Erdogan zegt dat Turkije nog steeds de aanvragen van Zweden en Finland kan blokkeren

Opmerkingen gedaan door Turkije lijken de eisen aan Zweden te verhogen door te beweren dat het land Turkije heeft beloofd om 73 terroristen uit te leveren.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft gezegd dat Zweden en Finland een nieuwe toetredingsovereenkomst met Ankara moeten opzetten, anders zou Turkije hun bod om lid te worden van de NAVO nog steeds kunnen blokkeren.

Erdogan gaf zijn  waarschuwing uit aan het einde van een NAVO-top op donderdag, waar de door de VS geleide alliantie de Scandinavische landen formeel uitnodigde om zich bij het 30-landenblok aan te sluiten.

De twee landen lieten hun geschiedenis van militaire niet-gebondenheid vallen en kondigden plannen aan om zich bij de NAVO aan te sluiten als reactie op de Russische invasie van Oekraïne.

Hun aanvragen waren op weg naar snelle goedkeuring totdat Erdogan in mei zijn bezorgdheid uitte over de steun van de landen aan Koerdische militante groepen. Bovendien eiste de Turkse leider dat ze de wapenembargo’s opheffen die waren opgelegd als reactie op de militaire inval van Turkije in 2019 in Syrië.

Een 10-puntenmemorandum dat dinsdag door de drie partijen aan de zijlijn van de NAVO-top werd ondertekend, leek veel van Erdogan’s zorgen weg te nemen. Turkse functionarissen zeggen dat ze de uitlevering zullen vragen van 33 “terreur”-verdachten uit Zweden en Finland als onderdeel van de overeenkomst, hoewel de deal geen specifieke verwijzingen naar uitlevering bevatte.

De 33 door Turkije genoemde personen worden er allemaal van beschuldigd ofwel verboden Koerdische militanten te zijn of leden van een groep onder leiding van de in de VS gevestigde prediker Fethullah Gülen, die Turkije de schuld geeft van een mislukte staatsgreep in 2016.

Erdogan kreeg tijdens de top ook lof van de Amerikaanse president Joe Biden, die zei dat de VS de verkoop van verbeterde F-16’s aan Turkije steunt, waar Ankara al lang op aandringt.

Toch vertelde Erdogan verslaggevers tijdens een geïmproviseerde persconferentie die werd gehouden toen de top eindigde dat het nieuwe memorandum niet betekende dat Turkije automatisch het lidmaatschap van de twee landen zou goedkeuren.

“Eerst zouden Zweden en Finland hun taken moeten uitvoeren en die staan ​​in de tekst… Maar als ze dat niet doen, is het natuurlijk uitgesloten dat de ratificatie naar ons parlement wordt gestuurd”, voegde hij eraan toe.

De aanvragen van nieuwe landen moeten door alle leden worden goedgekeurd en door hun respectieve parlementen worden geratificeerd.

“Als ze hun taken vervullen, sturen we het naar het parlement. Als ze niet worden vervuld, is er geen sprake van”, zei hij.

Maar de opmerkingen van Erdogan op donderdag leken ook de eisen aan Zweden te verhogen door te beweren dat het land Turkije had “beloofd” om “73 terroristen” uit te leveren.

Erdogan heeft niet uitgelegd wanneer Zweden deze belofte deed.

Ambtenaren in Stockholm zeiden dat ze de verwijzing van Erdogan niet begrepen, maar benadrukten dat Zweden zich strikt aan de rechtsstaat  zou houden.

“In Zweden wordt de Zweedse wet toegepast door onafhankelijke rechtbanken”, zei minister van Justitie Morgan Johansson in een verklaring aan AFP.

“Zweedse staatsburgers worden niet uitgeleverd. Niet-Zweedse staatsburgers kunnen op verzoek van andere landen worden uitgeleverd, maar alleen als het verenigbaar is met de Zweedse wet en de Europese Conventie”, zei Johansson.

De Finse president Sauli Niinisto zei woensdag dat Erdogan leek te verwijzen naar zaken die al door ambtenaren en rechtbanken waren behandeld.

“Ik vermoed dat al deze zaken in Finland zijn opgelost. Er zijn beslissingen genomen, en die beslissingen worden gedeeltelijk genomen door onze rechtbanken”, vertelde Niinisto aan verslaggevers in Madrid.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Turkije word opgeroepen om moordzaak Khashoggi niet over te dragen aan Saoedi-Arabië

Het overdragen van het proces zou de overtuiging versterken dat Saoedische authoriteiten ‘weg kunnen komen …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: