Saudische lobbyist en ex-senator houdt toezicht op miljoenen Republikeinse campagnedonaties

Voormalig senator Norm Coleman speelt dubbele rol van Saoedische lobbyist en voorzitter van GOP super PAC.

De voormalige senator van Minnesota, Norm Coleman, was voorzitter van een Republikeins super PAC dat banden had met een groep die met zwart geld positieve berichten over Saudi-Arabië promootte, terwijl hij tegelijkertijd als lobbyist voor Riyad werkte.

In documenten die zijn ingediend bij het ministerie van Justitie, zoals onthuld door The Intercept, wordt gedetailleerd ingegaan op een contract van 175.000 dollar per maand dat het advocatenkantoor van Coleman, Hogan Lovells, had met de regering van Saoedi-Arabië.

Coleman is een geregistreerde lobbyist voor Saoedi-Arabië, en het contract is een onderdeel van de omvangrijke lobbyoperatie van de Saoedische regering, waarbij het koninkrijk vorig jaar 21 miljoen dollar heeft uitgegeven om invloed te krijgen in Washington, zo blijkt uit openbare documenten.

Politieke campagne voor Norm Coleman in 2008 (shutterstock)

De voormalige senator blijft ook een invloedrijke positie innemen in de Republikeinse partij, als oprichter van het Congressional Leadership Fund super PAC. Hij is voorzitter van het CLF. Coleman is ook voorzitter van het American Action Network, een van belastingen vrijgestelde “social welfare group”, een IRS-benaming die politieke belangenbehartiging toestaat en geen bekendmaking van financiering vereist.

Dergelijke groepen worden gewoonlijk aangeduid als “dark-money groups”. De CLF en AAN hebben nauwe financiële banden, waarbij laatstgenoemde sinds 2011 94 miljoen dollar aan zwart geld doorsluist naar de CLF, dat vervolgens wordt gebruikt voor advertenties en andere campagnesteun aan Republikeinse kandidaten.

Terwijl Coleman lobbyde voor Saoedi-Arabië, produceerde AAN volgens The Intercept gunstige berichten over Saoedi-Arabië. Een blogpost uit 2015 op de website van AAN toont Coleman die Saoedi-Arabië promoot als een model van “gematigde islam” en een vijand van de Islamitische Staat (IS) groep.

Een jaar later werd in een post op de website van het aan AAN verwante American Action Forum – waar Coleman staat vermeld als “of counsel” – de door de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman voorgestelde economische hervormingen geprezen. Een aantal Republikeinen in het Congres werd bij hun verkiezingen bijgestaan door CLF en werd vervolgens rechtstreeks door Coleman gelobbyd namens Saoedi-Arabië, aldus de onderzoekssite.

Er is geen bewijs dat Saoedisch geld via AAN en CLF rechtstreeks werd doorgesluisd naar advertenties ter ondersteuning van Republikeinse kandidaten.

Anna Massoglia, redactioneel en onderzoeksmanager bij OpenSecrets, een non-profit organisatie die geld in de politiek volgt, vertelde The Intercept echter dat het “feit dat je een buitenlandse agent voor Saoedi-Arabië hebt die betrokken is bij groepen die de Amerikaanse verkiezingen beïnvloeden, slechts een stap verwijderd is van die meer directe rollen die expliciet verboden zijn”.
Een woordvoerder van AAN vertelde The Intercept dat het nooit om buitenlandse fondsen heeft gevraagd.
Coleman en zijn advocatenkantoor, Hogan Lovells, zijn expliciet over hun rol in het helpen genereren van steun van het Congres voor de belangen van Saoedi-Arabië, waarbij zij zich bezighouden met “specifieke belangenbehartigingstaken ten aanzien van ambtenaren van de Amerikaanse regering, leden van het Congres en hun medewerkers… en/of andere activiteiten die van belang zijn voor de buitenlandse opdrachtgever”, volgens een openbaarmaking aan het ministerie van Justitie in maart. Middle East Eye heeft Coleman om commentaar gevraagd, maar hij heeft nog niet gereageerd.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Koningin Elizabeth II: Saoedische kroonprins mist begrafenis in Londen

Prins Turki bin Faisal zal ceremonie bijwonen in plaats van Mohammed bin Salman, bron Buitenlandse …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: