Britse Priti Patel treedt af als minister van Binnenlandse Zaken na overwinning Truss

Haar aftreden komt nadat Liz Truss de race om de volgende premier van het VK te worden gewonnen heeft.

Priti Patel, die sinds 2019 de Britse minister van Binnenlandse Zaken was, heeft officieel ontslag genomen. De aankondiging kwam vandaag enkele uren nadat Liz Truss was uitgeroepen tot winnares van een leiderschapswedstrijd van de Conservatieve Partij om de volgende premier te worden.

Truss zal dinsdag aantreden.

“Ik feliciteer Liz Truss met haar verkiezing tot onze nieuwe leider, en zal haar mijn steun geven als onze nieuwe premier,” zei Patel in haar ontslagbrief aan de aftredende premier Boris Johnson.

“Het is mijn keuze om mijn openbare dienst aan het land en het kiesdistrict Witham vanuit de backbenches voort te zetten, zodra Liz formeel haar ambt aanvaardt en een nieuwe minister van Binnenlandse Zaken is benoemd.” “Vanuit de backbench zal ik opkomen voor veel van het beleid en de doelen waarvoor ik zowel binnen als buiten de regering ben opgekomen.”

Patel haalde de krantenkoppen tijdens haar periode als minister van Binnenlandse Zaken. Eerder dit jaar veroorzaakte haar Nationality and Borders Bill veel controverse.

Onderdelen van het wetsvoorstel waren onder meer plannen om vluchtelingen offshore te verwerken, het blokkeren of strafbaar stellen van iedereen die niet in het Verenigd Koninkrijk aankomt in het kader van een van de door het Home Office vooraf uitgestippelde hervestigingsroutes, en het zonder voorafgaande kennisgeving intrekken van het Britse staatsburgerschap.
Het wetsvoorstel werd door velen bekritiseerd, ook door de Verenigde Naties, waarbij VN-deskundigen zeiden dat het gebruik door de Britse regering van bevoegdheden om het staatsburgerschap in te trekken waarschijnlijk discriminerend en onwettig is, omdat het onevenredige gevolgen heeft voor moslim- en migrantengemeenschappen. In 2019 greep Patel in om een reddingsoperatie te blokkeren om Britse weeskinderen en niet-begeleide minderjarigen uit Syrië naar huis te brengen, meldde de Guardian.
Patel maakte vorige maand, samen met verschillende andere ministers, waaronder minister van Defensie Ben Wallace, bezwaar tegen het weghalen van Britse kinderen uit het door oorlog geteisterde land, zeiden de bronnen.
Hun verzet betekende dat een reddingsoperatie eind oktober werd afgeblazen omdat Patel, Wallace en minister van Financiën Sajid Javid zeiden dat de kinderen “veiligheidsrisico’s” opleverden, aldus de website van de krant.
Opmerkelijker was echter dat ze in 2017 ontslag nam uit haar functie als Britse staatssecretaris voor internationale ontwikkeling, omdat ze geheime ontmoetingen had met hooggeplaatste Israëlische politici. In een brief aan de toenmalige Britse premier Theresa May verontschuldigde Patel zich en gaf toe dat haar daden “beneden de normen van transparantie en openheid” waren gebleven.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Britse parlementsleden roepen op tot opschorting van ‘geheime’ financieringsinitiatieven van de Golf

Parlementsleden zeggen dat bepaalde financiering initiatieven het VK in gevaar brengen m.b.t. medeplichtigheid aan mensenrechtenschendingen …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: