanbevolen het rapport waarin wordt geconcludeerd dat de Saoedische kroonprins opdracht gaf tot de moord op Khashoggi volledig vrij te geven, meldt The Wall Street Journal.

DeAmerikaanse president Biden kreeg het advies van een regeringspanel van deskundigen om het volledige Amerikaanse inlichtingenrapport over de moord op journalist Jamal Khashoggi vrij te geven, zo meldde de Wall Street Journal donderdag op basis van documenten en mensen die bekend zijn met de zaak.

Amerikaanse president Joe Biden (shutterstock)

De aanbevelingen van de Public Interest Declassification Board, een panel van deskundigen geselecteerd door presidenten en congresleiders om te pleiten voor meer transparantie rond nationale veiligheidsinformatie, werden in juni aan het Witte Huis overhandigd – slechts enkele weken voordat de president naar Saoedi-Arabië reisde en een ontmoeting had met de leiders van het koninkrijk, waaronder kroonprins Mohammed bin Salman.

Tijdens zijn bezoek aan Saoedi-Arabië in juli zei Biden dat hij de kroonprins had geconfronteerd met de moord, maar het bezoek werd in het algemeen gezien als een afzwakking van de houding van de regering tegenover het koninkrijk.

Khashoggi, een Middle East Eye en Washington Post-columnist, werd op 2 oktober 2018 vermoord in het Saudische consulaat in Istanbul, in een moord die de wereld schokte en die nog steeds diplomatieke en politieke vertakkingen heeft. In februari 2021 gaf het Witte Huis toestemming voor de vrijgave van een lang uitgesteld inlichtingenrapport waaruit bleek dat de kroonprins opdracht gaf tot de operatie die in 2018 leidde tot de dood van Khashoggi.

Het is niet duidelijk welke informatie het volledige inlichtingenrapport bevat die nog niet openbaar is gemaakt.

De VS hebben vervolgens sancties en reisverboden opgelegd aan een aantal Saoedische veiligheidsfunctionarissen, maar zijn niet overgegaan tot sancties tegen de kroonprins zelf.

De mogelijkheid om Mohammed bin Salman te sanctioneren is nu wellicht nog moeilijker, nadat hij eerder deze week tot premier van Saoedi-Arabië is benoemd. De rol van premier is traditioneel voorbehouden aan de koning van Saoedi-Arabië.

Het regeringspanel bestaat uit negen leden, van wie er vijf door de president worden benoemd, terwijl de overige vier worden gekozen door de meerderheids- en minderheidsleiders van elke kamer van het Congres. Het was unaniem in zijn aanbevelingen, vertelden bronnen die bekend zijn met de zaak aan de krant.

“Het verbeteren van het classificatie- en declassificatiesysteem, zodat het onze 21e-eeuwse nationale veiligheidsmissies en onze democratie beter ondersteunt, is een dringende en onpartijdige kwestie,” zei Ezra Cohen, voorzitter van de raad, in een verklaring.

De herziening van het Khashoggi-rapport door het panel kwam er nadat senator Chris Murphy in september 2020 een verzoek had ingediend, samen met een verzoek aan de raad om andere documenten te herzien, waaronder die over buitenlandse verkiezingsinmenging.

Het panel aanvaardde het verzoek van Murphy in oktober, maar de herziening vond pas in november plaats als gevolg van vertragingen door de Covid-19 pandemie, aldus The Wall Street Journal. Tussen het verzoek van Murphy en de herziening heeft de regering Biden publiekelijk geheime versies vrijgegeven van haar inlichtingenstudies over de moord op Khashoggi. In zijn brief, gezien door The Wall Street Journal, vertelde het panel aan Murphy dat het de herziening van het Khashoggi-rapport had afgerond en de aanbeveling deed het dossier “in zijn geheel te derubriceren”.
Het Witte Huis heeft niet gereageerd op het verzoek van Middle East Eye om commentaar tegen de tijd van publicatie.

Laatste nieuws

Irak: Bruiloftbrand laat meer dan 100 mensen dood achter

Enorme mensenmassa's waren aan het feestvieren toen een vuurzee...

Verkiezingen Egypte: Tientallen campagnevrijwilligers van rivaal Sisi aangehouden

Rechtenorganisatie zegt dat ten minste 73 campagnemedewerkers van Ahmed...

UK: Actievoerders hekelen de opmerkingen van Braverman over LGBTQ+-vluchtelingen die in aanmerking komen voor asiel

Minister van Binnenlandse Zaken beweert dat discriminatie van vrouwen...

Israëlische minister van Toerisme brengt als eerste een openbaar bezoek aan Saoedi-Arabië

Haim Katz arriveert in Riyad voor VN-top te midden...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Normalisatie van Israël: Is Indonesië de volgende?

De trend naar normalisatie leek momentum te verliezen aan...

Biden geeft Netanyahu langverwachte uitnodiging voor Witte Huis

De twee leiders ontmoetten elkaar in New York in...

Erdogan: Turks parlement is niet klaar om Zweedse kandidatuur voor NAVO te ratificeren

De Turkse president raakt steeds meer gefrustreerd door de...

VS houden 85 miljoen dollar militaire hulp aan Egypte in

Rapporten zeggen dat regering Biden fondsen wil overhevelen naar...

Palestijnse Autoriteit heeft ‘lijst met wensen’ in ruil voor normalisering Saoedi-Israël

Voorstellen omvatten hervatting van Saudische financiering, meer controle over...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

× 8 = 24

Verkiezingen Egypte: Tientallen campagnevrijwilligers van rivaal Sisi aangehouden

Rechtenorganisatie zegt dat ten minste 73 campagnemedewerkers van Ahmed Tantawi, waaronder vier advocaten, de afgelopen dagen zijn opgepakt. Egyptische veiligheidstroepen hebben ten minste 73 leden...

UK: Actievoerders hekelen de opmerkingen van Braverman over LGBTQ+-vluchtelingen die in aanmerking komen voor asiel

Minister van Binnenlandse Zaken beweert dat discriminatie van vrouwen en homoseksuelen onvoldoende reden is om in aanmerking te komen voor de vluchtelingenstatus. De Britse minister...

Israëlische minister van Toerisme brengt als eerste een openbaar bezoek aan Saoedi-Arabië

Haim Katz arriveert in Riyad voor VN-top te midden van pogingen tot normalisatie tussen Saoedi-Arabië en Israël De Israëlische minister van Toerisme, Haim Katz, is...