Nieuwste artikelen:

Erdogans populariteit stijgt naar het hoogste punt in twee jaar na verhoging van de uitgaven

Turkse president plukt vruchten van populistische uitgaven, maar heeft...

Israël’s Ben-Gvir beveelt sluiting van door Palestijnse gevangenen gerunde bakkerijen

De uiterst rechtse minister van veiligheid zegt dat Palestijnse...

Saoedi-Arabië overtreft India als snelst groeiende grote economie ter wereld

De niet-oliesector van het Koninkrijk trekt aan, maar IMF-prognose...

Wetgevers vragen om meer toezicht op de hulp van de VS aan Golfstaten, verwijzend naar schade voor burgers in Jemen

⏱ Leestijd: 4 minuten

Republikeinse en Democratische senatoren noemen het onvermogen van Washington om vast te stellen of noodhulp betrokken is geweest bij schade aan burgers ‘onaanvaardbaar’.

Een tweeledige groep wetgevers drong er woensdag bij de regering-Biden op aan verdere maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat de militaire steun van de VS aan Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten niet bijdraagt tot burgerslachtoffers in Jemen.

Kaart van Jemen (shutterstock)

“Als we geen rekening houden met de verwoestingen waaraan de Verenigde Staten in Jemen medeplichtig kunnen zijn, zou dat een mislukking betekenen van de verklaarde prioriteit die de regering Biden geeft aan de mensenrechten en onze democratische kernwaarden,” zeiden de wetgevers.

De senatoren Elizabeth Warren, Bernie Sanders en Mike Lee stuurden brieven naar het ministerie van Buitenlandse Zaken en het Pentagon als reactie op een rapport van de waakhond van het Congres waaruit bleek dat de VS verzuimd hadden vast te stellen hoe hun hulp aan Golfbondgenoten in verband stond met burgerslachtoffers. De wetgevers noemden de bevindingen “een onaanvaardbare mislukking”.

“Wij dringen er bij u op aan na te gaan of de regeringen van Saoedi-Arabië en de Emiraten al dan niet de nodige voorzorgsmaatregelen nemen om schade aan burgers in Jemen te voorkomen,” aldus de brieven. “Als blijkt dat een van beide in overtreding is, dringen we er bij Buitenlandse Zaken op aan alle wapenverkopen aan beide landen stop te zetten totdat het kan nagaan of ze stappen ondernemen om burgers te beschermen.”

Het US Government Accountability Office (GAO) publiceerde het rapport, dat door HRW werd verkregen en ook door de New York Times werd gemeld. De opstellers zeiden dat noch het ministerie van Buitenlandse Zaken noch het ministerie van Defensie “bewijsmateriaal” konden leveren dat ze “incidenten van mogelijk ongeoorloofd gebruik van aan Saoedi-Arabië of de VAE overgedragen materieel hadden onderzocht”.

Hulp van de VS in het geding

Jemen zakte af in een burgeroorlog in 2014, toen Iraans gezinde Houthi’s de hoofdstad Sanaa innamen, waardoor de internationaal erkende regering gedwongen werd naar Saoedi-Arabië te vluchten. Riyad en een coalitie van regionale bondgenoten, vooral de VAE, grepen in maart 2015 in om de Houthi’s terug te dringen.

De door Saoedi-Arabië geleide coalitie heeft meer dan 22.000 luchtaanvallen uitgevoerd in een poging de Houthi-rebellen terug te dringen, waarbij een derde niet-militaire plaatsen trof – waaronder scholen, fabrieken en ziekenhuizen, volgens het Yemen Data Project.

De Houthi’s hebben steden en infrastructuur van Saoedi-Arabië en de Emiraten als doelwit gekozen met drones en raketten. “De [door Saoedi-Arabië gesteunde] alliantie heeft dodelijke aanvallen uitgevoerd met gevechtsvliegtuigen en munitie die grotendeels door Amerikaanse bedrijven geleverd en onderhouden zijn met toestemming van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het Pentagon,” aldus het GAO rapport.

De VS begonnen de door Saoedi-Arabië geleide oorlogsinspanning in Jemen te steunen onder president Obama. Riyad heeft zowel van Republikeinse als van Democratische wetgevers kritiek gekregen op de oorlog.

Bij zijn aantreden beloofde president Biden de offensieve steun aan Washingtons Golfbondgenoot stop te zetten, maar de defensiehulp aan het koninkrijk te handhaven. Saoedi-Arabië is de grootste afnemer van Amerikaanse wapens. Tussen 2017 en 2021 kocht het olierijke koninkrijk 23 procent van alle overzees verkochte Amerikaanse wapens, volgens het Stockholm International Peace Research Institute.

In hun brief wezen de wetgevers op $319 miljoen aan logistieke steun die de VS aan Saoedi-Arabië en de VAE verleenden, zonder bij te houden hoe de landen die steun gebruiken, “wat betekent dat burgerschade het directe gevolg kan zijn van hulp die de Verenigde Staten zonder ons medeweten verlenen”.
Biden heeft, te midden van een wereldwijde energiecrisis en de oorlog in Oekraïne, geprobeerd de banden te herstellen met het koninkrijk waarvan hij ooit zei dat het een “paria” zou worden. De oorlog in Jemen blijft echter een bliksemafleider voor critici van Saoedi-Arabië en progressieve leden van Biden’s partij, die het Witte Huis om opheldering gevraagd hebben over de rol van de VS in het conflict.
De gevechten in Jemen zijn sinds de ondertekening van een wapenstilstand in april grotendeels afgenomen. Eerder deze zomer kwamen de strijdende partijen overeen de stopzetting van de gevechten tot oktober te verlengen. De VN werkt eraan om de Houthi’s en de door Saoedi-Arabië gesteunde regering onder druk te zetten om het staakt-het-vuren te verdiepen.

Jemen blijft een humanitaire catastrofe. Het land is op de rand van hongersnood gebracht en meer dan tweederde van de 30 miljoen inwoners van het land heeft hulp nodig.

Laatste nieuws

Erdogans populariteit stijgt naar het hoogste punt in twee jaar na verhoging van de uitgaven

Turkse president plukt vruchten van populistische uitgaven, maar heeft...

Israël’s Ben-Gvir beveelt sluiting van door Palestijnse gevangenen gerunde bakkerijen

De uiterst rechtse minister van veiligheid zegt dat Palestijnse...

Saoedi-Arabië overtreft India als snelst groeiende grote economie ter wereld

De niet-oliesector van het Koninkrijk trekt aan, maar IMF-prognose...

Saoedi-Arabië: Executieratio bijna verdubbeld sinds Mohammed Bin Salman aan de macht is gekomen, zegt rapport

Rechtengroep Reprieve hekelt het falen van bondgenoten van het...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Veroordeling en medeleven van Golfstaten na dodelijke bomaanslag in Pakistan

Bij de aanslag in de provinciehoofdstad Peshawar kwamen meer...

VK wordt geconfronteerd met rechtszaak over Saoedische wapenverkoop die bijdraagt aan misstanden in Jemen

Campagnegroep daagt Britse regering voor de rechter en beschuldigt...

Saoedische wapenverkoop: VK beschuldigd van “verschuilen achter vrijstellingen” over dossiers

Overheidsdiensten zeggen dat het te duur is om te...

Amerikaanse rechtengroep eist onderzoek naar Trumps zaken met door Saoedi-Arabië gefinancierde golfcompetitie

Saoedisch openbaar investeringsfonds bezit volgens de mensenrechtengroep 93 procent...

Steun van de Golf “cruciaal” voor economisch herstel Egypte, waarschuwt IMF-rapport

Egypte is overeengekomen om de greep van het leger...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

Spam check ;-) 2 × 3 =

Israël’s Ben-Gvir beveelt sluiting van door Palestijnse gevangenen gerunde bakkerijen

De uiterst rechtse minister van veiligheid zegt dat Palestijnse gevangenen elke dag vers brood krijgen een 'absurditeit' is. Israëls minister van nationale veiligheid heeft de...

Saoedi-Arabië overtreft India als snelst groeiende grote economie ter wereld

De niet-oliesector van het Koninkrijk trekt aan, maar IMF-prognose onderstreept blijvende afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Saudi-Arabië heeft India ingehaald als de snelst groeiende grote economie...

Saoedi-Arabië: Executieratio bijna verdubbeld sinds Mohammed Bin Salman aan de macht is gekomen, zegt rapport

Rechtengroep Reprieve hekelt het falen van bondgenoten van het koninkrijk om massa-executies aan te vechten nadat uit gegevens blijkt dat het gebruik van de...