Nieuwste artikelen:

Voor het eerst sympathiseren meer Amerikaanse Democraten met Palestijnen dan Israëliërs

Uit een peiling van Gallup blijkt dat de sympathie...

Brits leger geeft hoogste eer aan soldaat die Iraakse gevangenen ‘sloeg en schopte’.

Chris Roberts werd bevorderd en kreeg een OBE voor...

Israëls voormalige spionage hoofd waarschuwt dat het land in een “dictatuur” kan veranderen

Nadav Argaman, voormalig hoofd van de Shin Bet, haalt...

Khashoggi: Deskundigenpanel adviseert Biden om volledig inlichtingenrapport over moord openbaar te maken

⏱ Leestijd: 3 minuten

Een regeringspanel heeft Biden aanbevolen het rapport waarin wordt geconcludeerd dat de Saoedische kroonprins opdracht gaf tot de moord op Khashoggi volledig vrij te geven, meldt The Wall Street Journal.

DeAmerikaanse president Biden kreeg het advies van een regeringspanel van deskundigen om het volledige Amerikaanse inlichtingenrapport over de moord op journalist Jamal Khashoggi vrij te geven, zo meldde de Wall Street Journal donderdag op basis van documenten en mensen die bekend zijn met de zaak.

Amerikaanse president Joe Biden (shutterstock)

De aanbevelingen van de Public Interest Declassification Board, een panel van deskundigen geselecteerd door presidenten en congresleiders om te pleiten voor meer transparantie rond nationale veiligheidsinformatie, werden in juni aan het Witte Huis overhandigd – slechts enkele weken voordat de president naar Saoedi-Arabië reisde en een ontmoeting had met de leiders van het koninkrijk, waaronder kroonprins Mohammed bin Salman.

Tijdens zijn bezoek aan Saoedi-Arabië in juli zei Biden dat hij de kroonprins had geconfronteerd met de moord, maar het bezoek werd in het algemeen gezien als een afzwakking van de houding van de regering tegenover het koninkrijk.

Khashoggi, een Middle East Eye en Washington Post-columnist, werd op 2 oktober 2018 vermoord in het Saudische consulaat in Istanbul, in een moord die de wereld schokte en die nog steeds diplomatieke en politieke vertakkingen heeft. In februari 2021 gaf het Witte Huis toestemming voor de vrijgave van een lang uitgesteld inlichtingenrapport waaruit bleek dat de kroonprins opdracht gaf tot de operatie die in 2018 leidde tot de dood van Khashoggi.

Het is niet duidelijk welke informatie het volledige inlichtingenrapport bevat die nog niet openbaar is gemaakt.

De VS hebben vervolgens sancties en reisverboden opgelegd aan een aantal Saoedische veiligheidsfunctionarissen, maar zijn niet overgegaan tot sancties tegen de kroonprins zelf.

De mogelijkheid om Mohammed bin Salman te sanctioneren is nu wellicht nog moeilijker, nadat hij eerder deze week tot premier van Saoedi-Arabië is benoemd. De rol van premier is traditioneel voorbehouden aan de koning van Saoedi-Arabië.

Het regeringspanel bestaat uit negen leden, van wie er vijf door de president worden benoemd, terwijl de overige vier worden gekozen door de meerderheids- en minderheidsleiders van elke kamer van het Congres. Het was unaniem in zijn aanbevelingen, vertelden bronnen die bekend zijn met de zaak aan de krant.

“Het verbeteren van het classificatie- en declassificatiesysteem, zodat het onze 21e-eeuwse nationale veiligheidsmissies en onze democratie beter ondersteunt, is een dringende en onpartijdige kwestie,” zei Ezra Cohen, voorzitter van de raad, in een verklaring.

De herziening van het Khashoggi-rapport door het panel kwam er nadat senator Chris Murphy in september 2020 een verzoek had ingediend, samen met een verzoek aan de raad om andere documenten te herzien, waaronder die over buitenlandse verkiezingsinmenging.

Het panel aanvaardde het verzoek van Murphy in oktober, maar de herziening vond pas in november plaats als gevolg van vertragingen door de Covid-19 pandemie, aldus The Wall Street Journal. Tussen het verzoek van Murphy en de herziening heeft de regering Biden publiekelijk geheime versies vrijgegeven van haar inlichtingenstudies over de moord op Khashoggi. In zijn brief, gezien door The Wall Street Journal, vertelde het panel aan Murphy dat het de herziening van het Khashoggi-rapport had afgerond en de aanbeveling deed het dossier “in zijn geheel te derubriceren”.
Het Witte Huis heeft niet gereageerd op het verzoek van Middle East Eye om commentaar tegen de tijd van publicatie.

Laatste nieuws

Voor het eerst sympathiseren meer Amerikaanse Democraten met Palestijnen dan Israëliërs

Uit een peiling van Gallup blijkt dat de sympathie...

Brits leger geeft hoogste eer aan soldaat die Iraakse gevangenen ‘sloeg en schopte’.

Chris Roberts werd bevorderd en kreeg een OBE voor...

Israëls voormalige spionage hoofd waarschuwt dat het land in een “dictatuur” kan veranderen

Nadav Argaman, voormalig hoofd van de Shin Bet, haalt...

Tunesië: Europees Parlement veroordeelt “autoritaire koers” van het land

Parlement roept op tot vrijlating van journalisten, activisten en...

Nieuwsbrief

Ook intressant

VS ziet Smotrichs controle over Westelijke Jordaanoever als stap naar annexatie

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de uiterst rechtse...

Biden bevestigt steun voor Jordanië’s voogdijschap van al-Aqsa in ontmoeting met koning Abdullah

Biden besprak ook de toegenomen spanningen op de bezette...

Arabisch persoverzicht: Egyptische oppositie in het buitenland roept op tot aftreden van Sisi

Ondertussen zegt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony...

Amerikaanse moslimrechtengroep roept Biden op het gebruik van de “terreur” controlelijst op te schorten

Het lek in de vliegverbodlijst onthult meer dan een...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

Spam check ;-) 4 + 4 =

Brits leger geeft hoogste eer aan soldaat die Iraakse gevangenen ‘sloeg en schopte’.

Chris Roberts werd bevorderd en kreeg een OBE voor "boks diensten aan het leger" ondanks het feit dat hij door het onderzoek naar de...

Israëls voormalige spionage hoofd waarschuwt dat het land in een “dictatuur” kan veranderen

Nadav Argaman, voormalig hoofd van de Shin Bet, haalt uit naar de regering Netanyahu en zegt dat "de anarchist de heerser is geworden". Israëls voormalig...

Tunesië: Europees Parlement veroordeelt “autoritaire koers” van het land

Parlement roept op tot vrijlating van journalisten, activisten en andere activisten van het maatschappelijk middenveld die in Tunesië gevangen zitten. Het Europees Parlement heeft de...