Nieuwste artikelen:

Nigel Farage begint de verkiezingscyclus met de bewering dat moslims de Britse waarden niet delen

De erepresident van de anti-immigratiepartij Reform UK vertelde Sky...

De Egyptische en Israëlische soldaten hebben ‘vuur uitgewisseld’ nabij de grensovergang van Rafah

Israëlische media melden een 'ongebruikelijk' incident voordat militaire censuur...

Amerikaanse rechtbank oefent druk uit op Biden vanwege immuniteit voor MBS in civiele zaak

Leestijd: 5 minuten

De oproep van de rechtbank om de status van Mohammed Bin Salman te verduidelijken komt nadat Biden kritiek ontvangt vanwege het laten vallen van de belofte om van Saoedi-Arabië een ‘Paria-staat’ te maken.

Een Amerikaanse rechter heeft de regering-Biden om haar mening gevraagd over de vraag of de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman (MBS) soevereine immuniteit moet krijgen in een civiele zaak die in de VS tegen hem is aangespannen door Hatice Cengiz, de verloofde van Jamal Khashoggi , de Washington Post- en Middle East Eye-journalist vermoord door Saoedische agenten in Istanbul 2018.

Feitelijke heerser van Saoedi-Arabië , Mohammed bin Salman (shutterstock)

John Bates, een districtsrechtbankrechter, heeft de Amerikaanse regering tot 1 augustus de tijd gegeven om haar belangen in de zaak kenbaar te maken of anders de rechtbank te laten weten dat zij geen mening over de zaak heeft, volgens een bericht in de krant The Guardian.

De beslissing van de regering zou een grote impact kunnen hebben op de civiele zaak en komt op het moment dat president Biden kritiek krijgt omdat hij een campagnebelofte heeft laten varen om Saoedi-Arabië in een “pariastaat” te veranderen vanwege de moord op Khashoggi.

De Amerikaanse president zal later deze maand de troonopvolger van Saudi-Arabië ontmoeten , wanneer hij zijn eerste reis naar Riyad maakt sinds hij het Witte Huis betrad.

De civiele klacht tegen MBS, ingediend door Cengiz in de federale rechtbank van Washington DC in oktober 2020, beweert dat hij en andere Saoedische functionarissen handelden in een “œsamenzwering en met voorbedachten rade” toen Saoedische agenten Khashoggi ontvoerden, martelden en vermoordden in het Saoedische consulaat in Istanboel in 2018.

Khashoggi, een voormalige Saoedische insider die het koninkrijk was ontvlucht en een inwoner van Virginia was, was een uitgesproken criticus van MBS en probeerde de Saoedische onlinepropaganda tegen te gaan op het moment dat hij werd vermoord.

Na jaren van inactiviteit tegen MBS door Donald Trump, die president was toen Khashoggi werd vermoord, besloot de regering-Biden in 2021 een niet-geclassificeerd Amerikaans inlichtingenrapport vrij te geven, kort nadat Biden president werd, waarin werd geconcludeerd dat MBS waarschijnlijk opdracht had gegeven tot de moord op Khashoggi .

“We beoordelen dat de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman een operatie in Istanbul, Turkije heeft goedgekeurd om de Saoedische journalist Jamal Khashoggi te arresteren of te doden”, aldus het rapport.

“We baseren deze beoordeling op de controle van de kroonprins over de besluitvorming in het koninkrijk sinds 2017, de directe betrokkenheid van een belangrijke adviseur en leden van de beschermende afdeling van Mohammed bin Salman bij de operatie, en de steun van de kroonprins voor het gebruik van gewelddadige maatregelen om het zwijgen op te leggen.” dissidenten in het buitenland, waaronder Khashoggi”, aldus het Amerikaanse inlichtingendocument.

De beoordeling van de Amerikaanse inlichtingendienst voegde eraan toe dat de medewerkers van MBS de journalist niet hadden kunnen vermoorden zonder de zegeningen van de kroonprins.

“Ten tijde van de moord op Khashoggi heeft de kroonprins waarschijnlijk een omgeving gekoesterd waarin assistenten bang waren dat het niet uitvoeren van toegewezen taken ertoe zou kunnen leiden dat hij ze zou ontslaan of arresteren”, aldus het. 

“Dit suggereert dat het onwaarschijnlijk was dat de assistenten de bevelen van Mohammed bin Salman in twijfel zouden trekken of gevoelige acties zouden ondernemen zonder zijn toestemming.”

Bedrog

Op het moment dat het rapport in februari 2021 werd uitgebracht, zei het Saoedische ministerie van Buitenlandse Zaken dat de regering van het koninkrijk “œcategorisch verwerpt wat wordt vermeld in het rapport dat aan het Congres is verstrekt”.

Terwijl Saoedi-Arabië zei dat het een proces hield tegen het moordcommando dat verantwoordelijk was voor de gruwelijke moord, werd de procedure alom veroordeeld als een schijnvertoning.

Ten minste drie leden van de moordbrigade die zijn veroordeeld voor de moord op Khashoggi , verblijven en werken naar verluidt “in zevensterrenaccommodatie” in een door de overheid gerunde veiligheidscomplex in Riyad, in plaats van vastgehouden te worden in de beruchte gevangenissen van Saoedi-Arabië.

‘Het zou ongekend zijn als de regering hem zou beschermen. Het zou de laatste nagel aan de doodskist zijn voor pogingen om de moordenaars van Khashoggi ter verantwoording te roepen’

– Abdullah Alaoudh, Dageraad

De veroordeelde moordenaars verblijven vermoedelijk in villa’s en gebouwen die worden beheerd door de staatsveiligheidsdienst van het koninkrijk, waar ze worden bezocht door familieleden, terwijl cateraars, tuinmannen en technici regelmatig aanwezig zijn op de compound. 

De Saoedische prins heeft namens de Saoedische regering de verantwoordelijkheid voor de moord op zich genomen, maar heeft elke persoonlijke betrokkenheid bij het plannen van de moord ontkend.

Voor aanhangers van Cengiz, die een uitgesproken pleitbezorger is geweest voor gerechtigheid voor de moord op Khashoggi, zou elke stap van de Amerikaanse regering om te eisen dat de kroonprins soevereine immuniteit in de zaak krijgt, een verraad zijn van Bidens belofte om Saoedi-Arabië verantwoordelijk te houden.

“œHet zou belachelijk en ongekend zijn als de regering hem zou beschermen. Het zou de laatste nagel aan de doodskist zijn voor pogingen om de moordenaars van Khashoggi ter verantwoording te roepen”, zegt Abdullah Alaoudh, onderzoeksdirecteur van Dawn, een non-profitorganisatie die de democratie in het Midden-Oosten bevordert en is opgericht door Khashoggi en een mede-eiser op de zaak tegen de kroonprins.

Rechter Bates zei in een vrijdag gepubliceerd bevel dat hij op 31 augustus een hoorzitting zou houden na moties om de civiele zaak te seponeren door MBS en anderen.

‘Lachwekkend’

De moties om de civiele zaak af te wijzen berusten op beweringen van de advocaten van MBS dat de DC-rechtbank geen rechtsmacht heeft over de kroonprins.

“œVolgens de rechtbank zouden sommige van de door gedaagden aangevoerde gronden voor ontslag de belangen van de Verenigde Staten kunnen impliceren; bovendien kan de beslissing van de rechtbank over de moties van de beklaagden worden ondersteund door kennis van de standpunten van de Verenigde Staten,’ zei Bates.

Agnes Callamard , het hoofd van Amnesty International, die de moord op Khashoggi onderzocht in haar vorige rol als speciaal VN-rapporteur voor buitengerechtelijke executies, zei dat het “lachwekkend” was dat MBS, die ze “een bijna-soeverein” noemde, kon profiteren van het hoofd van -staatsimmuniteit nadat de VS zelf in het openbaar hadden geconcludeerd dat hij hoogstwaarschijnlijk de operatie om Khashoggi te doden goedkeurde.

Ze merkte op dat MBS geen koning was en voegde eraan toe: “œMBS is niet de heerser van Saoedi-Arabië en de VS zouden hem niet als staatshoofd moeten erkennen. Dit zou hem een autoriteit en legitimiteit geven die hij zeker niet verdient en hopelijk nooit zal krijgen.”

Laatste nieuws

Nigel Farage begint de verkiezingscyclus met de bewering dat moslims de Britse waarden niet delen

De erepresident van de anti-immigratiepartij Reform UK vertelde Sky...

De Egyptische en Israëlische soldaten hebben ‘vuur uitgewisseld’ nabij de grensovergang van Rafah

Israëlische media melden een 'ongebruikelijk' incident voordat militaire censuur...

Israëli’s vieren het bloedbad in Rafah tijdens het vreugdevuur van een Joodse feestdag.

Lag BaOmer vreugdevuren vieren spiritueel licht. Dit jaar gebruikten...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Pompeo: ‘Faux outrage’ dreef woede over moord op Jamal Khashoggi

Voormalig minister van Buitenlandse Zaken van Trump zegt dat...

Progressieve Democraten proberen Amerikaanse veiligheidsfactor met Saoedi-Arabië en de VAE te blokkeren

De voorgestelde wetgeving komt op het moment dat de...

Washington hernoemt de Saoedische ambassadestraat

Wetgevers, activisten en journalisten kwamen bijeen om de naamsverandering...

Jared Kushner’s nieuwe fonds ‘om Saoedisch geld te investeren in Israëlische startups’

Kushner's Affinity Partners heeft al de eerste twee Israëlische...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

− 1 = 3

Nigel Farage begint de verkiezingscyclus met de bewering dat moslims de Britse waarden niet delen

De erepresident van de anti-immigratiepartij Reform UK vertelde Sky News dat hij Labour en de Conservatieven verantwoordelijk hield voor het bevorderen van immigratie. Prominente rechtse...

De Egyptische en Israëlische soldaten hebben ‘vuur uitgewisseld’ nabij de grensovergang van Rafah

Israëlische media melden een 'ongebruikelijk' incident voordat militaire censuur een publicatieverbod op het verhaal oplegt. Israëlische media meldden een uitwisseling van vuur tussen Egyptische en...

Israëli’s vieren het bloedbad in Rafah tijdens het vreugdevuur van een Joodse feestdag.

Lag BaOmer vreugdevuren vieren spiritueel licht. Dit jaar gebruikten Israëli's de gelegenheid om de 45 Palestijnse mannen, vrouwen en kinderen te bespotten die zijn...