Turkse en Syrische veiligheidsambtenaren hielden meerdere ontmoetingen in Damascus: Rapport

Rusland zoekt naar verluidt naar toenadering tussen zijn bondgenoot Syrië en Turkije om zijn positie te versterken temidden van de gevechten in Oekraïne.

De Turkse inlichtingenchef heeft de afgelopen weken meerdere ontmoetingen gehad met zijn Syrische ambtgenoot in Damascus, aldus een bericht van Reuters op donderdag.

Poetin en Erdogan (shutterstock)

Een regionale bron uit Damascus vertelde het persbureau dat Hakan Fidan, hoofd van de Turkse Nationale Inlichtingenorganisatie (MIT), en de Syrische inlichtingenchef Ali Mamlouk elkaar deze week nog hebben ontmoet in de Syrische hoofdstad.

De stap komt naar verluidt op aandringen van Rusland, dat hoopt zijn positie in Syrië veilig te stellen nu het zich voorbereidt op een aanhoudend conflict in Oekraïne en de noodzaak om mogelijk troepen uit het Midden-Oosten te herschikken.

Turkije heeft onlangs zijn aanvallen op door Koerden gecontroleerde gebieden in Syrië opgevoerd en gedreigd met een nieuwe invasie van het land.

In augustus werden bij Turkse luchtaanvallen op een grenspost van Syrische regeringstroepen 17 strijders gedood.

De militaire interventie van Rusland in Syrië in 2015 wordt algemeen toegeschreven aan het keren van het tij van de burgeroorlog ten gunste van Moskou’s bondgenoot Bashar al-Assad.

Syrië hielp Rusland zich te profileren als een alternatieve macht voor de VS in de regio, en verschafte het land belangrijke warmwaterhavens in de Middellandse Zee.

Toen de Syrische burgeroorlog in 2011 uitbrak, steunde Turkije de Syrische oppositie. Vandaag blijft het rebellengroepen steunen in hun laatste bastion van grondgebied in het noordwesten van Syrië.

‘Altijd dialoog’

Meer recent heeft de Turkse president Recip Tayyip Erdogan een nieuwe bereidheid aangegeven om Assad als leider van Syrië te accepteren, door in augustus te zeggen dat Turkije niet streeft naar zijn verwijdering.

Hij suggereerde ook dat er een dialoog gaande was tussen Ankara en Damascus. “Je moet accepteren dat je de politieke dialoog en diplomatie tussen de staten niet kunt afsnijden,” zei hij. “Er moeten altijd zulke dialogen zijn.”

In de loop der jaren heeft Turkije verschillende invallen gedaan in het noorden van Syrië.
Samen met zijn lokale militaire proxies zou het ongeveer 10 procent van het Syrische grondgebied controleren, dat zich uitstrekt langs de zuidgrens van Turkije met het land.
De recente besprekingen tussen de Turkse Fidan en de Syrische inlichtingenchef Mamlouk waren naar verluidt gericht op het leggen van de basis voor een mogelijke ontmoeting tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen, volgens een hoge Turkse ambtenaar en een Turkse veiligheidsbron.
“Rusland wil dat Syrië en Turkije hun problemen te boven komen en tot bepaalde afspraken komen… die in het belang zijn van iedereen, zowel Turkije als Syrië,” vertelde de Turkse functionaris aan Reuters. Een obstakel was het verzoek van Turkije om Syrische rebellen te betrekken bij eventuele gesprekken met Damascus, voegde de ambtenaar eraan toe.

Bezorgdheid over Iran

Een van de grootste zorgen van Turkije is dat de door Iran gesteunde troepen de leegte opvullen van de Russische troepen die uit het land in het Midden-Oosten zijn teruggetrokken om het tekort aan mankracht in Oekraïne aan te pakken.

Rusland zou al enkele troepen uit Syrië hebben teruggetrokken, wat het Kremlin ertoe aanzette Turkije te vragen de banden met Assad te normaliseren en “een politieke oplossing” in het land te bespoedigen.

Een aan Damascus gelieerde bron vertelde Reuters dat Rusland ook Syrië had gevraagd om gesprekken aan te gaan met Ankara, omdat Moskou de positie van zijn bondgenoot wil versterken voor het geval het troepen naar Oekraïne moet herschikken.

Een hoge Turkse functionaris zei dat noch Rusland noch Turkije wil dat Iraanse of door Iran gesteunde troepen, die al grote delen van Syrië controleren, de plaats innemen van vertrekkende Russische troepen.

Fidan reisde in augustus nog naar Syrië om de kwesties met zijn Syrische ambtgenoot te bespreken. Een anonieme regionale bron uit Damascus, geciteerd door Reuters, zei dat de Turks-Syrische betrekkingen begonnen te ontdooien en op weg waren naar een stadium van “het scheppen van een klimaat van begrip”.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Bosporus-straat afgesloten voor verkeer nadat schip met Oekraïens graan strand

Één van ‘s werelds drukste waterwegen is afgelosten vanwege een reddingsoperatie die aan de gang …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: