De ambassadeur van de VAE keert terug in Iran na zes jaar van afwezigheid

De Emiraten die hun band met Iran hadden verkleind ter ondersteuning van Saoedi-Arabië, roept nu op tot het verminderen van spanningen in het midden-oosten.

De Verenigde Arabische Emiraten zeiden zondag dat de ambassadeur in Teheran binnen enkele dagen zijn taken zou hervatten, zes jaar nadat de banden werden verslechterd ter ondersteuning van Saoedi-Arabië .

De VAE met Iran aan de overkant van de perzische golf (shutterstock)

Ambassadeur Saif Mohammed al-Zaabi “zal de komende dagen zijn taken bij de ambassade van de VAE in de islamitische republiek Iran hervatten om bij te dragen aan de verdere bevordering van de bilaterale betrekkingen”, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Emiraten in een verklaring.

De stap is bedoeld om “de gemeenschappelijke belangen van de twee landen en de bredere regio te behartigen”, voegde het eraan toe.

Nu de politieke afstemmingen in het Midden-Oosten verschuiven, riep de presidentiële adviseur van de VAE, Anwar Gargash, medio juli op tot verlichting van de regionale spanningen en signaleerde de mogelijke terugkeer van de ambassadeur .

De VAE hebben de banden met de islamitische republiek in 2016 teruggeschroefd, uit solidariteit met Saoedi-Arabië, nadat Iraanse demonstranten de diplomatieke missies van het koninkrijk in Iran hadden aangevallen na de executie van de sjiitische moslimgeestelijke Nimr al-Nimr in Riyad.

Andere landen in de Arabische Golf, waaronder Koeweit, hebben soortgelijke stappen gezet.

Iran zei eerder deze maand dat Koeweit zijn eerste ambassadeur naar Teheran had gestuurd sinds 2016.

In juli hielden de ministers van Buitenlandse Zaken van de Emiraten en Iran een telefoongesprek en bespraken ze het versterken van de banden, meldden de toenmalige staatsmedia van de VAE.

De olierijke VAE heeft eerder gezegd dat de Arabische Golfstaten moeten deelnemen aan “collectieve diplomatie” om een ​​akkoord te bereiken met Iran, dat in gesprek is met westerse mogendheden over het nieuw leven inblazen van een nucleair akkoord uit 2015 .

Dinsdag zeiden de Europese Unie en de Verenigde Staten dat ze de reactie van Iran op een “definitief” ontwerp van een dergelijke overeenkomst bestuderen.

In 2020 normaliseerde de VAE de  diplomatieke betrekkingen met Israël , een stap die Teheran veroordeelde.

Maar Abu Dhabi voert een beleid van toenadering tot voormalige regionale rivalen, waaronder Qatar en Turkije , evenals Iran, waarmee het ondanks de diplomatieke verlaging sterke economische banden had onderhouden. 

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Inkomsten uit toerisme in de VAE bedragen meer dan 5 miljard dollar: Ambtenaren

Er wordt ook een economische impuls verwacht van het ontvangen van fans die deze winter …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: