Israël en Saoedi-Arabië onderhandelen over directe vluchten voor Hajj-pelgrims

Het geluid komt nadat een hoge Amerikaanse functionaris vorige week wetgevers had geïnformeerd dat meer landen bereid waren om stappen te ondernemen om de betrekkingen met Israël te normaliseren.

Israël en Saoedi-Arabië onderhandelen over een deal die Palestijnen met Israëlisch staatsburgerschap in staat stelt rechtstreeks naar Saoedi-Arabië te vliegen om de religieuze bedevaarten op de Hadj en Umrah uit te voeren, meldde de Financial Times maandag, waarbij meerdere niet nader gespecificeerde bronnen werden genoemd.

Kaart van Midden-oosten met daarop Saoedi-Arabië en Iran. (Shutterstock)

Het rapport komt nadat een hoge Amerikaanse functionaris de wetgevers vorige week liet weten dat meer Arabische landen bereid waren stappen te ondernemen om de betrekkingen met Israël te normaliseren, wat samenviel met het bezoek van president Joe Biden aan de regio volgende maand.

“We werken in de ruimte die niet in het publieke domein zichtbaar  is met een paar andere landen”, zei Barbara Leaf, adjunct-staatssecretaris voor Zaken in het Nabije Oosten, woensdag tijdens een hoorzitting van het Congres.

“Ik denk dat je een aantal interessante dingen zult zien rond de tijd van het bezoek van de president”, zei ze.

Er wordt aangenomen dat de VS een deal sluiten tussen Israël, Egypte en Saoedi-Arabië om de controle over de Rode Zee-eilanden Tiran en Sanafir over te dragen van Egypte naar Saoedi-Arabië, waardoor Israël zou moeten instemmen met nieuwe veiligheidsregelingen voor de verplaatsing van een multinationale strijdmacht van waarnemers van de eilanden naar het Egyptische vasteland.

In ruil daarvoor zou Saoedi-Arabië Israëlische luchtvaartmaatschappijen toestaan ​​over zijn luchtruim te vliegen. Momenteel kunnen alleen Israëlische vluchten naar de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein over het koninkrijk vliegen, evenals Air India-vluchten van en naar Israël.

Begin van ‘een pad’

Israël maakte eind 2020 bekend dat burgers officieel onder “beperkte omstandigheden” naar Saoedi-Arabië mogen reizen. De toestemming werd verleend voor zakenreizen en moslimburgers die religieuze bedevaarten wilden houden.

Palestijnse burgers van Israël zouden gewoonlijk op tijdelijke Jordaanse papieren naar het koninkrijk reizen en moesten stoppen in Amman. Een andere optie was een busrit van 1000 mijl.

Verschillende Arabische staten zijn de afgelopen jaren dichter tot Israël gekomen vanwege gedeelde veiligheidszorgen over Iran.

De Israëlische minister van Defensie vertelde de wetgevers vorige week dat het land hielp bij het opbouwen van een door de VS geleide regionale luchtverdedigingsalliantie tegen Iran en dat het partnerschap al pogingen tot aanslagen had verijdeld.

Hoewel Israël al jaren met verschillende van zijn Arabische buren samenwerkt op het gebied van veiligheidskwesties, zijn de betrekkingen sinds de ondertekening van de Abraham Accords-overeenkomsten van 2020 meer in de openbaarheid gekomen.

De Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Marokko en Soedan normaliseerden allemaal de banden met Israël, maar de overeenkomsten slaagden er niet in het conflict tussen Israëli’s en Palestijnen op te lossen.

Saoedi-Arabië steunde het proces en functionarissen in het koninkrijk hebben gesproken over het volgen van dit voorbeeld, maar hebben erop aangedrongen dat het land niet verder zal gaan totdat er vooruitgang is geboekt bij het aanpakken van het Israëlisch-Palestijnse conflict. 

“Ik denk dat we normalisatie altijd als het eindresultaat hebben gezien, maar het eindresultaat van een pad”, zei de Saoedische minister van Buitenlandse Zaken, prins Faisal bin Farhan al-Saud, deze maand op het World Economic Forum in Davos, Zwitserland.

“We hebben altijd voor ogen gehad dat er volledige normalisatie met Israël zal zijn, en ik heb eerder gezegd dat een volledige normalisatie tussen ons en Israël, tussen de regio en Israël, enorme voordelen zal opleveren – [maar] we zullen niet in staat zijn om te oogsten die voordelen, tenzij we de kwestie van Palestina aanpakken.”

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Duizenden protesteren in Tunesië tegen de president

In een van de grootste demonstraties tegen Kais Saied in maanden verwerpen demonstranten zijn vervanging …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: