Amerikaanse bemiddelaar in Libanon-Israël maritiem overleg arriveert deze week in Beiroet

De gezant van de VS zal een nieuw Israëlisch voorstel presenteren dat de Libanezen in staat zou stellen de gasreserves in het betwiste gebied te ontwikkelen, terwijl “de commerciële rechten van Israël behouden blijven”.

De Amerikaanse diplomaat die bemiddelt bij de besprekingen tussen Libanon en Israël over hun gedeelde zeegrens  zal aan het eind van de week in Beiroet zijn, zei een verklaring van het presidentieel paleis van Libanon op zondag.

De verklaring zei dat Amos Hochstein in Libanon zou zijn om de besprekingen met de Libanese kant over de afbakening op te volgen, zonder meer details te verstrekken. De Amerikaanse ambassade in Beiroet weigerde commentaar te geven. Hochstein was eind juli voorhet laatst in Beiroet voor besprekingen met Libanese functionarissen.

Kaart van Libanon (shutterstock)

Toen zei een hoge Israëlische functionaris, die op voorwaarde van anonimiteit met Reuters sprak, dat Hochstein een nieuw Israëlisch voorstel zou presenteren dat “een oplossing omvat die de Libanezen in staat stelt de gasreserves in het betwiste gebied te ontwikkelen en tegelijk de commerciële rechten van Israël te behouden”.

Een Libanese functionaris zei dat het voorstel Libanon in staat zou stellen het hele Qana Prospect te exploreren, een gebied met de potentie koolwaterstoffen te bevatten dat voorbij Lijn 23 loopt, een maritieme lijn die oorspronkelijk Libanon’s eis was tijdens de onderhandelingen.

Hochstein zei na die reis tegen de plaatselijke omroep LBCI dat hij verwachtte dat de exploratie in het gebied vooruit zou gaan zodra de betrokken bedrijven de “juridische en diplomatieke zekerheid” zouden hebben die uit een overeenkomst zou voortvloeien.

“Ik blijf optimistisch dat we voortdurende vooruitgang kunnen boeken zoals we de afgelopen weken hebben gedaan en ik zie ernaar uit terug te kunnen komen naar de regio om de definitieve regeling te treffen,” zei Hochstein. Het grensgeschil over zee tussen Libanon en Israël escaleerde begin juni, nadat Israël een productieschip naar het Karish offshore veld had verplaatst, dat gedeeltelijk door Libanon wordt opgeëist.

De beweging bracht Beiroet ertoe op te roepen tot hervatting van de door de VS bemiddelde onderhandelingen over het demarcatiegeschil. Libanon en Israël hebben geen diplomatieke betrekkingen en worden gescheiden door een door de VN bewaakte grens.

Ze hadden in 2020 de onderhandelingen over de zeegrens hervat, maar het proces liep vast doordat Beiroet beweerde dat de kaart die de Verenigde Naties bij de besprekingen gebruikten gewijzigd moest worden. Libanon eiste aanvankelijk 860 km² grondgebied in het betwiste zeegebied, maar vroeg daarna nog eens 1.430 km², waaronder een deel van het Karish veld.

Israël beweert dat het veld in zijn wateren ligt en geen deel uitmaakt van het betwiste gebied waarover onderhandeld wordt.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Intercommunautair geweld breekt uit in Leicester: Rapport

Het Incident is de laatste in reeks waarbij jonge mannen uit delen van de Moslim …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: