Nieuwste artikelen:

Amerikaanse functionaris zegt dat Washington “de sancties tegen Iran zal voortzetten” na de moord op Mahsa Amini

Leestijd: 3 minuten

Functionaris van het State Department zegt dat de VS “alle passende instrumenten zullen overwegen” om Iran ter verantwoording te roepen voor mensenrechtenschendingen.

Een functionaris van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dinsdag gezegd dat Washington sancties zal blijven opleggen aan Iraanse entiteiten die betrokken zijn bij schendingen van de rechten na de moord op de 22-jarige Mahsa Amini.

Vrouwen knippen hun haar af uit protest in Brussel (shutterstock)

“De Verenigde Staten steunen krachtig de mensenrechten van alle Iraanse vrouwen, waaronder het recht om vreedzaam bijeen te komen en zich te uiten zonder angst voor geweld”, zei Jennifer Gavito, adjunct-assistent-secretaris voor Iran en Irak bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, tijdens een evenement dat werd georganiseerd door The Atlantic Council.

“Wij zullen sancties blijven opleggen aan Iraanse entiteiten die deze mensenrechtenschendingen begaan, zoals de sancties die vorige week zijn opgelegd aan de Iraanse zedenpolitie.”

Amini, een Koerdisch-Iraanse vrouw, stierf eerder deze maand in het ziekenhuis nadat ze in Teheran was gearresteerd door de speciale politie-eenheid die toezicht houdt op vrouwenkleding.

Haar dood heeft geleid tot wijdverbreide protesten in het hele land, waarbij de woede toeneemt over de wet die vrouwen een hoofddoek oplegt en de “zedelijkheidspolitie” die wordt ingezet om de wet te handhaven.

Vorige week hebben de VS nieuwe sancties opgelegd aan de Iraanse zedenpolitie, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van Amini en wordt beschuldigd van geweld tegen vrouwen.

Ook werd beweerd dat de speciale eenheid de rechten van vreedzame demonstranten had geschonden.

Washington legde ook sancties op aan zeven hoge militaire en veiligheidsfunctionarissen, waaronder Mohammad Rostami Cheshmeh Gachi, hoofd van de Iraanse zedenpolitie, en Kioumars Heidari, bevelhebber van de grondtroepen van het Iraanse leger.

De VS hebben ook stappen ondernomen om het aanbod van internetdiensten voor Iraniërs uit te breiden, ondanks de sancties tegen het land. Dankzij de aankondiging konden Amerikaanse bedrijven hun diensten aan Iraniërs uitbreiden, waaronder platforms voor sociale media en samenwerking, videoconferenties en clouddiensten.

Amerikaanse functionarissen zeiden dat het de Iraniërs zou helpen toegang te krijgen tot instrumenten die kunnen worden gebruikt om toezicht en censuur door de staat te omzeilen, maar dat het Teheran niet volledig zou beletten communicatiemiddelen te gebruiken om afwijkende meningen te smoren.

Iran had enkele dagen voor de Amerikaanse maatregel de internettoegang in het land afgesloten. Teheran hekelde de maatregel zaterdag en zei dat deze in overeenstemming was met de vijandige houding van Washington tegenover Iran.

“Door de strengheid van een aantal communicatiesancties te verminderen – terwijl de maximale druk gehandhaafd blijft – proberen de VS hun doelen tegen Iran te bevorderen,” zei de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Nasser Kanaani, zoals geciteerd door de staatsmedia.

Gavito voegde eraan toe dat de VS ook buiten de sancties zullen zoeken naar manieren om Iraanse demonstranten bij te staan en Iraanse functionarissen ter verantwoording te roepen voor schendingen van de rechten.

“We zullen verder kijken dan sancties en alle geschikte instrumenten overwegen om personen en organisaties die verantwoordelijk zijn voor mensenrechtenschendingen ter verantwoording te roepen, waaronder natuurlijk samenwerking met onze bondgenoten om Iran ter verantwoording te roepen voor deze schendingen”, zei ze.

Laatste nieuws

Democraten willen bewijs dat Israël geen Amerikaanse wapens gebruikt om internationaal recht te schenden.

Meer dan twee dozijn Huisdemocraten roepen Biden op om...

Iran-aanval op Israël: Wat werd neergeschoten en door welk land?

Teheran lanceerde 170 drones, 30 kruisraketten en 120 ballistische...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Democraten willen bewijs dat Israël geen Amerikaanse wapens gebruikt om internationaal recht te schenden.

Meer dan twee dozijn Huisdemocraten roepen Biden op om...

Iran-aanval op Israël: Wat werd neergeschoten en door welk land?

Teheran lanceerde 170 drones, 30 kruisraketten en 120 ballistische...

Israël kan elk scenario met Iran aan, zegt de defensiechef

Herzi Halevi zei dat Israël 'weet hoe om te...

Jared Kushner: Gaza zou een waardevol ‘waterfront vastgoed’ kunnen zijn

De voormalige senior buitenlandadviseur onder Trump heeft opgeroepen tot...

VS rondt F-35 verkoop aan Israël af terwijl spanningen over Gaza-oorlogsplan oplopen

Het Congres werd in 2008 op de hoogte gesteld...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

× 3 = 15

Palestijnse journalisten hebben onlangs opgeroepen tot een boycot van het diner van de White House Correspondents’ Association dinner

Het blauwe persvest biedt ons geen bescherming, maar fungeert eerder als een rood doelwit," zeggen Palestijnse journalisten in Gaza. Meer dan twee dozijn Palestijnse journalisten,...

Qatar heeft fel kritiek geuit op een Democratisch congreslid die de Verenigde Staten opriep om hun banden met Qatar te heroverwegen.

De ambassade van Qatar in Washington heeft de vooraanstaande Democratische wetgever Steny Hoyer bekritiseerd omdat hij dreigde de relatie tussen de VS en Doha...

Iran-aanval op Israël: Wat werd neergeschoten en door welk land?

Teheran lanceerde 170 drones, 30 kruisraketten en 120 ballistische raketten, waarbij vijf landen de eer deelden voor succesvolle onderscheppingen. Iran lanceerde zaterdagavond een grootschalige aanval...