Nieuwste artikelen:

Turkije arresteert Syrische activist voor vermeend spioneren voor Franse inlichtingendienst

Ahmed Katie werd beschuldigd van spionage nadat hij asiel...

“Libanon: Israëlische luchtaanvallen bestoken gebied rond havenstad Sidon”

Israëlische luchtaanvallen hebben het zuiden van Libanon in de...

Israëli’s verkleden zich als Palestijnen voor live-action oorlogsspel gesitueerd in Gaza

Simulatiespel stelt spelers in Tel Aviv in staat om...

Biden belooft actieve rol VS in Midden-Oosten op regionale top in Jeddah

Leestijd: 5 minuten

In een ontmoeting met negen leiders probeert de president een uniforme visie te smeden over het tegengaan van Iran, de olieproductie en de Israëlische banden.

De Verenigde Staten zullen een actieve, betrokken partner blijven in het Midden-Oosten, zei president Joe Biden zaterdag tegen de Arabische leiders op een regionale top in Saoedi-Arabië die gericht was op Iran , olieproductie, voedselzekerheid en partnerschap met Israël

In zijn toespraak op de top met leiders uit zes Golfstaten, Egypte , Jordanië en Irak , zei Biden dat Washington niet weg zal lopen en een vacuüm zal achterlaten dat wordt gevuld door Rusland , China of Iran.

Feitelijke heerser van Saoedi-Arabië , Mohammed bin Salman (shutterstock)

Hij herhaalde ook de toezegging van de VS om ervoor te zorgen dat Iran nooit een kernwapen krijgt.

Officieel genaamd “Jeddah Summit for Security and Development”, is de bijeenkomst in de Saoedische kustplaats de laatste stop op Bidens Midden-Oosten-tour, die bezoeken aan Israël en de bezette Westelijke Jordaanoever omvatte.

Kroonprins Mohammed bin Salman, de feitelijke heerser van Saoedi-Arabië, zat de openingssessie van de top voor, die koning Salman niet bijwoonde.

Hij richtte zich tot de gasten en zei dat gezamenlijke inspanningen nodig waren om de wereldeconomie te ondersteunen en dat een onrealistisch beleid met betrekking tot energiebronnen alleen maar tot inflatie zou leiden.

“Het aannemen van een onrealistisch beleid om de uitstoot te verminderen door de belangrijkste energiebronnen uit te sluiten, zal de komende jaren leiden tot ongekende inflatie en een stijging van de energieprijzen en stijgende werkloosheid en een verergering van ernstige sociale en veiligheidsproblemen”, zei hij.

Amerikaanse functionarissen hebben gezegd dat Biden tijdens de top energiezekerheid zou bespreken met leiders van olieproducenten in de Golf en hoopt dat de Opec+ meer actie zal ondernemen om de productie te verhogen, maar het was onwaarschijnlijk dat er enige bilaterale aankondigingen van de gesprekken zouden komen.

De VS zien graag dat Saoedi-Arabië en zijn Opec-partners meer olie pompen om de hoge benzinekosten te helpen drukken en de hoogste Amerikaanse inflatie in vier decennia te verminderen.

Moord Khashoggi ‘snel’ besproken

Bidens bezoek aan Saoedi-Arabië werd gekenmerkt door zijn campagnebelofte om van Saoedi-Arabië een “paria” te maken, evenals zijn besluit om een inlichtingenrapport vrij te geven waarin de kroonprins wordt betrokken bij de moord op de Washington Post en Middle East Eye-columnist Jamal Khashoggi.

Tegelijkertijd hebben Saoedi-Arabische activisten en dissidenten de reis bekritiseerd door te zeggen dat ze zich verraden voelen door de regering-Biden, die beloofde Saoedi-Arabië verantwoordelijk te houden voor mensenrechtenschendingen.

‘Zo’n incident komt overal ter wereld voor’

– Mohamed bin Salman, Saoedische kroonprins

Vrijdag, na een matige ontvangst en een vuistgroet met prins Mohammed, zei Biden dat hij de zaak van Khashoggi “bovenaan” van hun discussies aan de orde stelde, eraan toevoegend dat hij “duidelijk maakte dat als er weer zoiets gebeurt, ze die reactie zullen krijgen en nog veel meer”, zonder opheldering.

“De president bracht de kwestie ter sprake… En de kroonprins antwoordde dat dit een pijnlijke episode was voor Saoedi-Arabië en dat het een verschrikkelijke fout was”, zei de Saoedische staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Adel al-Jubeir. 

Het Saoedische kanaal Al-Arabiya citeerde een Saoedische functionaris die zei dat het paar “de kwestie van Jamal Khashoggi snel aanpakte” en dat prins Mohammed het ermee eens was dat wat er gebeurde betreurenswaardig was. 

De prins wees er naar verluidt ook op dat “een dergelijk incident overal ter wereld voorkomt”, en benadrukte “een aantal fouten” die door Washington zijn gemaakt, zoals het martelen van gevangenen in de Abu Ghraib-gevangenis in Irak.

Jubeir, die met Reuters sprak over het gesprek van vrijdag, zei dat MbS had beweerd dat het proberen om met geweld waarden op te leggen aan andere landen, averechts zou kunnen werken.

“Het heeft niet gewerkt toen de VS waarden probeerden op te leggen aan Afghanistan en Irak. In feite werkte het averechts”, citeerde Jubeir de kroonprins tegen Biden. “Landen hebben verschillende waarden en die waarden moeten gerespecteerd worden.”

Nevenbesprekingen

In de marge van de top hield Biden een snelle reeks ontmoetingen met de verschillende leiders van de regio. 

Tijdens een gesprek met de Egyptische president Abdel Fattah el-Sisi besprak het paar voedselzekerheid en verstoringen van de energievoorziening, zei het Egyptische presidentschap.

Een hoge Amerikaanse regeringsfunctionaris zei dat Biden zou aankondigen dat de VS $ 1 miljard heeft toegezegd aan nieuwe voedselzekerheidshulp op korte en lange termijn voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika en dat de Golfstaten de komende twee jaar $ 3 miljard zouden toekennen aan projecten die afstemmen op Amerikaanse partnerschappen op het gebied van wereldwijde infrastructuur en investeringen, aldus Reuters. 

Na een ontmoeting met de president van de VAE, Mohamed bin Zayed, deed Biden een uitnodiging aan de Golfleider om het Witte Huis te bezoeken “voordat dit jaar voorbij is”.

Bin Zayed, jarenlang de facto heerser van de VAE, trad in mei in functie na de dood van zijn halfbroer, de lang zieke sjeik Khalifa.

De rijke Golfstaat herbergt Amerikaanse troepen en is al tientallen jaren een strategische partner van Washington.

Volgens Yousef al-Otaiba, de ambassadeur van de Emiraten in de VS, onderging de relatie in maart een “stresstest”, toen de VAE zich onthielden van stemming bij de stemming van de VN-Veiligheidsraad over een resolutie die een Russische terugtrekking uit Oekraïne eiste.

Een deel van de nevengesprekken was gericht op het opbouwen van momentum om Israël te integreren als onderdeel van een nieuwe as, grotendeels gedreven door gedeelde zorgen over Iran.

“We geloven dat het van grote waarde is om zoveel mogelijk van de capaciteiten in deze regio op te nemen, en zeker heeft Israël aanzienlijke lucht- en raketverdedigingscapaciteiten, zoals ze nodig hebben”, zei een niet nader genoemde hoge functionaris van de Amerikaanse regering volgens Reuters. 

Israëlische leiders, die de Amerikaanse president ontmoette tijdens een tweedaags bezoek voordat ze vrijdag in Saoedi-Arabië aankwamen, moedigden Bidens reis naar het koninkrijk aan, in de hoop dat het de opwarming tussen Saoedi-Arabië en Israël zou bevorderen als onderdeel van een bredere Arabische toenadering na de VAE en Bahrein smeedde banden met Israël in door de VS bemiddelde pacten die de zegeningen van Riyad ontvingen.

Als teken van vooruitgang onder wat Biden omschreef als een baanbrekend proces, zei Saoedi-Arabië vrijdag dat het zijn luchtruim zou openen voor alle luchtvaartmaatschappijen, wat de weg vrijmaakt voor meer overvluchten van en naar Israël.

Een plan om luchtverdedigingssystemen aan te sluiten kan moeilijk te verkopen zijn voor Arabische staten die geen banden hebben met Israël en schrikken om deel uit te maken van een alliantie die wordt gezien als tegen Iran, dat een sterk netwerk van volmachten heeft opgebouwd in de regio, ook in Irak, Libanon en Jemen.

Laatste nieuws

Turkije arresteert Syrische activist voor vermeend spioneren voor Franse inlichtingendienst

Ahmed Katie werd beschuldigd van spionage nadat hij asiel...

“Libanon: Israëlische luchtaanvallen bestoken gebied rond havenstad Sidon”

Israëlische luchtaanvallen hebben het zuiden van Libanon in de...

Israëli’s verkleden zich als Palestijnen voor live-action oorlogsspel gesitueerd in Gaza

Simulatiespel stelt spelers in Tel Aviv in staat om...

“De smokkelroutes die Soedanezen helpen veiligheid te bereiken in Egypte”

Egypte heeft de legale toegangsroutes vanuit Soedan sterk beperkt sinds de oorlog daar begon, waardoor vluchtelingen smokkelaars met politieconnecties moeten betalen om hen de grens over te krijgen.

Nieuwsbrief

Ook intressant

Turkije arresteert Syrische activist voor vermeend spioneren voor Franse inlichtingendienst

Ahmed Katie werd beschuldigd van spionage nadat hij asiel...

“Libanon: Israëlische luchtaanvallen bestoken gebied rond havenstad Sidon”

Israëlische luchtaanvallen hebben het zuiden van Libanon in de...

Israëli’s verkleden zich als Palestijnen voor live-action oorlogsspel gesitueerd in Gaza

Simulatiespel stelt spelers in Tel Aviv in staat om...

“De smokkelroutes die Soedanezen helpen veiligheid te bereiken in Egypte”

Egypte heeft de legale toegangsroutes vanuit Soedan sterk beperkt sinds de oorlog daar begon, waardoor vluchtelingen smokkelaars met politieconnecties moeten betalen om hen de grens over te krijgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

3 × = 24

“Libanon: Israëlische luchtaanvallen bestoken gebied rond havenstad Sidon”

Israëlische luchtaanvallen hebben het zuiden van Libanon in de buurt van de havenstad Sidon maandag opgeschrikt, waarbij videobeelden vlammen en puin van een explosie...

Israëli’s verkleden zich als Palestijnen voor live-action oorlogsspel gesitueerd in Gaza

Simulatiespel stelt spelers in Tel Aviv in staat om te doen alsof ze vechten in Gaza, trekt kritiek aan als zijnde 'grotesk' en 'angstaanjagend' Een...

“De smokkelroutes die Soedanezen helpen veiligheid te bereiken in Egypte”

Egypte heeft de legale toegangsroutes vanuit Soedan sterk beperkt sinds de oorlog daar begon, waardoor vluchtelingen smokkelaars met politieconnecties moeten betalen om hen de grens over te krijgen.