Nieuwste artikelen:

Iran’s Masoud Pezeshkian: is hij een hoop voor hervormers of een valstrik van conservatieven?

Conservatieven proberen presidentskandidaat Pezeshkian in diskrediet te brengen, terwijl...

Eén op de drie mensen boycot merken vanwege de oorlog van Israël tegen Gaza, blijkt uit een peiling

Olie-rijke Golfstaten en grote landen met een meerderheid van...

Jordanië heeft een journalist gevangengezet vanwege een rapport over een ‘landcorridor’ met Israël

Hiba Abu Taha zal een gevangenisstraf van één jaar...

Wereldbeker 2022: Qatar ‘staat bierverkoop toe bij wedstrijden 3 uur voor aftrap’

Leestijd: 4 minuten

Budweiser zal bier schenken binnen de ticket-perimeter rond elk stadion, zegt het rapport.

Qatar zal toestaan dat fans met een ticket alcoholisch bier kopen bij wedstrijden van het WK voetbal vanaf drie uur voor de aftrap en tot een uur na het laatste fluitsignaal, maar niet tijdens de wedstrijd, vertelde een bron met kennis van de plannen voor het toernooi aan Reuters op zaterdag. Budweiser, een belangrijke sponsor van de Wereldbeker met exclusieve rechten om bier te verkopen tijdens het toernooi, zal bier schenken binnen de perimeter met kaartjes rond elk stadion, maar niet in de stadiontribunes of de samenloop, zei de bron.

Al Janou Al Janoub Stadion in Al Wakrah in Doha, Qatar (Shutterstock)

De Wereldbeker van dit jaar is de eerste die gehouden wordt in een land met een Moslimmeerderheid, met strenge controles op alcohol, wat unieke uitdagingen oplevert voor de organisatoren van een evenement dat gesponsord wordt door een groot biermerk en vaak geassocieerd wordt met bierdrinkende fans. “Bier zal verkrijgbaar zijn wanneer de poorten opengaan, en dat is drie uur voor de aftrap. Wie een biertje wil drinken zal dat kunnen. En dan bij het verlaten van het stadion ook nog een uur na het laatste fluitsignaal,” zei de bron, zoals geciteerd door Reuters. Bovendien zal Budweiser bier mogen schenken in een deel van de belangrijkste Fifa-fanzone in het centrum van Doha van 18.30 tot 01.00 uur elke dag van het 29 dagen durende toernooi, dat op 20 november aftrapt, zei de bron. Bij vorige wereldbekertoernooien werd de hele dag door bier geschonken in de fanzones.

De beslissing over waar en wanneer bier aan fans verkocht zal worden is nu afgerond, maar over de prijs die fans voor een biertje zullen moeten betalen wordt nog gesproken, zei de bron. “We werken nauw samen met de FIFA, die de relatie met de Qatarese autoriteiten beheert, om ervoor te zorgen dat onze activeringen voor het toernooi respectvol en in overeenstemming met de plaatselijke regels en voorschriften worden uitgevoerd,” zei een woordvoerder van Budweiser brouwer AB InBev in een verklaring per e-mail, verwijzend naar het internationale bestuursorgaan van de sport. De organisatoren van de wereldbeker in Qatar, het Supreme Committee for Delivery and Legacy, reageerden niet op verzoeken om commentaar over de WK-controles op alcohol. Het mediabureau van de regering van Qatar leidde verzoeken door naar het Opperste Comité.

Er zijn vier wedstrijden gepland op de meeste dagen van de groepsfase van het toernooi, waarbij de vroegste wedstrijd om 13.00 uur aftrapt.

Moslim cultuur

Het was niet meteen duidelijk hoe Qatar de verkoop van bier zal aanpakken in de aanloop naar de wedstrijd Wales en Iran van 13.00 uur op vrijdag 25 november, wanneer de meeste moslims in Qatar zich in de moskeeën zullen verzamelen voor het wekelijkse gezamenlijk gebed. Qatar schrijft momenteel voor dat de meeste winkels en restaurants in het land tijdens het vrijdaggebed gesloten moeten zijn.

