Nieuwste artikelen:

Israël heeft een veilige zone in Gaza getroffen, terwijl gesprekken over staakt-het-vuren voortduren

Een leider van Hamas vertelde Reuters dat hun voorgestelde...

Het Congres streeft ernaar de Israëlische ‘anti-tunnel’ verdedigingscapaciteiten te verdiepen

Een wijziging van de NDAA-congreswet zou een extra $30...

Israël keurt deal goed om Egyptische eilanden in de Rode Zee over te dragen aan Saoedi-Arabië

Leestijd: 3 minuten

Door de deal zouden de eilanden Tiran en Sanafir worden overgedragen aan Riyad, en zou vervolgens het Saoedische Koninkrijk Israëlische vluchten toestaan boven hun luchtruim.

Israël keurde donderdag de schets goed van een deal die de controle over twee strategische eilanden in de Rode Zee van Egypte naar Saoedi-Arabië zou afstaan, wat mogelijk de weg vrijmaakt voor Riyad om stappen te ondernemen om de betrekkingen met Israël te normaliseren.

Israëlische functionarissen vertelden Axios dat ze donderdag groen licht hadden gegeven voor de deal met de eilanden Tiran en Sanafir aan de VS. De parameters van de deal over de twee eilanden zijn goedgekeurd door het kantoor van de Israëlische premier, evenals door de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie, zeiden de Israëlische functionarissen.

Eilanden Tiran en Sanafir in de Rode Zee (MEE)

Tiran en Sanafir, die bij de ingang van de Golf van Akaba liggen, zouden in 2018 worden overgedragen van Egyptische controle naar Saoedi-Arabië, maar de deal vereiste de ondertekening door Israël vanwege het vredesverdrag tussen Israël en Egypte uit 1979 – waarvoor internationale waarnemers nodig waren gestationeerd worden op de strategische eilanden. Riyad wilde echter dat de waarnemers vertrokken.

De nieuwe overeenkomst zou hen naar nieuwe posities op het Sinaï-schiereiland in Egypte brengen, evenals de installatie van camera’s om de activiteiten op de eilanden en in de Straat van Tiran te volgen, zeiden de functionarissen.

De functionarissen voegden eraan toe dat de stappen naar verwachting zouden worden aangekondigd tijdens het bezoek van president Biden aan Saoedi-Arabië in het weekend.

De deal, waarover de VS al maanden stilletjes onderhandelt en die eerder in juni werd gemeld , zal ook een afzonderlijke overeenkomst met Saoedi-Arabië mogelijk maken om Israëlische luchtvaartmaatschappijen toe te staan hun luchtruim te gebruiken voor vluchten in oostelijke richting naar India en China.

Het zou ook directe chartervluchten van Israël naar Saoedi-Arabië mogelijk maken voor moslimpelgrims die de heilige steden Mekka en Medina willen bezoeken. Momenteel kunnen alleen Israëlische vluchten naar de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein over het koninkrijk vliegen, evenals Air India-vluchten van en naar Israël.

Axios meldde dat als onderdeel van de deal, Saoedi-Arabië zal beloven aan de VS dat het de vrijheid van navigatie in de Straat van Tiran zal behouden voor Israëlische schepen. Ondertussen zullen de VS Israël veiligheidsgaranties geven over maritieme vrijheid op basis van de Saoedische toezeggingen.

De eilanden Tiran en Sanafir – strategisch gelegen aan de zeedoorgang naar de havens van Aqaba in Jordanië en Eilat in Israël – werden in 1967 tijdens de Zesdaagse Oorlog door Israël bezet, voordat ze in 1982, vier jaar na de twee partijen ondertekenden de vredesakkoorden van Camp David.

Saoedi-Arabië claimt al lang het eigendom van de eilanden en Egypte heeft ze sinds 1950 beheerd voor bescherming op verzoek van Riyad. 

In 2017 keurde het Egyptische Hooggerechtshof een deal goed tussen de twee landen die de eilanden aan Saoedi-Arabië afstonden, ondanks publieke woede tegen de verhuizing. 

Tijdens een persconferentie op donderdag met de Israëlische interim-premier Yair Lapid, zei de Amerikaanse president Joe Biden dat hij “optimistisch” was over de normalisatie tussen Saoedi-Arabië en Israël. De Amerikaanse president reist vrijdag af naar Saoedi-Arabië, waar hij een regionale top van Arabische leiders bijwoont in de Saoedi-Arabische havenstad Jeddah.

Saoedi-Arabische functionarissen hebben onlangs gesproken over het mogelijk normaliseren van de banden met Israël, maar staan erop dat het land niet verder zal gaan totdat er vooruitgang is geboekt bij het aanpakken van de voortdurende bezetting van Palestijns grondgebied door Israël.

Laatste nieuws

Jordanië heeft een journalist gevangengezet vanwege een rapport over een ‘landcorridor’ met Israël

Hiba Abu Taha zal een gevangenisstraf van één jaar...

Israël heeft een veilige zone in Gaza getroffen, terwijl gesprekken over staakt-het-vuren voortduren

Een leider van Hamas vertelde Reuters dat hun voorgestelde...

Het Congres streeft ernaar de Israëlische ‘anti-tunnel’ verdedigingscapaciteiten te verdiepen

Een wijziging van de NDAA-congreswet zou een extra $30...

Een video van Hamas laat zien dat drie gevangenen, waaronder een Amerikaan, door Israël zijn gedood

De namen van degenen die gezegd worden te zijn...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Oman opent luchtruim voor Israëlische vluchten

De burgerluchtvaartautoriteit van het sultanaat kondigt aan dat alle...

Duitse leider sluit nucleaire deal met Iran in nabije toekomst uit

De opmerkingen zijn tot nu toe de duidelijkste aanwijzing...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

9 + 1 =

Israël heeft een veilige zone in Gaza getroffen, terwijl gesprekken over staakt-het-vuren voortduren

Een leider van Hamas vertelde Reuters dat hun voorgestelde wijzigingen aan de deal voor het staakt-het-vuren 'niet significant' waren. Israël heeft volgens het Palestijnse persbureau...

Het Congres streeft ernaar de Israëlische ‘anti-tunnel’ verdedigingscapaciteiten te verdiepen

Een wijziging van de NDAA-congreswet zou een extra $30 miljoen verstrekken aan Israël om tunnels in kaart te brengen en te vernietigen. Het Congres overweegt...

Een video van Hamas laat zien dat drie gevangenen, waaronder een Amerikaan, door Israël zijn gedood

De namen van degenen die gezegd worden te zijn gedood, zijn niet vrijgegeven, maar de video toont wat lijkt op drie onherkenbare lichamen met...