Nieuwste artikelen:

Khashoggi: Deskundigenpanel adviseert Biden om volledig inlichtingenrapport over moord openbaar te maken

Leestijd: 3 minuten

Een regeringspanel heeft Biden aanbevolen het rapport waarin wordt geconcludeerd dat de Saoedische kroonprins opdracht gaf tot de moord op Khashoggi volledig vrij te geven, meldt The Wall Street Journal.

DeAmerikaanse president Biden kreeg het advies van een regeringspanel van deskundigen om het volledige Amerikaanse inlichtingenrapport over de moord op journalist Jamal Khashoggi vrij te geven, zo meldde de Wall Street Journal donderdag op basis van documenten en mensen die bekend zijn met de zaak.

Amerikaanse president Joe Biden (shutterstock)

De aanbevelingen van de Public Interest Declassification Board, een panel van deskundigen geselecteerd door presidenten en congresleiders om te pleiten voor meer transparantie rond nationale veiligheidsinformatie, werden in juni aan het Witte Huis overhandigd – slechts enkele weken voordat de president naar Saoedi-Arabië reisde en een ontmoeting had met de leiders van het koninkrijk, waaronder kroonprins Mohammed bin Salman.

Tijdens zijn bezoek aan Saoedi-Arabië in juli zei Biden dat hij de kroonprins had geconfronteerd met de moord, maar het bezoek werd in het algemeen gezien als een afzwakking van de houding van de regering tegenover het koninkrijk.

Khashoggi, een Middle East Eye en Washington Post-columnist, werd op 2 oktober 2018 vermoord in het Saudische consulaat in Istanbul, in een moord die de wereld schokte en die nog steeds diplomatieke en politieke vertakkingen heeft. In februari 2021 gaf het Witte Huis toestemming voor de vrijgave van een lang uitgesteld inlichtingenrapport waaruit bleek dat de kroonprins opdracht gaf tot de operatie die in 2018 leidde tot de dood van Khashoggi.

Het is niet duidelijk welke informatie het volledige inlichtingenrapport bevat die nog niet openbaar is gemaakt.

De VS hebben vervolgens sancties en reisverboden opgelegd aan een aantal Saoedische veiligheidsfunctionarissen, maar zijn niet overgegaan tot sancties tegen de kroonprins zelf.

De mogelijkheid om Mohammed bin Salman te sanctioneren is nu wellicht nog moeilijker, nadat hij eerder deze week tot premier van Saoedi-Arabië is benoemd. De rol van premier is traditioneel voorbehouden aan de koning van Saoedi-Arabië.

Het regeringspanel bestaat uit negen leden, van wie er vijf door de president worden benoemd, terwijl de overige vier worden gekozen door de meerderheids- en minderheidsleiders van elke kamer van het Congres. Het was unaniem in zijn aanbevelingen, vertelden bronnen die bekend zijn met de zaak aan de krant.

“Het verbeteren van het classificatie- en declassificatiesysteem, zodat het onze 21e-eeuwse nationale veiligheidsmissies en onze democratie beter ondersteunt, is een dringende en onpartijdige kwestie,” zei Ezra Cohen, voorzitter van de raad, in een verklaring.

De herziening van het Khashoggi-rapport door het panel kwam er nadat senator Chris Murphy in september 2020 een verzoek had ingediend, samen met een verzoek aan de raad om andere documenten te herzien, waaronder die over buitenlandse verkiezingsinmenging.

Het panel aanvaardde het verzoek van Murphy in oktober, maar de herziening vond pas in november plaats als gevolg van vertragingen door de Covid-19 pandemie, aldus The Wall Street Journal. Tussen het verzoek van Murphy en de herziening heeft de regering Biden publiekelijk geheime versies vrijgegeven van haar inlichtingenstudies over de moord op Khashoggi. In zijn brief, gezien door The Wall Street Journal, vertelde het panel aan Murphy dat het de herziening van het Khashoggi-rapport had afgerond en de aanbeveling deed het dossier “in zijn geheel te derubriceren”.
Het Witte Huis heeft niet gereageerd op het verzoek van Middle East Eye om commentaar tegen de tijd van publicatie.

Laatste nieuws

Vele grote nieuwsorganisaties vragen Israël om vrije toegang tot Gaza.

Meer dan 60 media- en maatschappelijke organisaties hebben een...

Waarom worden Britse moslimkiezers beschuldigd van ‘sectarische’ politiek?

Verschillende commentatoren trokken hun wenkbrauwen op bij het feit...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Republicans hebben een wetsvoorstel ingediend dat gericht is tegen solidariteitskampen voor Gaza op Amerikaanse universiteiten

Het wetsvoorstel beoogt dat universiteiten die federale fondsen ontvangen,...

Het Congres streeft ernaar de Israëlische ‘anti-tunnel’ verdedigingscapaciteiten te verdiepen

Een wijziging van de NDAA-congreswet zou een extra $30...

De dreiging van Biden om wapenleveranties aan Israël in te houden verhult verdeeldheid over het lot van Hamas.

Gefrustreerd door Israëls weigering om akkoord te gaan met...

Honderden gearresteerd na politie-inval in Gaza-solidariteitskampen in New York City

De hardhandige aanpak van pro-Palestina-demonstranten in NYC lijkt averechts...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

47 − 38 =

Vele grote nieuwsorganisaties vragen Israël om vrije toegang tot Gaza.

Meer dan 60 media- en maatschappelijke organisaties hebben een brief ondertekend waarin zij Israël oproepen om journalisten onafhankelijke toegang tot de belegerde Gazastrook te...

De VAE heeft een student gedeporteerd die een Palestijnse keffiyeh droeg tijdens zijn afstudeerceremonie.

NYU Abu Dhabi heeft naar verluidt het dragen van 'culturele kleding' verboden tijdens de afstudeerceremonie in mei. The UAE heeft een student gedeporteerd die tijdens...

Waarom worden Britse moslimkiezers beschuldigd van ‘sectarische’ politiek?

Verschillende commentatoren trokken hun wenkbrauwen op bij het feit dat Britse moslims stemmen op basis van de kwestie Gaza, maar analisten zeggen dat de...