Moordveroordeling van Adnan Syed uit ‘Serial’ vernietigd

De rechter heeft tot huisarrest bevolen en zegt dat het Openbaar Ministerie 30 dagen heeft om te beslissen of het de zaak seponeert of een nieuw proces begint.

Adnan Syed, een moslimman die al 23 jaar achter de tralies zit, heeft zijn veroordeling voor moord met voorbedachten rade op zijn toenmalige vriendin ongedaan laten maken.

De rechter van het Baltimore Circuit nam deze beslissing op maandag nadat zowel de advocaat van Syed als de aanklagers moties hadden ingediend die de integriteit van het proces in twijfel trokken. De rechter beval Syed tot huisarrest met GPS locatiebewaking.

Ze zei ook dat de staat moet beslissen of ze een nieuwe procesdatum wil voor de moord op zijn ex-vriendin Hae Min Lee, of de zaak binnen 30 dagen wil seponeren. “Ik begrijp hoe moeilijk dit is, maar we moeten ervoor zorgen dat we de juiste persoon ter verantwoording roepen,” zei assistent-officier van justitie Becky Feldman vorige week tegen de rechter.

Syed heeft zijn onschuld volgehouden sinds 1999, toen hij werd gearresteerd. Zijn verhaal leidde tot de populaire podcast “Serial”. Syed’s verhaal kwam juist afgelopen woensdag weer aan het licht toen de officier van justitie van de staat Baltimore City een motie indiende waarin stond dat een jarenlang onderzoek dat samen met de verdediging was uitgevoerd nieuw bewijs had gevonden, waaronder informatie over de mogelijke betrokkenheid van twee alternatieve verdachten.

Ze vroegen om Syed een nieuw proces te geven, meldde de Wall Street Journal. In 1999 werd de 18-jarige Lee gewurgd en begraven in een graf in Maryland. Syed, die toen haar ex-vriend was, werd al snel gearresteerd.

De autoriteiten geloofden dat hij haar had vermoord. Toen hij werd gearresteerd was hij 17. Zijn eerste proces in 1999 eindigde met een nietigverklaring. In 2000 bevond een jury hem schuldig aan moord.

De rechter veroordeelde hem tot levenslang plus 30 jaar gevangenisstraf, meldde de Baltimore Sun. Sindsdien zit hij in de gevangenis.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

VS: Rashida Tlaib roept op tot onderzoek naar de moord op Abu Akleh, scheldt collega’s uit die Israël steunen

In een seminar op dinsdag zei Tlaib dat het “niets minder dan schandalig was dat …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: