Ben & Jerry’s klaagt Unilever aan om de verkoop Israëlische afdeling te blokkeren

De ijsmaker klaagt het moederbedrijf aan vanwege de controle over zijn zakelijke belangen in Israël, na het besluit van Ben & Jerry vorig jaar on te stoppen met de verkoop in Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijek Jordaanoever.

Protest in New York bij een ijssalon van Ben & Jerry vanwege hun keuze om niet te verkopen in bezette gebieden. (Shutterstock)

Ben & Jerry’s heeft dinsdag een rechtszaak aangespannen tegen het moederbedrijf, Unilever, om de verkoop van de zakelijke belangen van de ijsmaker in Israël aan een Israëlisch bedrijf te blokkeren.

De klacht, ingediend bij de Amerikaanse rechtbank van Manhattan, zei dat de verkoop de merkintegriteit van Ben & Jerry’s dreigde te ondermijnen. Het bestuur van de ijsmaker was onafhankelijk gebleven om zijn belangen te beschermen toen het Unilever-conglomeraat het in 2000 overnam.

“Ben & Jerry’s is een Amerikaanse instelling. Een instelling die bekend staat om de principiële, vooruitstrevende standpunten die het inneemt bij verschillende maatschappelijke kwesties, zowel in binnen- als buitenland”, aldus het bedrijf in het procesdossier.

“Deze sociale integriteit is net zo belangrijk voor Ben & Jerry’s als het ijs dat het maakt, dat het in 1978 begon te produceren.” 

Vorige week kondigde Unilever aan dat het de zakelijke belangen van Ben & Jerry’s in Israël zou verkopen aan Avi Zinger’s American Quality Products, de huidige Israëlische licentiehouder van het ijsmerk. De verkoop zou een beslissing van het bedrijf om te stoppen met de verkoop van ijs in Israëlische nederzettingen op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever in feite ongedaan maken.

Na de aankondiging van Unilever vorige week heeft Ben & Jerry’s een verklaring uitgegeven waarin staat dat het “er niet mee eens is”.

“We blijven geloven dat het in strijd is met de waarden van Ben & Jerry’s om ons ijs te verkopen in de bezette Palestijnse gebieden.”

Ben & Jerry’s heeft lang geprobeerd zichzelf af te schilderen als een aanhanger van liberale doelen en heeft op sociale media verklaringen afgelegd ter ondersteuning van de Black Lives Matter-beweging en andere progressieve bewegingen.

Het werd echter stil in mei 2021 nadat Israël luchtaanvallen op de Gazastrook had gelanceerd. In juli 2021 bracht het bedrijf een verklaring uit waarin het zei dat het “inconsequent was met onze waarden voor de verkoop van Ben & Jerry’s-ijs in de bezette Palestijnse gebieden”, maar voegde eraan toe dat het “in Israël zou blijven via een andere regeling”. .

De aankondiging werd met lof en verdere vragen ontvangen van pro-Palestijnse activisten en pleitbezorgers, maar Israëlische leiders begroetten het nieuws met minachting. Als gevolg van het besluit van Ben & Jerry’s zijn ook verschillende Amerikaanse staten overgegaan tot desinvestering van Unilever.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Amerikaanse rechtbank oefent druk uit op Biden vanwege immuniteit voor MBS in civiele zaak

De oproep van de rechtbank om de status van Mohammed Bin Salman te verduidelijken komt …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: