Nieuwste artikelen:

Armenië erkent de staat Palestina

Het ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de 'catastrofale humanitaire...

Canada wijst de IRGC van Iran aan als een terroristische groepering

Iran veroordeelde de beslissing over haar Islamitische Revolutionaire Garde...

‘Mijn bloed zal voor niets zijn’: Egyptische soldaten zeggen dat hun land Gaza in de steek heeft gelaten.

Dienstplichtigen aan de grens van Sinaï en Gaza hekelen...

Algemene Vergadering van de VN: Syrië roept VS op te vertrekken, Oman prijst vredesinspanningen Jemen

Leestijd: 5 minuten

Op de laatste dag van de AVVN spreken Syrië, Oman, Algerije en Tunesië zich uit over kwesties variërend van de oorlog in Jemen tot de Westelijke Sahara.

Maandag was de laatste dag van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN), het einde van een week durende top die wereldleiders uit meer dan 100 landen bijeenbracht.

Tijdens de ochtendvergadering spraken verschillende landen uit het Midden-Oosten hun leiders uit over kwesties variërend van de oorlog in Jemen tot steun voor een Palestijnse staat en de kwestie van de Westelijke Sahara.

De topdiplomaatvan Syrië, Faisal Mekdad, noemde de 11-jarige oorlog in zijn land “een poging van het Westen om de wereld onder controle te krijgen”, tijdens zijn toespraak op maandag. Syrië belandde in 2011 in een burgeroorlog nadat anti-regeringsprotesten waren uitgebroken over het bewind van president Bashar al-Assad.

Honderdduizenden mensen zijn gedood en grote delen van het land zijn beschadigd door de gevechten.

Mekdad riep vervolgens de door de VS geleide militaire coalitie op zijn land te verlaten en zei dat deze het internationaal recht schendt en dat voor terrorismebestrijding “coördinatie” met zijn regering vereist is.
“Terrorisme bestrijden gebeurt niet door een onwettige internationale coalitie die de soevereiniteit van Syrië schendt en steden en dorpen vernietigt,” zei hij.
Gesteund door Russische luchtmacht en Iraanse grondtroepen heeft de regering van Assad ongeveer tweederde van het land kunnen heroveren. Koerdische milities, voornamelijk de YPG en de SDF, controleren het noordoosten van Syrië met steun van de VS, waaronder een contingent van 800 troepen.
Een reeks rebellengroepen, waarvan een aantal met Turkse steun, heeft een klein stukje grondgebied rond de provincie Idlib in het noordwesten in handen. Mekdad eiste dat Damascus compensatie krijgt voor de verliezen die zijn olie- en gasindustrie heeft geleden tijdens de oorlog, en stelde dat de “directe en indirecte” gevolgen voor de Syrische energiesector zijn opgelopen tot 107 miljard dollar.
Het grootste deel van de Syrische olie- en gasrijkdom bevindt zich in het gebied dat wordt gecontroleerd door de door de VS gesteunde Koerdische troepen.
Tijdens de oorlog veroverde de militante groepering Islamitische Staat (IS) een groot deel van het land. Hoewel IS in 2019 territoriaal werd verslagen, is meer dan de helft van de vooroorlogse bevolking van het land ontheemd. De kosten van de wederopbouw van Syrië worden geschat op 250 tot 400 miljard dollar.
Het land blijft onder Amerikaanse en westerse sancties. Mekdad bood ook steun aan voor de inval van Rusland in Oekraïne, in een knipoog naar de nauwe betrekkingen tussen beide landen.
Syrië herhaalt zijn standpunt over de speciale militaire operatie van Rusland in Oekraïne en het recht van Rusland om zijn eigen grondgebied te verdedigen en te beveiligen,” zei hij tegen het wereldorgaan.
“Wij zijn ervan overtuigd dat de Russische Federatie niet alleen zichzelf verdedigt, maar ook de rechtvaardigheid en het recht van de mensheid om unipolaire hegemonie af te wijzen.
De afgelopen weken is Oekraïne in het offensief gegaan en erin geslaagd een deel van het door Rusland bezette grondgebied terug te winnen. Vorige week riep het Kremlin een gedeeltelijke militaire mobilisatie uit, wat leidde tot protesten en pogingen van velen om het land te ontvluchten.
Sommige landen die aan Syrië grenzen, zoals Turkije en Jordanië, vrezen dat als Rusland wordt gedwongen om troepen van Syrië naar Oekraïne te verplaatsen, er een vacuüm ontstaat dat wordt opgevuld door door Iran gesteunde milities.

Tunesië: Democratie is ‘nationale keuze’

De toespraak van Othman Jerandi, minister van Buitenlandse Zaken van Tunesië, ging vooral over multilateralisme, en Jerandi herhaalde dat Tunesië het klimaatakkoord van Parijs en de VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling steunt.

