Amerikaanse wetgevers dringen er bij regering Biden op aan 300 miljoen dollar militaire hulp aan Egypte in te houden

Leden van de Commissie Buitenlandse Zaken van het Huis zeggen zich zorgen te maken “over de voortdurende, alomtegenwoordige en systematische schendingen van de mensenrechten in Egypte”.

Verschillende Democratische wetgevers roepen de regering van de Amerikaanse president Joe Biden op om 300 miljoen dollar aan hulp aan Egypte in te houden als het land niet voldoet aan de door Washington gestelde voorwaarden op het gebied van de mensenrechten.

Senator Gregory Meeks (shutterstock)

De zeven wetgevers, onder leiding van Gregory Meeks, voorzitter van de Commissie Buitenlandse Zaken van het Huis, schetsten in een brief aan minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken dat ze bezorgd bleven “over de aanhoudende, alomtegenwoordige en systematische schendingen van de mensenrechten in Egypte die het land dreigen te destabiliseren”.

“Helaas heeft de Egyptische regering weliswaar enkele politieke gevangenen vrijgelaten en bepaalde initiatieven genomen om de mensenrechtensituatie in het land te verbeteren, maar zij heeft nagelaten “aanhoudende en effectieve stappen” te nemen om te voldoen aan de door de VS gestelde eisen,” schreven de wetgevers.

De brief, die dinsdag werd verstuurd en woensdag door MEE werd gezien, is een hernieuwde oproep van het Congres, dat in januari een soortgelijk pleidooi hield met betrekking tot 130 miljoen dollar militaire hulp aan Caïro. In september 2021 hielden de VS 130 miljoen dollar in aan militaire hulp aan Egypte, genaamd Foreign Military Financing of FMF, ongeveer een tiende van de totale 1,3 miljard dollar die Washington elk jaar naar Caïro stuurt.

De regering-Biden zei dat ze de fondsen alleen zou vrijgeven als de regering van president Abdel Fattah el-Sisi een reeks eisen op het gebied van de mensenrechten zou inwilligen.

Die voorwaarden omvatten het beëindigen van de detentie van verschillende Egyptenaren die door Caïro politiek worden geviseerd, en het beëindigen van Zaak 173 van 2011, een politiek gemotiveerde zaak waarin 43 buitenlandse en binnenlandse NGO-medewerkers naar de gevangenis werden gestuurd en een aantal maatschappelijke organisaties, waaronder Freedom House, werden opgedoekt.

Amerikaanse functionarissen zeggen dat het State Department naar verwachting binnenkort zal beslissen hoeveel van die hulp aan Egypte zal worden gegeven, aldus The New York Times.

“Terwijl het ministerie afweegt of het Egypte de 300 miljoen dollar in FY21 FMF zal toekennen of deze fondsen niet zal verplichten, roepen wij u op om niet te certificeren dat Egypte ‘aanhoudende en effectieve stappen’ heeft ondernomen om de criteria uit te voeren, zoals de wet vereist,” schreven de wetgevers in hun brief.

Woordvoerder Ned Price van het State Department gaf dinsdag commentaar op de kwestie van de hulp aan Egypte en zei dat het departement de kwestie zou blijven bespreken met Egyptische ambtenaren en met Amerikaanse wetgevers.

Price zei dat de VS het “overduidelijk had gemaakt dat een verbetering – als het gaat om mensenrechten, als het gaat om burgerlijke vrijheden, als het gaat om specifieke gevallen – uiteindelijk zou leiden tot een sterkere en duurzamere bilaterale relatie tussen de Verenigde Staten en Egypte”.

Hij voegde er echter aan toe dat “er geen twijfel over bestaat dat Egypte een onmisbare partner is”. Egypte is de op een na grootste ontvanger van militaire hulp van de VS, na Israël.

En ondanks de oproepen om een deel van de Amerikaanse militaire hulp aan Egypte in te perken, is Washington Caïro blijven belonen met wapenverkopen. Eerder dit jaar keurden de VS een wapenverkoop aan Egypte goed ter waarde van ongeveer 2,5 miljard dollar.

Sinds hij na een staatsgreep in 2013 aan de macht kwam, heeft Sisi een brute onderdrukking van dissidenten geleid, waarbij meer dan 60.000 activisten gevangen zijn gezet en strenge censuurmaatregelen zijn opgelegd aan het publieke debat.

Sisi heeft consequent ontkend dat er politieke gevangenen zijn in Egypte en heeft in plaats daarvan het optreden geframed als onderdeel van een strijd tegen het terrorisme. Volgens het Committee to Protect Journalists wordt Egypte beschouwd als de op twee na ergste gevangene van journalisten ter wereld, achter China en Turkije.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

VS “moedigen” Saudi-Arabië aan om met Iran in zee te gaan, zegt topdiplomaat tegen MEE

Saoedi-Arabië “wil heel graag voordeel zien” van gesprekken met Iran, vertelt Timothy Lenderking, gezant van …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: