Turkije: Honderden verzamelen zich voor anti-LGBTQ bijeenkomst in Istanbul

Mensen-rechtenorganisaties bekritiseren de bijeenkomst en wijzen erop dat pro-LGBTQ demonstraties al jaren verboden zijn om veiligheidsredenen.

Honderden demonstranten verzamelden zich zondag voor een anti-LGBTQ mars in Istanbul, een stad waar pro-LGBTQ demonstraties al jaren verboden zijn. Religieuze, conservatieve en extreem-rechtse groepen organiseerden het protest in de wijk Fatih tegen wat volgens hen een toenemende bedreiging is voor de traditionele waarden in Turkije door LGBTQ mensen.

Gay-pride in Istanboel op 1 Juli 2018 (shutterstock)

Demonstranten hielden borden vast waarop stond “bescherm je familie en je generatie” en “zeg Nee tegen het project van een genderloze samenleving”.

Rechtenorganisaties hebben de demonstratie en het besluit van de Turkse Hoge Raad voor Radio en Televisie om de uitzending van een commercial ter ondersteuning van het protest toe te staan op grond van het “algemeen belang” gehekeld.

De reclame was geproduceerd door het Platform voor Eenheid in Ideeën en Strijd, een groep van ongeveer 150 rechtse NGO’s, en toonde video’s en foto’s van Pride-bijeenkomsten, terwijl een verteller degenen oproept die zich willen verzetten tegen de “wereldwijde en imperialistische lobby’s die het geslacht willen afschaffen, de menselijke generatie willen verkleinen en de gezinseenheid willen vernietigen”.

De linkse Volkspartij voor Democratie (HDP) en de Arbeiderspartij van Turkije (TIP), respectievelijk de derde en zesde grootste partij in het parlement, veroordeelden beide de mars, waarbij de HDP de organisatoren ervan beschuldigde te proberen“politieke winst te halen uit haatmisdrijven”.

Een aantal gebruikers van sociale media plaatsten hun verzet tegen de mars met de hashtag“Nee tegen de haatmars“.

In een verklaring veroordeelde ook de Turkse Psychologische Vereniging de “op haat gebaseerde” anti-LGBTQ bijeenkomst.

“We herinneren er nogmaals aan: de belangrijkste determinanten van geestelijke gezondheid zijn samenzijn met verschillen, solidariteit en solidariteitsgevoel, een veilige omgeving en een veilige toekomst onder de garantie van universele rechten,” zeiden ze.

Hoewel homoseksualiteit in Turkije sinds de 19e eeuw legaal is en er een aantal populaire LGBTQ beroemdheden in het land zijn, is het nog steeds niet algemeen geaccepteerd, en leden van de gemeenschap hebben vaak te maken met aanvallen en pesterijen.

De regerende regering van de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) heeft sinds zij in 2002 aan de macht kwam ook een sociaal conservatieve agenda opgesteld, en een aantal van haar politici heeft zich vaak uitgesproken tegen homoseksualiteit.

Terwijl Istanbul tussen 2003 en 2014 regelmatig drukbezochte Pride-marsen hield, worden ze steeds vaker geconfronteerd met een algemeen verbod om veiligheidsredenen.
Demonstranten die het verbod trotseerden werden geconfronteerd met politiegeweld en arrestaties. Afgelopen juni werden meer dan 200 mensen gearresteerd.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Moordveroordeling van Adnan Syed uit ‘Serial’ vernietigd

De rechter heeft tot huisarrest bevolen en zegt dat het Openbaar Ministerie 30 dagen heeft …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: