Nieuwste artikelen:

Waarom worden Britse moslimkiezers beschuldigd van ‘sectarische’ politiek?

Verschillende commentatoren trokken hun wenkbrauwen op bij het feit...

Bolsonaro beschuldigd van het verduisteren van $1,2 miljoen

Politieonderzoek heeft verbanden gevonden tussen de voormalige president en een criminele organisatie die verantwoordelijk is voor de verduistering.

Israëlische premier Yair Lapid steunt tweestatenoplossing

Leestijd: 3 minuten

Lapid zegt dat steun voor een onafhankelijke Palestijnse staat “juist is voor de veiligheid van Israël”.

De Israëlische premier Yair Lapid heeft in zijn toespraak tot de 77e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties zijn steun toegezegd aan een tweestatenoplossing voor het conflict met Palestina.

Israëlische premier Yair Lapid (shutterstock)

“Een overeenkomst met de Palestijnen, gebaseerd op twee staten voor twee volkeren, is de juiste zaak voor de veiligheid van Israël, voor de economie van Israël en voor de toekomst van onze kinderen,” zei Lapid tegen de afgevaardigden.

“Ondanks alle obstakels steunt ook vandaag nog een grote meerderheid van de Israëli’s de visie van deze tweestatenoplossing. Ik ben een van hen,” zei hij. “Leg uw wapens neer en bewijs dat Hamas en de Islamitische Jihad de door u gewenste Palestijnse staat niet zullen overnemen… en er zal vrede zijn,” zei Lapid.

Zijn opmerkingen komen op een moment dat velen waarschuwen dat de vooruitzichten op een tweestatenoplossing slinken als gevolg van de illegale bouw van Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever, de beoogde toekomstige woonplaats van een Palestijnse staat.
De spanningen in de regio zijn de afgelopen weken opgelopen, met gewapende confrontaties tussen Palestijnse veiligheidstroepen en demonstranten. Israëlische leiders hebben tijdens de Algemene Vergadering over het algemeen verwijzingen naar de tweestatenoplossing vermeden.
Lapid maakte de opmerkingen nu hij zich voorbereidt op een close verkiezingsstrijd met voormalig premier Benjamin Netanyahu. Lapid zei verder dat elke overeenkomst met de Palestijnen over een tweestatenoplossing voorwaardelijk zou zijn: “Dat een toekomstige Palestijnse staat een vreedzame staat zal zijn.
Dat het niet nog een terreurbasis wordt van waaruit het welzijn en het bestaan van Israël worden bedreigd. Dat we in staat zullen zijn om de veiligheid van alle burgers van Israël te allen tijde te beschermen.” In zijn toespraak richtte Lapid zich ook op wat hij noemde “de anti-Israël beweging”, die volgens hem “al jaren leugens verspreidt in de media op universiteitscampussen en op sociale media” over Israël.
Hij daagde critici uit om “het land te komen bezoeken”, en prees de stappen van staten in het Midden-Oosten en andere moslimmajoorstaten om de banden met Israël te normaliseren. Lapid begon zijn toespraak met een verwijzing naar de Negev-top, die in maart in Israël werd gehouden met diplomaten uit de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Marokko.

Iran

Lapid waarschuwde vervolgens de wereldleiders voor het aangaan van betrekkingen met Iran in verband met zijn nucleaire programma en beschuldigde hen ervan “de gemakkelijke optie” te kiezen in de omgang met Teheran.

Hij riep landen op om “een geloofwaardige militaire dreiging” te uiten aan het adres van de Islamitische Republiek “en dan – en alleen dan – met hen te onderhandelen over een langere en sterkere overeenkomst”, zei hij.
“Het moet Iran duidelijk worden gemaakt dat als het zijn nucleaire programma voortzet, de wereld niet met woorden, maar met militair geweld zal reageren”, zei de premier.
“Elke keer dat een dergelijk dreigement in het verleden op tafel kwam, stopte Iran en trok het zich terug.” Lapid herhaalde het standpunt van Israël, dat het zou optreden tegen Iran, ongeacht de besprekingen tussen Teheran en westerse mogendheden.
“We zullen alles doen wat nodig is,” zei hij. “Iran zal geen kernwapen krijgen.” Hij beschuldigde de leiding van Teheran van het voeren van een “orkest van haat” tegen Joden, en zei dat de ideologen van Iran “moslims die anders denken, zoals Salman Rushdie en Mahsa Amini, haten en vermoorden”.
De verwijzing van de Israëlische leider naar Amini, die stierf na haar arrestatie door de Iraanse zedenpolitie vorige week na beweringen dat zij de kledingvoorschriften voor vrouwen van het land had overtreden, komt op het moment dat Iran wordt overspoeld door enkele van de grootste protesten sinds 2019.

Laatste nieuws

Waarom worden Britse moslimkiezers beschuldigd van ‘sectarische’ politiek?

Verschillende commentatoren trokken hun wenkbrauwen op bij het feit...

Bolsonaro beschuldigd van het verduisteren van $1,2 miljoen

Politieonderzoek heeft verbanden gevonden tussen de voormalige president en een criminele organisatie die verantwoordelijk is voor de verduistering.

Hamas in Doha leidt tot wetsvoorstel van de Amerikaanse Senaat, voor herziening van een basis in Qatar.

De aanwezigheid van Hamas in Doha heeft ertoe geleid...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Kais Saied uit Tunesië vervangt premier door bestuurder centrale bank

Saied ontslaat Najla Bouden en belast Ahmed Hachani met...

Israël: Wat was de nu afgeschafte ‘redelijkheidnorm’?

Wetgeving om belangrijk rechterlijk toezicht op het parlement te...

VS noemt Israëlische uitbreiding nederzettingen op Westelijke Jordaanoever ‘obstakel voor vrede’

Washington geeft snelle berisping nadat Israël plannen aankondigt om...

Israël: Oppositieleider getuigt in corruptieproces Netanyahu

Lapid verschijnt als getuige van de aanklager in 'Zaak...

VS ‘diep ontzet’ door aankondiging Israëlische nederzettingen

De opmerkingen zijn de laatste uit Washington die wijzen...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

− 5 = 1

Waarom worden Britse moslimkiezers beschuldigd van ‘sectarische’ politiek?

Verschillende commentatoren trokken hun wenkbrauwen op bij het feit dat Britse moslims stemmen op basis van de kwestie Gaza, maar analisten zeggen dat de...

Bolsonaro beschuldigd van het verduisteren van $1,2 miljoen

Politieonderzoek heeft verbanden gevonden tussen de voormalige president en een criminele organisatie die verantwoordelijk is voor de verduistering.

Hamas in Doha leidt tot wetsvoorstel van de Amerikaanse Senaat, voor herziening van een basis in Qatar.

De aanwezigheid van Hamas in Doha heeft ertoe geleid dat de Amerikaanse Senaat een wetsvoorstel heeft ingediend waarin wordt opgeroepen tot een herziening van...