Libische families eisen tientallen miljoenen dollars schadevergoeding van Khalifa Haftar

Een Amerikaanse rechtbank oordeelde in juli dat Haftar aansprakelijk was voor oorlogsmisdaden, terwijl een Amerikaanse rechter eerder zei dat alleen al een van de families recht zou moeten geven op 80 miljoen dollar schadevergoeding.

Verschillende Libische families hebben bij een Amerikaanse rechtbank een motie ingediend om tientallen miljoenen dollars schadevergoeding te eisen van Khalifa Haftar, commandant van de strijdkrachten in het oosten van het land, nadat de rechtbank eind juli oordeelde dat Haftar aansprakelijk was voor oorlogsmisdaden.

De indiening, gezien door Middle East Eye, vroeg om “10 miljoen dollar voor elke overledene en 5 miljoen dollar voor elke individuele overlevende” ter compensatie van de drie families die de Libische commandant ervan hebben beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor de dood en marteling van verschillende familieleden.

Eerder, in 2020, zei een Amerikaanse magistraatrechter dat een van de families alleen al recht zou moeten hebben op 80 miljoen dollar schadevergoeding. “Eisers hebben de status om schadevergoeding te verhalen namens henzelf en namens hun overleden familieleden.

Er kan geen sprake van zijn dat de eisers die martelingen hebben ondergaan in eigen naam schadevergoeding kunnen verhalen,” aldus de motie, die afgelopen vrijdag werd ingediend.

De families willen ook een gelijk bedrag aan punitieve schadevergoeding, die door een rechtbank wordt toegekend om de gedaagde te straffen.

Ze ondernamen voor het eerst juridische actie in 2019, door een rechtszaak tegen Haftar aan te spannen op grond van de Torture Victim Protection Act van 1991, een wet die niet-Amerikaanse burgers in staat stelt schadevergoeding te eisen van personen die, handelend in een officiële hoedanigheid voor een buitenlandse natie, naar verluidt martelingen of buitengerechtelijke executies hebben gepleegd.

Haftar, een Amerikaans staatsburger die al tientallen jaren in Virginia woont, had zonder succes geprobeerd de civiele rechtszaken te laten verwerpen met een beroep op immuniteit als staatshoofd.

In juli, na een jarenlange juridische strijd tussen de Libische families en Haftar, die niet kwam opdagen voor de rechtbank ondanks dat hij was opgeroepen voor een getuigenverhoor, sprak districtsrechter Leonie Brinkema een verstekvonnis uit tegen de Libische commandant, waarbij de rechter zei dat hij aansprakelijk was voor oorlogsmisdaden.
De motie van vorige week bevat het voorstel van de families voor de structuur van een proces dat uiteindelijk zou bepalen op welk bedrag aan schadevergoeding zij recht hebben.
Haftar heeft volgens een onderzoeksrapport van de Wall Street Journal diverse bezittingen in Virginia die miljoenen dollars waard zijn. Uit een exclusief rapport van MEE van vorige maand bleek dat de familie van Haftar in stilte hun portefeuille onroerend goed in de VS heeft geliquideerd.
“Het gerucht gaat dat hij honderden miljoenen dollars heeft, misschien wel meer over de hele wereld,” zei de advocaat van een van de families, Mark Zaid, eerder.
Op dinsdag, enkele dagen nadat de motie was ingediend, diende een advocaat van Haftar een motie in om het verstekvonnis te vernietigen en hem in staat te stellen een zaak aan te dragen voor zijn “verdienstelijke verdediging”.
Haftars indiening komt nadat zijn vorige wettelijke vertegenwoordiger zich in juli terugtrok, waardoor hij in de zaak zonder advocaat zat tot 8 september, toen advocaat Robert Cox een verschijning indiende als raadsman van de Libische commandant.
Cox reageerde niet op het verzoek van MEE om commentaar tegen de tijd van deze publicatie.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

VS: Rashida Tlaib roept op tot onderzoek naar de moord op Abu Akleh, scheldt collega’s uit die Israël steunen

In een seminar op dinsdag zei Tlaib dat het “niets minder dan schandalig was dat …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: