Nieuwste artikelen:

Angst voor extreemrechts beleid overschaduwt Jeruzalem Pride Parade

Tegenoptocht vindt voor het eerst plaats sinds de extreem-rechtse...

VS kondigt eerste ronde sancties tegen Soedan aan

Witte Huis kondigt economische sancties en visabeperkingen aan, maar...

Canadese rechtbank vernietigt uitspraak tot repatriëring van mannen in Syrische kampen

Federaal Hof van Beroep zegt dat het recht om...

VS: Rashida Tlaib roept op tot onderzoek naar de moord op Abu Akleh, scheldt collega’s uit die Israël steunen

Leestijd: 3 minuten

In een seminar op dinsdag zei Tlaib dat het “niets minder dan schandalig was dat onze regering blijft weigeren om Israël verantwoordelijk te houden voor deze moorden”.

Congreslid Rashida Tlaib blijft aandringen op een onderzoek naar de moord op de Palestijns-Amerikaanse journaliste Shireen Abu Akleh, waarbij ze “progressieve” wetgevers beschuldigd door te zeggen dat ze zich geen progressieven kunnen noemen als ze Israël blijven steunen.

In een online advocacy seminar dat dinsdag werd gehouden door Americans for Justice in Palestine Action (AJP Action), en mede gesponsord door American Muslims for Palestine (AMP), zei Tlaib, het congreslid dat sinds 2019 Michigan vertegenwoordigt: “Ik wil dat jullie allemaal weten dat het onder progressieven duidelijk is geworden dat je niet kunt beweren progressieve waarden aan te hangen en toch de apartheidsregering van Israël steunen.”

“We zullen blijven terugdringen en dit idee dat je progressief bent, behalve voor Palestina, niet langer accepteren,” vervolgde ze.

In haar vijf minuten durende toespraak wees Tlaib op het gebrek aan onderzoek door de VS naar de moord op Abu Akleh. Abu Akleh werd in mei 2022 doodgeschoten door Israëlische sluipschutters toen hij verslag deed van een razzia in de stad Jenin op de Westelijke Jordaanoever.

Haar familie heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken opgeroepen de moord te onderzoeken. Dinsdag hebben advocaten die de familie van Abu Akleh vertegenwoordigen het Internationaal Strafhof (ICC) gevraagd een nieuw onderzoek in te stellen naar haar moord. Op woensdag onthulden niet eerder vertoonde beelden, samengesteld door de Forensic Architecture en de Forensic Architecture Investigation Unit van Al-Haq, nieuw bewijsmateriaal waaruit blijkt dat zij opzettelijk werd gedood door Israëlische troepen.

Het onderzoek bouwt voort op de bevindingen van andere onderzoeken, waaronder dat van de VN, dat concludeerde dat Israëlische troepen de fatale kogel afvuurden die Abu Akleh doodde. Tijdens het online seminar zei Tlaib dat de zaak van Abu Akleh “de ogen van veel van mijn collega’s en talloze fatsoenlijke mensen over de hele wereld heeft geopend voor de wrede realiteit van het leven onder apartheid Israël.

Het is niets minder dan schandalig dat onze regering blijft weigeren om Israël verantwoordelijk te houden voor deze moorden”. Ze voegde eraan toe dat ze zal blijven aandringen op een volledig transparant onderzoek en dat ze volledige verantwoording zal eisen voor de moord op Abu Akleh.

Uitgesproken

Tlaib, die van Palestijnse afkomst is, is een van de meest uitgesproken politici geweest over de moord en heeft opgeroepen de Amerikaanse hulp aan Israël te beperken. In mei hield ze een moment van stilte op de vloer van het Huis van Afgevaardigden en riep ze op tot een Amerikaans onderzoek naar de moord, in plaats van te vertrouwen op Israël om zijn eigen daden te onderzoeken.

“Ik hoef u niet allemaal te vertellen dat onze strijd voor rechtvaardigheid niet gemakkelijk is. Het Palestijnse volk strijdt tegen bezetting, apartheid en politieke uitbuiting,” zei ze tijdens het seminar. “We weten allemaal dat internationale wetten en mensenrechten die bedoeld zijn om de onderdrukten te beschermen, worden genegeerd als het gaat om de apartheidsregering van Israël.
“Terwijl zij de nederzettingen uitbreidt, worden de Palestijnse rechten systematisch ontkend en blijven apartheid en onderdrukking de wetten van het land.”

Laatste nieuws

Angst voor extreemrechts beleid overschaduwt Jeruzalem Pride Parade

Tegenoptocht vindt voor het eerst plaats sinds de extreem-rechtse...

VS kondigt eerste ronde sancties tegen Soedan aan

Witte Huis kondigt economische sancties en visabeperkingen aan, maar...

Canadese rechtbank vernietigt uitspraak tot repatriëring van mannen in Syrische kampen

Federaal Hof van Beroep zegt dat het recht om...

Israël dient wetsvoorstellen in om controle over Palestijnse scholen aan te scherpen

Voorgestelde wetsvoorstellen zouden de achtergrondcontroles van leraren uitbreiden en...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Verkiezingen Turkije: Erdogan zegt dat hij ‘de VS een lesje wil leren’

Verkiezingen Turkije: Erdogan zegt dat hij 'de VS een...

Den Haag oordeelt dat VS internationaal recht schonden met Iran-sancties

Den Haag oordeelt dat VS internationaal recht heeft geschonden...

Hisham al-Hashimi: woede en verwarring in Irak na verdwijning van de vermoedelijke moordenaar van de analist

Hisham al-Hashimi: Woede en verwarring in Irak na verdwijning...

Israël: 100.000 protesteren tegen omstreden justitiële revisie

Burgers en parlementsleden verzamelen zich om het plan aan...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

Spam check ;-) 12 − = 7

VS kondigt eerste ronde sancties tegen Soedan aan

Witte Huis kondigt economische sancties en visabeperkingen aan, maar sleutelfiguren van leger en RSF blijven buiten schot. De Verenigde Staten hebben hun eerste sanctieronde tegen...

Canadese rechtbank vernietigt uitspraak tot repatriëring van mannen in Syrische kampen

Federaal Hof van Beroep zegt dat het recht om Canada binnen te komen "geen gouden ticket" is. De familie van één man zegt in...

Israël dient wetsvoorstellen in om controle over Palestijnse scholen aan te scherpen

Voorgestelde wetsvoorstellen zouden de achtergrondcontroles van leraren uitbreiden en het moeilijker maken voor scholen om vergunningen te krijgen. Het Israëlische parlement heeft twee wetsvoorstellen ingediend...