Nieuwste artikelen:

Armenië erkent de staat Palestina

Het ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de 'catastrofale humanitaire...

Canada wijst de IRGC van Iran aan als een terroristische groepering

Iran veroordeelde de beslissing over haar Islamitische Revolutionaire Garde...

‘Mijn bloed zal voor niets zijn’: Egyptische soldaten zeggen dat hun land Gaza in de steek heeft gelaten.

Dienstplichtigen aan de grens van Sinaï en Gaza hekelen...

VS “moedigen” Saudi-Arabië aan om met Iran in zee te gaan, zegt topdiplomaat tegen MEE

Leestijd: 5 minuten
Saoedi-Arabië “wil heel graag voordeel zien” van gesprekken met Iran, vertelt Timothy Lenderking, gezant van de VS in Jemen, aan MEE.
De Verenigde Staten “moedigen” Saudi-Arabië aan om de communicatiekanalen met Iran open te houden, vertelde Timothy Lenderking, de speciale gezant van de VS voor Jemen, aan Middle East Eye, nu de VS en de VN zich inspannen om een fragiele wapenstilstand in het door oorlog verscheurde land te verlengen.
Riyad en Teheran zijn vorig jaar rechtstreekse besprekingen begonnen in Irak in een poging om de betrekkingen te herstellen die waren verslechterd door conflicten zoals in Jemen, waar Saoedi-Arabië de belangrijkste geldschieter is van de internationaal erkende regering en waar Iran de Houthi-rebellen heeft gesteund met wapens en training.
Feitelijke heerser van Saoedi-Arabië , Mohammed bin Salman (shutterstock)
“We praten regelmatig met de Saoedi’s over die gesprekken,” vertelde Lenderking aan MEE in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York City.

“De VAE en Iran hebben kanalen en we hopen dat onder de kwesties die in die kanalen worden besproken de mogelijkheid bestaat van een constructiever engagement van Iraanse zijde inzake Jemen – Timothy Lenderking, speciaal gezant van de VS voor Jemen

“[De] Saoedi’s willen heel graag dat Iran voordeel haalt uit die gesprekken voor Jemen en voor hun veiligheid, dus we moedigen Saoedi-Arabië aan om die kanalen open te houden,” voegde hij eraan toe.

Jemen kwam in 2014 in een burgeroorlog terecht nadat de door Iran gesteunde Houthi’s de hoofdstad Sanaa hadden ingenomen, waardoor de internationaal erkende regering naar Saoedi-Arabië moest vluchten. Riyad en een coalitie van regionale bondgenoten, vooral de VAE, grepen in maart 2015 in om de Houthi’s terug te dringen.
De gevechten ontaardden in een proxy-conflict, waarbij de Houthi’s raketten en drones afschoten tot in Dubai en de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië duizenden luchtaanvallen uitvoerde in Jemen, waarvan vele op civiele infrastructuur. Een wapenstilstand in de burgeroorlog, die voor het eerst werd aangekondigd in april, heeft voor de broodnodige onderbreking van de gevechten gezorgd, maar zal op 2 oktober aflopen.
De deadline komt op een onzeker moment voor de regio, nu de besprekingen om de Iraanse nucleaire overeenkomst van 2015 nieuw leven in te blazen grotendeels zijn vastgelopen.

Spanningen in Iran

De spanningen tussen de VS en Iran zijn toegenomen. In augustus vernietigden de VS munitie- en logistieke bunkers in het noordoosten van Syrië die volgens hen werden gebruikt door groepen die gelieerd zijn aan de Islamitische

Revolutionaire Garde van Iran.
Washington zei dat dit een reactie was op aanvallen in Syrië door door Iran gesteunde milities. In een gesprek met verslaggevers op woensdag zei Lenderking dat de besprekingen over Jemen en de nucleaire overeenkomst op “verschillende sporen” verlopen.
Hij wees ook op een kloof tussen de retoriek van Iran en zijn acties in Jemen. “We zouden graag zien dat hun [Iraanse] mooie woorden worden omgezet in daadwerkelijke uitvoering,” zei hij tegen verslaggevers.
“Dat is het ondersteunen van een politiek proces, om af te stappen van het bewapenen en trainen van de Houthi’s.” Middle East Eye heeft contact opgenomen met de Iraanse VN-missie, maar heeft op het moment van publicatie nog geen antwoord ontvangen.
Net als in Wenen, waar de VS de onderhandelingen over de nucleaire overeenkomst moest voeren via de Europese mogendheden, heeft Washington vertrouwd op regionale partners om met Teheran te communiceren over de verlenging van het bestand.
“We hebben geen rechtstreekse dialoog met de Iraniërs over welke kwestie dan ook, en dus hebben we geen rechtstreeks contact met hen over Jemen,” zei Lenderking. “Maar veel landen doen dat wel, en wij praten met die vele landen en geven ook boodschappen door aan die vele landen.”
Terwijl sommige regionale staten, zoals Israël, de bijna-ondergang van de nucleaire besprekingen hebben toegejuicht, lijken andere landen zich in te dekken en opnieuw contact te zoeken met Teheran. Deze zomer hebben de VAE en Koeweit hun ambassadeurs bij de Islamitische Republiek herbenoemd.
De VAE steunen Jemenitische milities die cruciaal zijn geweest bij het terugdringen van de opmars van de Houthi’s in de belangrijke provincies Marib en Shabwa. Eerder dit jaar waren de Emiraten het doelwit van een reeks langeafstandsdrones die door de Houthi’s werden opgeëist. Lenderking vertelde MEE dat de VS gesprekken tussen de Emiraten en Iran over Jemen verwelkomen.
“De VAE en Iran hebben kanalen en wij hopen dat onder de kwesties die in die kanalen worden besproken de mogelijkheid bestaat van een constructiever engagement van Iraanse zijde over Jemen,” zei hij.

