Nieuwste artikelen:

Palestina: Nieuwe videobeelden spreken Israëlische bewering over doden van burgers tegen

Het Israëlische leger zegt dat het leger een Palestijnse...

Soedanees politiek akkoord wordt breed afgewezen ondanks internationale steun

De overeenkomst tussen militaire en civiele leiders wordt naar...

Iran schaft zedenpolitie af in belangrijke concessie aan demonstranten

De aankondiging komt op het moment dat Iran overweegt...

Biden zegt dat hij bereid is om de nucleaire deal met Iran stuk te laten lopen om de IRGC op de terreurlijst te houden

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Amerikaanse president zegt dat hij een militaire actie tegen Iran enkel als laatste redmiddel zou gebruiken, eraan toevoegend dat de nauwere banden tussen Israel en de Arabische landen goed zijn voor de Palestijnen.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft gezegd dat hij bereid is de nucleaire deal met Iran te laten stuk lopen om de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) van Teheran op de lijst van buitenlandse terreurgroepen in Washington te houden.

In een interview met het Israëlische Channel 12, dat woensdag werd uitgezonden toen hij zijn bezoek aan het Midden-Oosten aftrapte, werd Biden gevraagd of hij “vastbesloten was om de IRGC op de lijst van ‘buitenlandse terroristische organisaties’ te houden, zelfs als dat betekent dat het de deal dood”.

Zonder aarzelen antwoordde de president: “Ja.”

Tijdens het interview voegde Biden eraan toe dat de VS er alles aan zouden doen om ervoor te zorgen dat Iran geen nucleair wapen zou krijgen en militair geweld zou gebruiken, “als dat het laatste redmiddel is”. Teheran ontkent naar kernwapens te ontwikkelen.

Maandenlang heeft de regering-Biden volgehouden dat het geen plannen heeft om de lijst van de IRGC te verwijderen – een stap die voormalig president Donald Trump in 2019 maakte – ondanks dat het een van de laatste knelpunten was in de vastgelopen onderhandelingen om terug te keren naar de mijlpaal van 2015 nucleair akkoord.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken vertelde de wetgevers in april dat het op de zwarte lijst plaatsen van de IRGC een minimale impact op de organisatie had. “In de praktijk levert de benoeming u niet echt veel op, omdat er talloze andere sancties zijn tegen de IRGC”, zei Blinken.

In mei vertelde Biden aan de toenmalige Israëlische premier Naftali Bennett dat hij van plan was de IRGC op de terreurlijst te houden en dat de beslissing definitief was.

De opmerkingen van Biden komen tijdens zijn bezoek aan Israël en Saoedi-Arabië, waar de VS de veiligheids- en defensiebanden in de regio willen versterken.

Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten hebben de VS om een veiligheidspact gevraagd dat hun verdediging tegen Iran zou versterken, en Axios meldde begin juni dat de regering-Biden aan een ontwerpovereenkomst werkte.

De toename van veiligheidsbanden komt terwijl de gesprekken met Iran haperen over het nieuw leven inblazen van de nucleaire overeenkomst, formeel bekend als het gezamenlijke alomvattende actieplan, dat Trump eenzijdig verliet in 2018.

Vorige maand organiseerde Qatar een gespreksronde in een poging de onderhandelingen nieuw leven in te blazen, maar beide partijen verlieten Doha met weinig vooruitgang.

Biden claimt Israëlische integratie beter voor Palestijnen

Tijdens zijn interview met Channel 12 verklaarde Biden ook dat hij de toegenomen integratie van Israël in de regio steunde, omdat dit een betere situatie voor de Palestijnen zou creëren. Ondertussen, toen Biden landde in Israël, begon het Israëlische leger meer dan 365 hectare land van Palestijnen in het noorden van de bezette Westelijke Jordaanoever in beslag te nemen.

“Hoe meer Israël als gelijke en geaccepteerd wordt in de regio, des te groter de kans dat er een manier is om een onderkomen te vinden bij de Palestijnen verderop”, zei hij.

Sinds Israël in 2020 voor het eerst de betrekkingen met verschillende Arabische landen normaliseerde – onder overeenkomsten die waren bemiddeld door de regering-Trump – werden de Palestijnen nog steeds geconfronteerd met repressie door de Israëlische autoriteiten, en sommige analisten zeggen dat verdere normalisatie een dergelijke repressie alleen maar zal doen toenemen.

Dit kreeg wereldwijde aandacht in mei, toen Israëlische troepen de Palestijns-Amerikaanse journalist Shireen Abu Akleh doodschoten. De VS kwamen echter eerder deze maand tot de conclusie dat, hoewel de kogel die Abu Akleh doodde waarschijnlijk afkomstig was van de posities van Israëlische troepen, de moord een ongeluk was – wat tot verontwaardiging leidde van zowel Palestijnen als internationale mensenrechtenorganisaties.

“Wat het voor het Palestijnse publiek betekent, is toegenomen repressie, omdat deze overeenkomsten een component hebben die zich bezighoudt met repressieve technologieën en de ontwikkeling van deze technologieën”, zei Dana el-Kurd, een assistent-professor aan de Universiteit van Richmond, tijdens een webinar dat werd georganiseerd door de Stichting voor Vrede in het Midden-Oosten eerder deze week.

Sommige deskundigen, waaronder Koerden, hebben ook opgemerkt dat toekomstige normalisatie tussen andere Arabische landen en Israël zou kunnen leiden tot een verkleining van de openbare ruimte in de eerstgenoemde, waarbij regeringen hard optreden tegen hun eigen bevolking.

Koerd zei dat uit openbare opiniepeilingen blijkt dat de meeste Arabische burgers sterk gekant zijn tegen de normalisering van de betrekkingen met Israël.

“Dus wanneer de staat doorgaat en deze normaliseringsovereenkomsten nastreeft die op gespannen voet staan met het maatschappelijk sentiment, is er vaak oppositie en onenigheid die vervolgens wordt aangepakt”, zei ze.

Laatste nieuws

Palestina: Nieuwe videobeelden spreken Israëlische bewering over doden van burgers tegen

Het Israëlische leger zegt dat het leger een Palestijnse...

Soedanees politiek akkoord wordt breed afgewezen ondanks internationale steun

De overeenkomst tussen militaire en civiele leiders wordt naar...

Iran schaft zedenpolitie af in belangrijke concessie aan demonstranten

De aankondiging komt op het moment dat Iran overweegt...

Koerden in Irak vrezen verdere grensoverschrijdende Iraanse aanvallen, maar sluiten invasie uit

Op een basis die is verwoest door een Iraanse...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Palestina: Nieuwe videobeelden spreken Israëlische bewering over doden van burgers tegen

Het Israëlische leger zegt dat het leger een Palestijnse...

Soedanees politiek akkoord wordt breed afgewezen ondanks internationale steun

De overeenkomst tussen militaire en civiele leiders wordt naar...

Iran schaft zedenpolitie af in belangrijke concessie aan demonstranten

De aankondiging komt op het moment dat Iran overweegt...

Koerden in Irak vrezen verdere grensoverschrijdende Iraanse aanvallen, maar sluiten invasie uit

Op een basis die is verwoest door een Iraanse...

VN keurt resolutie goed ter herdenking van 75e Nakba-herdenking

De Israëlische ambassadeur veroordeelt de stap van de VN,...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

Soedanees politiek akkoord wordt breed afgewezen ondanks internationale steun

De overeenkomst tussen militaire en civiele leiders wordt naar verwachting maandag ondertekend, ondanks protesten. De verzetscomités vanSoedan hebben opgeroepen tot landelijke protesten nadat ze een...

Iran schaft zedenpolitie af in belangrijke concessie aan demonstranten

De aankondiging komt op het moment dat Iran overweegt de wet te wijzigen die vrouwen verplicht de hijab te dragen. Iran heeft zijn morele politie-eenheid...

Koerden in Irak vrezen verdere grensoverschrijdende Iraanse aanvallen, maar sluiten invasie uit

Op een basis die is verwoest door een Iraanse aanval op Iraaks Koerdistan, vindt journalist van Middle East Eye lokale bewoners die vrezen voor...