Tunesische president Kais Saied (shutterstock)
Aan het eind van zijn toespraak sprak de minister van Buitenlandse Zaken over de noodzaak dat elk land “soevereiniteit” heeft over zijn politieke aangelegenheden.
De opmerkingen van Jerandi komen meer dan een jaar nadat de Tunesische president Kais Saied een reeks controversiële maatregelen aankondigde, die twee maanden eerder door Middle East Eye waren onthuld, waaronder de schorsing van het parlement en het ontslag van de minister-president.
Saied sloot de onafhankelijke anticorruptieautoriteit van het land en zette de nationale verkiezingsautoriteit op een zijspoor. Later ontbond hij de hoogste gerechtelijke raad en gaf hij zichzelf de controle over de selectie en promotie van rechters.
Afgelopen juli hield Saieds regering een referendum over een nieuwe grondwet, dat met 92,3% ja werd goedgekeurd. De totale opkomst bedroeg echter minder dan 30%. “Democratie voor Tunesië is een nationale keuze. Eén waarvan niet zal worden afgeweken”, aldus Jerandi.
“Dit is de wil van het Tunesische volk, dat zich inzet voor het behoud van zijn vrijheden, zijn veiligheid, zijn grondwettelijke rechten, de rechtsstaat en de soevereiniteit van zijn volk in verschillende regionale en internationale organen.”
De Tunesische diplomaat sprak ook over de voedsel- en energiecrisis als gevolg van de oorlog van Rusland in Oekraïne. “De wereld wordt geconfronteerd met een acute energie- en voedselcrisis als gevolg van verstoringen in de aanvoerketen naar de wereld.
Er is een ongekende stijging van de voedselprijzen. Er is een daling van de koopkracht.” Zondagavond protesteerden honderden Tunesiërs in de hoofdstad Tunis tegen de stijgende kosten, armoede en voedseltekorten.
Eerder deze maand verhoogde de Tunesische regering de prijs van brandstof met drie procent en die van gasflessen met 14 procent – de eerste verhoging in twaalf jaar.
De inflatie in Tunesië bedraagt bijna negen procent en het land kampt ook met een tekort aan verschillende voedingsmiddelen omdat het sommige importen niet kan betalen.

Oman juicht vredesinspanningen Jemen toe

De ambassadeurvan Oman bij de VN, Mohamed al-Hassan, herhaalde zijn steun voor de inspanningen onder leiding van de VN om te onderhandelen over vrede op lange termijn in Jemen, dat wordt geteisterd door jarenlange oorlog.

Oman is het buurland van Jemen. “Mijn land blijft alles in het werk stellen om via constructieve samenwerking met alle partijen vrede te bereiken in het broederlijke Jemen”, zei Hassan tijdens zijn toespraak op maandag.
“Terwijl het sultanaat van Oman de uitbreidingen van een bestand verwelkomt, doet het een beroep op alle Jemenitische partijen om in het reine te komen met een pijnlijk verleden en zich te richten op het formuleren van een veelbelovende en betere toekomst voor een land dat hun eenheid, veiligheid en stabiliteit zal behouden.”
De wapenstilstand in Jemen werd voor het eerst aangekondigd in april en werd in juni en augustus met twee maanden verlengd. Het heeft het broodnodige respijt gebracht van de gevechten die volgens de Verenigde Naties eind 2021 waarschijnlijk aan 377.000 mensen het leven zouden hebben gekost.
Het bestand heeft geleid tot een daling van 60% van het aantal burgerslachtoffers, waarvan de meeste nu het gevolg zijn van landmijnen en niet-geëxplodeerde munitie, aldus de VN.
Het aantal ontheemden is gehalveerd. De internationale vluchten vanuit Sanaa zijn in beperkte mate hervat en de brandstofzendingen naar de door Houthi gecontroleerde haven Hodeidah zijn toegenomen.

Laatste nieuws

Armenië erkent de staat Palestina

Het ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de 'catastrofale humanitaire...

Canada wijst de IRGC van Iran aan als een terroristische groepering

Iran veroordeelde de beslissing over haar Islamitische Revolutionaire Garde...

‘Mijn bloed zal voor niets zijn’: Egyptische soldaten zeggen dat hun land Gaza in de steek heeft gelaten.

Dienstplichtigen aan de grens van Sinaï en Gaza hekelen...

Iran’s Masoud Pezeshkian: is hij een hoop voor hervormers of een valstrik van conservatieven?

Conservatieven proberen presidentskandidaat Pezeshkian in diskrediet te brengen, terwijl...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Oorlog in Jemen: Saoedi-Arabië nodigt Houthi-functionarissen uit voor gesprekken om conflict te beëindigen

De bijeenkomst bouwt voort op eerdere pogingen om een...

Jemen: Houthi’s en STC beschuldigd van dwingen Ethiopische vrouwen tot ‘seksuele slavernij’

Vrouwen die Saudi-Arabië probeerden te bereiken, zijn verkracht, verhandeld...

Arabisch persoverzicht: Separatisten Zuid-Jemen opgeroepen journalist vrij te laten

Koeweit verbiedt film met transgender acteur en regering Assad...

VN tapt olie af uit ’tikkende tijdbom’ tanker bij Jemen

Na een reddingsoperatie van een jaar door de VN...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

4 × = 28

Canada wijst de IRGC van Iran aan als een terroristische groepering

Iran veroordeelde de beslissing over haar Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) en noemde het 'onbezonnen en provocerend'. Canada heeft aangekondigd dat het de Islamitische Revolutionaire Garde...

‘Mijn bloed zal voor niets zijn’: Egyptische soldaten zeggen dat hun land Gaza in de steek heeft gelaten.

Dienstplichtigen aan de grens van Sinaï en Gaza hekelen de stilte van de regering-Sisi over de moord op eigen soldaten en het gebrek aan...

Iran’s Masoud Pezeshkian: is hij een hoop voor hervormers of een valstrik van conservatieven?

Conservatieven proberen presidentskandidaat Pezeshkian in diskrediet te brengen, terwijl sommige hervormers hem zien als hun laatste kans om aan de macht te komen. Toen de...