Nieuwste artikelen:

Qatar bekritiseerd voor niet handhaven cryptoverbod door waakhond financiële misdrijven

In Parijs gevestigde groep zegt dat Qatar niet genoeg...

Italië en Frontex hadden schipbreuk kunnen voorkomen waarbij bijna 100 mensen omkwamen

Rapport toont aan dat Italiaanse autoriteiten en EU-grensagentschap het...

Libanon: Vijf mannen aangeklaagd van moord op Ierse soldaat vorig jaar

Mannen die banden zouden hebben met Hezbollah aangeklaagd voor...

Wetgevers vragen om meer toezicht op de hulp van de VS aan Golfstaten, verwijzend naar schade voor burgers in Jemen

Leestijd: 4 minuten

Republikeinse en Democratische senatoren noemen het onvermogen van Washington om vast te stellen of noodhulp betrokken is geweest bij schade aan burgers ‘onaanvaardbaar’.

Een tweeledige groep wetgevers drong er woensdag bij de regering-Biden op aan verdere maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat de militaire steun van de VS aan Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten niet bijdraagt tot burgerslachtoffers in Jemen.

Kaart van Jemen (shutterstock)

“Als we geen rekening houden met de verwoestingen waaraan de Verenigde Staten in Jemen medeplichtig kunnen zijn, zou dat een mislukking betekenen van de verklaarde prioriteit die de regering Biden geeft aan de mensenrechten en onze democratische kernwaarden,” zeiden de wetgevers.

De senatoren Elizabeth Warren, Bernie Sanders en Mike Lee stuurden brieven naar het ministerie van Buitenlandse Zaken en het Pentagon als reactie op een rapport van de waakhond van het Congres waaruit bleek dat de VS verzuimd hadden vast te stellen hoe hun hulp aan Golfbondgenoten in verband stond met burgerslachtoffers. De wetgevers noemden de bevindingen “een onaanvaardbare mislukking”.

“Wij dringen er bij u op aan na te gaan of de regeringen van Saoedi-Arabië en de Emiraten al dan niet de nodige voorzorgsmaatregelen nemen om schade aan burgers in Jemen te voorkomen,” aldus de brieven. “Als blijkt dat een van beide in overtreding is, dringen we er bij Buitenlandse Zaken op aan alle wapenverkopen aan beide landen stop te zetten totdat het kan nagaan of ze stappen ondernemen om burgers te beschermen.”

Het US Government Accountability Office (GAO) publiceerde het rapport, dat door HRW werd verkregen en ook door de New York Times werd gemeld. De opstellers zeiden dat noch het ministerie van Buitenlandse Zaken noch het ministerie van Defensie “bewijsmateriaal” konden leveren dat ze “incidenten van mogelijk ongeoorloofd gebruik van aan Saoedi-Arabië of de VAE overgedragen materieel hadden onderzocht”.

Hulp van de VS in het geding

Jemen zakte af in een burgeroorlog in 2014, toen Iraans gezinde Houthi’s de hoofdstad Sanaa innamen, waardoor de internationaal erkende regering gedwongen werd naar Saoedi-Arabië te vluchten. Riyad en een coalitie van regionale bondgenoten, vooral de VAE, grepen in maart 2015 in om de Houthi’s terug te dringen.

De door Saoedi-Arabië geleide coalitie heeft meer dan 22.000 luchtaanvallen uitgevoerd in een poging de Houthi-rebellen terug te dringen, waarbij een derde niet-militaire plaatsen trof – waaronder scholen, fabrieken en ziekenhuizen, volgens het Yemen Data Project.

De Houthi’s hebben steden en infrastructuur van Saoedi-Arabië en de Emiraten als doelwit gekozen met drones en raketten. “De [door Saoedi-Arabië gesteunde] alliantie heeft dodelijke aanvallen uitgevoerd met gevechtsvliegtuigen en munitie die grotendeels door Amerikaanse bedrijven geleverd en onderhouden zijn met toestemming van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het Pentagon,” aldus het GAO rapport.

De VS begonnen de door Saoedi-Arabië geleide oorlogsinspanning in Jemen te steunen onder president Obama. Riyad heeft zowel van Republikeinse als van Democratische wetgevers kritiek gekregen op de oorlog.