Gezant hekelt ‘escalerende’ militaire parade

Diplomaten bereiden zich voor op het laatste zetje om de wapenstilstand in Jemen te verlengen.

Deze week had de voorzitter van de presidentiële raad van Jemen in New York een ontmoeting met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken en de Jordaanse koning Abdullah II. Blinken zei dat er in de regio veel steun was voor een verlenging van het bestand.
“Wat we horen zijn mondelinge toezeggingen om het bestand te handhaven en bevestigingen van het politieke proces,” zei hij. “Elke partij die op dit moment, nu de voordelen van het bestand duidelijk zijn geworden, de wapens opneemt, loopt ernstig uit de pas met niet alleen de internationale gemeenschap, maar ook met het Jemenitische volk.”
De gevechten zijn opgelaaid. Vorige maand beschuldigde de internationaal erkende regering van Jemen de Houthi’s van een aanval op de belegerde stad Taiz, waarbij 10 mensen om het leven kwamen. De weigering van de Houthi’s om hun blokkade van de stad op te heffen is een belangrijk obstakel geweest bij de onderhandelingen over een bestand.
De VN-Veiligheidsraad heeft in september ook een militaire parade van de Houthi’s in de belangrijke havenstad Hodeidah veroordeeld. Lenderking vertelde MEE dat het militaire vertoon “escalerend” was. “Militaire parades zoals we die in Jemen hebben gezien, georganiseerd door de Houthi’s, zijn zeker niet in overeenstemming met het bestand,” voegde hij eraan toe.
Toch is de wapenstilstand relatief succesvol geweest, met een hoognodig uitstel van de gevechten die volgens de Verenigde Naties eind 2021 aan 377.000 mensen het leven zouden hebben gekost. Volgens de Verenigde Naties is meer dan twee derde van de 30 miljoen Jemenieten afhankelijk van humanitaire hulp om te overleven.
De wapenstilstand heeft geleid tot een daling van 60% van het aantal burgerslachtoffers, waarvan de meeste nu het gevolg zijn van landmijnen en niet-geëxplodeerde munitie, aldus de VN. Het aantal ontheemden is gehalveerd. De internationale vluchten vanuit Sanaa zijn in beperkte mate hervat en de brandstofzendingen naar de door Houthi gecontroleerde haven Hodeidah zijn toegenomen.

Laatste nieuws

Armenië erkent de staat Palestina

Het ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de 'catastrofale humanitaire...

Canada wijst de IRGC van Iran aan als een terroristische groepering

Iran veroordeelde de beslissing over haar Islamitische Revolutionaire Garde...

‘Mijn bloed zal voor niets zijn’: Egyptische soldaten zeggen dat hun land Gaza in de steek heeft gelaten.

Dienstplichtigen aan de grens van Sinaï en Gaza hekelen...

Iran’s Masoud Pezeshkian: is hij een hoop voor hervormers of een valstrik van conservatieven?

Conservatieven proberen presidentskandidaat Pezeshkian in diskrediet te brengen, terwijl...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Canada wijst de IRGC van Iran aan als een terroristische groepering

Iran veroordeelde de beslissing over haar Islamitische Revolutionaire Garde...

Iran’s Masoud Pezeshkian: is hij een hoop voor hervormers of een valstrik van conservatieven?

Conservatieven proberen presidentskandidaat Pezeshkian in diskrediet te brengen, terwijl...

Het Congres streeft ernaar de Israëlische ‘anti-tunnel’ verdedigingscapaciteiten te verdiepen

Een wijziging van de NDAA-congreswet zou een extra $30...

De president van Iran, Ebrahim Raisi, is omgekomen bij een helikoptercrash.

De helikopter stortte neer terwijl hij een bergachtig terrein...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

7 × = 28

Canada wijst de IRGC van Iran aan als een terroristische groepering

Iran veroordeelde de beslissing over haar Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) en noemde het 'onbezonnen en provocerend'. Canada heeft aangekondigd dat het de Islamitische Revolutionaire Garde...

‘Mijn bloed zal voor niets zijn’: Egyptische soldaten zeggen dat hun land Gaza in de steek heeft gelaten.

Dienstplichtigen aan de grens van Sinaï en Gaza hekelen de stilte van de regering-Sisi over de moord op eigen soldaten en het gebrek aan...

Iran’s Masoud Pezeshkian: is hij een hoop voor hervormers of een valstrik van conservatieven?

Conservatieven proberen presidentskandidaat Pezeshkian in diskrediet te brengen, terwijl sommige hervormers hem zien als hun laatste kans om aan de macht te komen. Toen de...