Nieuwste artikelen:

Voor het eerst sympathiseren meer Amerikaanse Democraten met Palestijnen dan Israëliërs

Uit een peiling van Gallup blijkt dat de sympathie...

Brits leger geeft hoogste eer aan soldaat die Iraakse gevangenen ‘sloeg en schopte’.

Chris Roberts werd bevorderd en kreeg een OBE voor...

Israëls voormalige spionage hoofd waarschuwt dat het land in een “dictatuur” kan veranderen

Nadav Argaman, voormalig hoofd van de Shin Bet, haalt...

Om de hijab te dragen op deze Amerikaanse school, heb je een brief van ‘geestelijken’ nodig

⏱ Leestijd: 5 minuten

Een leerling van groep acht van de charterschool in Malden Massachusetts ontving een formulier voor het naleven van de uniforms verplichting op school , waaraan ze volgens de school niet voldeed.

Een leerling van de achtste groep in Malden, Massachusetts, kreeg een kleding voorschrift overtreding voor het dragen van een hijab. Volgens het schoolbeleid mag een hijab alleen worden gedragen nadat studenten een brief hebben ingediend van een “geestelijke”.

Het incident vond plaats op 18 augustus, de eerste lesdag van de Mystic Valley Regional Charter School (MVRCS). De leerling van de achtste klas ontving een conformiteitsformulier voor schooluniformen waarop stond dat een aspect van het uniform niet aan de regels voldeed. De uniforme overtreding? De reden, zei het, was de “hijab”.

Instagram-post waarop de brief te zien is. (Screengrab)

In een bericht dat viraal is gegaan, zei de zus van de studente dat het jonge meisje huilend thuiskwam “en in een vreselijke emotionele toestand weigerde de volgende morgen naar school te gaan”.

Haar zus schreef dat ze zelf tien jaar geleden, toen ze zelf in de vijfde klas zat, gedwongen was om in het detentiekantoor te blijven totdat haar ouders een brief kregen van een religieuze leider waarin stond dat “œdit een onderdeel was van de moslimreligie voor moslimvrouwen om je op deze wijze te kleden “.

Op de website van de school, onder het kopje ‘over ons’ , staan twee foto’s waarop meisjes te zien zijn die een hijab dragen. Volgens Tahirah Amatul-Wadud, uitvoerend directeur van CAIR-Massachusetts, zijn veel meisjes naar buiten gekomen na dit incident om te zeggen dat ze in het verleden hetzelfde hebben meegemaakt.

“Ze zijn ermee naar buiten gekomen en hebben gezegd: ‘We zijn allemaal verplicht om dit te doen en velen van ons hebben disciplinaire overtredingen in ons dossier’,” vertelde Amatul-Wadud aan MEE. “Dus we kijken naar een globale aanpak van waar de studenten mee te maken hebben gehad. Alleen omdat je de student kunt vragen om een [verblijfsbrief] te verstrekken, wil dat nog niet zeggen dat je dat moet doen en we vinden dat ze dat beleid vandaag onmiddellijk moeten afschaffen.”

‘Hijab is geen griepprik of een Covid-vaccin waarvoor een goedkeuringsbrief van een geestelijkheid nodig is’

Ahmed Kadmiri, lid van de At-Taqwa- moskee

Gary Christenson, de burgemeester van Malden, zei met droefheid kennis te hebben genomen van deze kwestie.

“œIk begrijp dat MVRCS onwrikbaar is in de toewijding aan haar uniforme beleid, maar zoals een prominent lid van onze moslimgemeenschap verklaarde, is het dragen van hijab een beschermd recht, het maakt geen deel uit van een uniform en moet niet als zodanig worden beschouwd. ‘, zei hij in een verklaring.

Hij zei dat hij met de schooldirecteur en de voorzitter van het schoolbestuur sprak en hen aanmoedigde om een beleid te creëren dat “œbeter de ruimdenkende benadering weerspiegelt waar we ons allemaal voor moeten inzetten en op basis van die gesprekken hoop ik dat er een dienovereenkomstig veranderen in de nabije toekomst”.

Vraag bij twijfel de moskee

Ahmed Kadmiri is lid van de At-Taqwa-moskee, een van de twee moskeeën in Malden. Hij zei dat hoewel zijn moskee in het verleden brieven heeft gestuurd met betrekking tot Covid-vaccinaties en griepprikken, ze er nooit een hadden gestuurd met betrekking tot hijabs.

Hij vertelde Middle East Eye dat het schoolincident in Malden een kans is voor alle scholen om serieuze culturele competentieprogramma’s te hebben voor leraren om hun leerlingen beter te begrijpen. Hij zei dat charterscholen bij twijfel contact moeten opnemen met de respectieve geloofsorganisaties van de studenten, zoals een moskee, “zonder studenten, hun families en hun gemeenschappen met psychologische of emotionele problemen te moeten confronteren”.

“Ik geloof dat hijab een van de duidelijke tekenen is om een moslimvrouw te identificeren,” zei hij. “Hijab is geen griepprik of een Covid-vaccin waarvoor een goedkeuringsbrief van geestelijken nodig is.”

De student gaat momenteel naar school terwijl zij de hijab draagt. Volgens schoolopzichter Alex Dan waren er geen gevolgen voor de overtreding en was het meegestuurde formulier bedoeld om een gesprek met de familie aan te knopen over het verkrijgen van een religieuze brief.

“œHoewel we willen herhalen dat het gerespecteerde personeelslid dat toezicht houdt op het proces geen verantwoordelijkheid mag dragen voor wat er is gebeurd, begrijpen we hoe onze manier van omgaan met de situatie ongevoelig overkwam en kijken ernaar uit om dit moment te gebruiken als een leermoment om ons beleid en onze procedures te verbeteren’, luidde de verklaring.

“œHet is altijd onze bedoeling geweest om onze cultuur van academisch succes te behouden en religieuze aanpassingen aan het uniforme beleid zeer serieus te nemen. Deze ervaring heeft ons geleerd dat we onze werkwijzen kunnen en moeten aanpassen. We hebben besloten om onze toewijding aan deze missie voor studenten van alle religies te hernieuwen.”

Mohamed Chouiki is een jeugdmentor bij het Malden Islamitisch Centrum. Zijn familie staat ook heel dicht bij de familie van het jonge meisje. Toen hij voor het eerst over het incident hoorde, zei hij niet verrast te zijn en legde uit dat de school “extreem streng is zonder reden”. 

“Mijn vrienden zijn aangehouden voor het hebben van een baard of een snor”, zei hij. 

Chouiki’s broer zat op dezelfde school totdat hij hem mee naar buiten nam. Hij herinnerde zich een keer dat hij een ontmoeting had met de directeur van de school over zijn broer. 

“Hij zei steeds tegen me: ‘Als je een vertaler nodig hebt, kan ik je een vertaler brengen.’ En dit gebeurde niet één keer. Dit gebeurde meerdere keren. Elke keer als ik met hem praatte, zei hij: ‘Ik kan je een vertaler brengen.’ Ik heb zoiets van: ‘Luister, ik spreek tegen je. Ik zeg dat ik Engels spreek. Alsof je me Engels hoort spreken.'”

Volgens Chouiki zijn er veel moslims in Malden. Zelfs in de charterschool zelf zwerven moslimstudenten door de gangen. Hij legde uit dat, omdat Malden zo divers is, er nooit grote problemen zijn geweest in de gemeenschap tussen moslims en niet-moslims, en daarom is dit hele incident zo bizar. 

Chouiki zegt dat de jonge student in het middelpunt van de controverse als een klein zusje voor hem is en dat het prima gaat.

“Ik weet zeker dat ze zich gesterkt voelt. Ze heeft heel veel steun,” zei hij.

Het is niet de eerste keer dat de school onder de loep wordt genomen. In 2017 kwamen ze onder vuur te liggen vanwege een beleid dat haarvlechtextensies verbiedt. De ouders van de 15-jarigen zeiden dat hun tweelingdochters, die zwart zijn, werden gestraft voor het dragen van extensions, terwijl blanke studenten niet werden gestraft voor schendingen van de kapselvoorschriften, meldde de Associated Press.

In juli ondertekende gouverneur Charlie Baker een wet naar aanleiding van dat incident om discriminatie van natuurlijke en beschermende kapsels op werkplekken, schooldistricten en schoolgerelateerde organisaties in de staat te verbieden.

Het kantoor van de procureur-generaal van Massachusetts vertelde MEE dat het protocol dat de school naar verluidt gebruikt, met disciplinaire overtredingen en een vereiste brief van geestelijken, niet in overeenstemming is met het memorandum van overeenstemming dat ze in 2017 met hun kantoor hebben gesloten. Het kantoor van de AG onderzoekt momenteel de incident. 

Laatste nieuws

Voor het eerst sympathiseren meer Amerikaanse Democraten met Palestijnen dan Israëliërs

Uit een peiling van Gallup blijkt dat de sympathie...

Brits leger geeft hoogste eer aan soldaat die Iraakse gevangenen ‘sloeg en schopte’.

Chris Roberts werd bevorderd en kreeg een OBE voor...

Israëls voormalige spionage hoofd waarschuwt dat het land in een “dictatuur” kan veranderen

Nadav Argaman, voormalig hoofd van de Shin Bet, haalt...

Tunesië: Europees Parlement veroordeelt “autoritaire koers” van het land

Parlement roept op tot vrijlating van journalisten, activisten en...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Iraans persoverzicht: Conservatieven beledigd door het zien van navels in het openbaar

Ondertussen wordt een parlementsvoorzitter bespot omdat hij beweert de...

Iraanse schaaksterren strijden op wereldtoernooi zonder hoofddoek

Sara Khadem en Atousa Pourkashiyan hebben geen verklaring afgelegd...

Iran: Vijf doden bij protesten na dood van ‘foute hoofddoek’ vrouw, zegt mensenrechtengroep

Er zijn doden gemeld in Iraans Koerdisch gebied toen...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

Spam check ;-) 5 × 5 =

Brits leger geeft hoogste eer aan soldaat die Iraakse gevangenen ‘sloeg en schopte’.

Chris Roberts werd bevorderd en kreeg een OBE voor "boks diensten aan het leger" ondanks het feit dat hij door het onderzoek naar de...

Israëls voormalige spionage hoofd waarschuwt dat het land in een “dictatuur” kan veranderen

Nadav Argaman, voormalig hoofd van de Shin Bet, haalt uit naar de regering Netanyahu en zegt dat "de anarchist de heerser is geworden". Israëls voormalig...

Tunesië: Europees Parlement veroordeelt “autoritaire koers” van het land

Parlement roept op tot vrijlating van journalisten, activisten en andere activisten van het maatschappelijk middenveld die in Tunesië gevangen zitten. Het Europees Parlement heeft de...