Qatar met hoofdstad Doha (shutterstock)

Sinds Qatar in 2010 de gastrechten verwierf, hebben er vragen gewoed over de rol die alcohol dit jaar op de Wereldbeker zou spelen. Alcoholgebruik op openbare plaatsen is in Qatar verboden. Bezoekers mogen geen alcohol het land binnenbrengen, zelfs niet uit belastingvrije winkels op vliegvelden, en ze kunnen geen alcohol kopen in de enige slijterij van het land, in de buitenwijken van Doha. Alleen buitenlandse ingezetenen met een vergunning mogen er inkopen doen voor thuisgebruik.

Bezoekers kunnen drinken in een paar dozijn hotels en clubs met vergunning, waar een pint bier $18 kan kosten. Budweiser zal zijn alcoholvrije bier, Budweiser Zero, verkopen in stadionhallen en tribunes tijdens wedstrijden en op andere fanplaatsen, zei de bron. “We respecteren altijd de plaatselijke gewoonten en cultuur op de markten waar we actief zijn of evenementen organiseren,” vertelde een woordvoerder van AB InBev aan Reuters in een gemailde verklaring. “Onze promotie en activering van Budweiser Zero tijdens de FIFA Wereldbeker in Qatar zal gericht zijn op de internationale gasten die komen genieten en voetbal vieren op de fan sites.”

Laatste nieuws

Iran’s Masoud Pezeshkian: is hij een hoop voor hervormers of een valstrik van conservatieven?

Conservatieven proberen presidentskandidaat Pezeshkian in diskrediet te brengen, terwijl...

Eén op de drie mensen boycot merken vanwege de oorlog van Israël tegen Gaza, blijkt uit een peiling

Olie-rijke Golfstaten en grote landen met een meerderheid van...

Jordanië heeft een journalist gevangengezet vanwege een rapport over een ‘landcorridor’ met Israël

Hiba Abu Taha zal een gevangenisstraf van één jaar...

Israël heeft een veilige zone in Gaza getroffen, terwijl gesprekken over staakt-het-vuren voortduren

Een leider van Hamas vertelde Reuters dat hun voorgestelde...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Mohammed bin Salman dreigt VAE met blokkade

De Saoedische leider vaart langzaam een andere koers dan...

Staatsinvesteringsfonds van Qatar investeert voor het eerst in Amerikaanse NBA- en NHL-teams

Deal zou Qatar's eerste investering in een Amerikaanse professionele...

Qatar en VAE hervatten diplomatieke banden en heropenen ambassades

Emirati ministerie van Buitenlandse Zaken haalt al-Ula overeenkomst aan...

Qatar bekritiseerd voor niet handhaven cryptoverbod door waakhond financiële misdrijven

In Parijs gevestigde groep zegt dat Qatar niet genoeg...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

52 + = 60

Eén op de drie mensen boycot merken vanwege de oorlog van Israël tegen Gaza, blijkt uit een peiling

Olie-rijke Golfstaten en grote landen met een meerderheid van moslims lopen voorop, wat duidt op diepe woede over Israël vanwege zijn offensief. Meer dan één...

Jordanië heeft een journalist gevangengezet vanwege een rapport over een ‘landcorridor’ met Israël

Hiba Abu Taha zal een gevangenisstraf van één jaar krijgen voor een onderzoeksrapport over de verzending van goederen van Jordanië naar Israël, onder de...

Israël heeft een veilige zone in Gaza getroffen, terwijl gesprekken over staakt-het-vuren voortduren

Een leider van Hamas vertelde Reuters dat hun voorgestelde wijzigingen aan de deal voor het staakt-het-vuren 'niet significant' waren. Israël heeft volgens het Palestijnse persbureau...