Bij zijn aantreden beloofde president Biden de offensieve steun aan Washingtons Golfbondgenoot stop te zetten, maar de defensiehulp aan het koninkrijk te handhaven. Saoedi-Arabië is de grootste afnemer van Amerikaanse wapens. Tussen 2017 en 2021 kocht het olierijke koninkrijk 23 procent van alle overzees verkochte Amerikaanse wapens, volgens het Stockholm International Peace Research Institute.

In hun brief wezen de wetgevers op $319 miljoen aan logistieke steun die de VS aan Saoedi-Arabië en de VAE verleenden, zonder bij te houden hoe de landen die steun gebruiken, “wat betekent dat burgerschade het directe gevolg kan zijn van hulp die de Verenigde Staten zonder ons medeweten verlenen”.
Biden heeft, te midden van een wereldwijde energiecrisis en de oorlog in Oekraïne, geprobeerd de banden te herstellen met het koninkrijk waarvan hij ooit zei dat het een “paria” zou worden. De oorlog in Jemen blijft echter een bliksemafleider voor critici van Saoedi-Arabië en progressieve leden van Biden’s partij, die het Witte Huis om opheldering gevraagd hebben over de rol van de VS in het conflict.
De gevechten in Jemen zijn sinds de ondertekening van een wapenstilstand in april grotendeels afgenomen. Eerder deze zomer kwamen de strijdende partijen overeen de stopzetting van de gevechten tot oktober te verlengen. De VN werkt eraan om de Houthi’s en de door Saoedi-Arabië gesteunde regering onder druk te zetten om het staakt-het-vuren te verdiepen.

Jemen blijft een humanitaire catastrofe. Het land is op de rand van hongersnood gebracht en meer dan tweederde van de 30 miljoen inwoners van het land heeft hulp nodig.

Laatste nieuws

Qatar bekritiseerd voor niet handhaven cryptoverbod door waakhond financiële misdrijven

In Parijs gevestigde groep zegt dat Qatar niet genoeg...

Italië en Frontex hadden schipbreuk kunnen voorkomen waarbij bijna 100 mensen omkwamen

Rapport toont aan dat Italiaanse autoriteiten en EU-grensagentschap het...

Libanon: Vijf mannen aangeklaagd van moord op Ierse soldaat vorig jaar

Mannen die banden zouden hebben met Hezbollah aangeklaagd voor...

Westelijke Jordaanoever: Palestijnse peuter en vader in kritieke toestand na Israëlische schietpartij

Een driejarige Palestijnse jongen en zijn vader (40) zijn...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Russische goudzendingen naar VAE stijgen te midden van oorlog in Oekraïne: Rapport

De VAE plukken de vruchten van Russisch goud: het...

Ex-gevangene Mansoor Adayfi krijgt Jemenitisch paspoort terug.

Adayfi woonde sinds zijn vrijlating uit Guantanamo in Servië.  Mansoor...

Qatar en Bahrein komen overeen de vluchten te hervatten

Bahrein heeft langzamer dan andere Golfstaten de banden met...

Bidens veiligheidsadviseur ontmoet Saoedische kroonprins en praat over infrastructuurdeal

Het bezoek van de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur komt op...

Jemen: stormloop doodt minstens 78 mensen op school tijdens levering van hulpgoederen in de Ramadan

Honderden gewonden bij ramp op vooravond van Eid al-Fitr. Op...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

Spam check ;-) − 6 = 1

Italië en Frontex hadden schipbreuk kunnen voorkomen waarbij bijna 100 mensen omkwamen

Rapport toont aan dat Italiaanse autoriteiten en EU-grensagentschap het weer en de toestand van de boot vóór de schipbreuk in februari verkeerd hebben weergegeven. Een...

Libanon: Vijf mannen aangeklaagd van moord op Ierse soldaat vorig jaar

Mannen die banden zouden hebben met Hezbollah aangeklaagd voor dood van soldaat die deel uitmaakte van VN-vredesmissie. Een militaire rechtbank in Libanon heeft vrijdag vijf...

Westelijke Jordaanoever: Palestijnse peuter en vader in kritieke toestand na Israëlische schietpartij

Een driejarige Palestijnse jongen en zijn vader (40) zijn ernstig gewond geraakt door Israëlisch geweervuur in de buurt van een nederzetting op de Westelijke...