VS zeggen dat Iran geen “bereidwillige partner” is in nucleaire besprekingen

Verklaringen van Westerse mogendheden laten weinig hoop op een herleving van het nucleaire akkoord van 2015.

Iran is geen “bereidwillige partner” in indirecte besprekingen om het nucleaire akkoord van 2015 te herstellen, zeiden de VS dinsdag tijdens een vergadering van de Raad van Bestuur van de nucleaire waakhond van de VN.

“We staan klaar om snel een overeenkomst uit te voeren over een wederzijdse terugkeer naar de volledige uitvoering van het JCPOA.

Wat ons ontbreekt is een bereidwillige partner in Iran,” zeiden de VS in een verklaring aan de groep.

Angst in het westen dat Iran Kernwapens zal ontwikkelen (shutterstock)

De hoop om het nucleaire pact nieuw leven in te blazen is de afgelopen weken gestrand, waarbij leiders van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken tot de Duitse Bondskanselier Olaf Scholz zich pessimistisch uitlieten over de deal.

Maandag zei Blinken dat het “onwaarschijnlijk” was dat het pact voorlopig nieuw leven ingeblazen zou worden omdat Teheran “een stap achteruit” heeft gezet in de onderhandelingen.

Iran en de wereldmachten zijn al meer dan 16 maanden verwikkeld in besprekingen om een overeenkomst, die officieel bekend staat als het Gezamenlijk Alomvattend Actieplan, dat Teheran’s nucleaire programma afkapt in ruil voor verlichting van de sancties, te herstellen.

Toenmalig president Donald Trump trok zich in 2018 eenzijdig uit de deal terug. Iran startte zijn nucleaire programma geleidelijk weer op na het vertrek van de VS.

De opmerkingen van hoge Westerse functionarissen deze week, betekenen een scherpe ommekeer ten opzichte van eerder deze zomer, toen de hoop groot was dat de twee partijen dichter bij een deal zouden komen.

Op 8 augustus legde de Europese Unie, wat zij noemde een definitieve ontwerptekst voor en drong er bij Washington en Teheran op aan het voorstel te aanvaarden of te verwerpen in een poging de besprekingen aan te jagen.

Het aanvankelijke optimisme van westerse diplomaten over de reactie van Iran op het ontwerp heeft sindsdien plaats gemaakt voor frustratie over wat de westerse landen een verharding van Teheran’s positie hebben genoemd.

In het weekeinde zeiden Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland dat ze “ernstige twijfels” hadden over de bedoelingen van Iran, nadat het geprobeerd had een herleving van de deal – die grenzen aan zijn nucleaire programma wil stellen – te koppelen aan het sluiten van de onderzoeken van de waakhond van de VN naar uraniumsporen op drie van zijn nucleaire sites.

Teheran noemde de Europese verklaring “onconstructief”.

Wat de pogingen om de overeenkomst nieuw leven in te blazen verder bemoeilijkt, is dat de nucleaire waakhond van de VN vorige week in een rapport zei dat hij “niet kan verzekeren” dat Teheran’s nucleaire programma vreedzaam van aard is.
Iran bevestigde maandag opnieuw dat het “bereid” is samen te werken met de Internationale Organisatie voor Atoomenergie.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

VS: Rashida Tlaib roept op tot onderzoek naar de moord op Abu Akleh, scheldt collega’s uit die Israël steunen

In een seminar op dinsdag zei Tlaib dat het “niets minder dan schandalig was dat …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: