Progressieve Democraten proberen Amerikaanse veiligheidsfactor met Saoedi-Arabië en de VAE te blokkeren

De voorgestelde wetgeving komt op het moment dat de VS en Israël de basis proberen te leggen voor een veiligheidsalliantie met de Arabische staten.

Twee progressieve Amerikaanse wetgevers hebben wetgeving ingevoerd die nieuwe defensieovereenkomsten met Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten wil blokkeren of vertragen .

Congreslid Ro Khanna en congreslid Ilhan Omar brachten de wetgeving naar voren door middel van verschillende amendementen op de National Defense Authorization Act (NDAA), het jaarlijkse defensiebudget voor het Pentagon.

Kroonprins Mohammed Bin Salman (shutterstock)

De wijzigingen zouden vereisen dat elk nieuw defensiepact wordt goedgekeurd door een congresstemming – een situatie die waarschijnlijk zou leiden tot een massaal debat in het Congres.

Het totaal van drie voorgestelde amendementen zou vereisen dat elke schriftelijke toezegging van de VS om militaire veiligheidsgaranties te verstrekken als een verdrag wordt beschouwd; goedkeuring van het congres eisen voordat Amerikaanse fondsen voor een dergelijke overeenkomst worden gebruikt; en eisen dat het Congres verslag uitbrengt over de mogelijke nadelen van een betere coördinatie van de luchtverdediging tussen de VS, Israël, Saoedi-Arabië en de VAE.

De wijzigingen komen nadat eerder dit jaar berichten opdoken dat Riyad en Abu Dhabi een formele veiligheidsovereenkomst met de VS zochten om Iran tegen te gaan.

Vorige maand meldde Axios dat functionarissen van de regering van Biden in gesprek waren met hun Emirati-tegenhangers over hoe een dergelijke veiligheidsregeling eruit zou zien.

Het rapport zei dat de regering-Biden al een ontwerpovereenkomst naar de VAE had gestuurd, die een defensie- en veiligheidscomponent omvat, maar ook economische, handels-, wetenschappelijke en technologische kwesties omvat.

Om een ​​nieuw verdrag met de VS tot stand te brengen, zou de steun van tweederde van de Senaat nodig zijn, wat een moeilijke taak zou zijn als het 100-koppige wetgevende orgaan gelijk verdeeld zou zijn tussen de twee grote Amerikaanse politieke partijen.

Geef de relatie tussen de VS en Saoedi-Arabië opnieuw prioriteit

Donderdag vertelden bronnen aan Reuters dat de VS en Israël proberen de basis te leggen voor een veiligheidsalliantie met Arabische staten die luchtverdedigingssystemen zouden verbinden met behulp van Israëlische technologie om Iraanse drone- en raketaanvallen in het Midden-Oosten te bestrijden.

De voorgestelde wijzigingen zijn de laatste pogingen van wetgevers om op te roepen tot een herwaardering van de banden tussen de VS en de Golf, die Washington in het voordeel zou zijn, en niet andersom.

Het Congres roept al maanden op tot een herijking van de relatie van de VS met de landen in de Golf, meest recentelijk in de nasleep van de Russische invasie van Oekraïne en de piek in de wereldwijde olieprijzen.

In april riepen meer dan twee dozijn leden van het Congres Biden op om zijn relatie met Saoedi-Arabië grondig te herzien. 

“De Verenigde Staten kunnen onze status-quo van schijnbaar onvoorwaardelijke steun aan een autocratische partner voortzetten, of we kunnen opkomen voor mensenrechten en onze relatie opnieuw in evenwicht brengen om onze waarden en belangen weer te geven”, schreven de wetgevers in een brief.

Toen, op woensdag, deed een groep van zes Huisdemocraten een soortgelijke oproep, waarbij ze er bij het Witte Huis op aandrongen om Saoedi-Arabië ertoe te bewegen de olieproductie te stimuleren en “een einde te maken aan de willekeurige detentie van mensenrechtenverdedigers door het koninkrijk, evenals andere schendingen van de mensenrechten”. .

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Duizenden protesteren in Tunesië tegen de president

In een van de grootste demonstraties tegen Kais Saied in maanden verwerpen demonstranten zijn vervanging …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: