Israël organiseert nieuwe verkiezingen terwijl de coalitie het parlement probeert te ontbinden

Minister van Buitenlandse zaken Yair Lapid wordt interim premier tot de verkiezingen op 25 Oktober.

De Israëlische premier Naftali Bennett en minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid kwamen maandag overeen om het parlement te ontbinden, na weken van druk op hun fragiele regeringscoalitie.

De leiders van de regeringscoalitie van Israël zeiden dat ze volgende week een wetsvoorstel zullen indienen om het parlement te ontbinden, een daad die de weg zou vrijmaken voor de vijfde verkiezingen in het land in iets meer dan drie jaar.

Israëlische minister van buitenlandse zaken Yair Lapid (shutterstock)

Bennett vertelde verslaggevers dat de beslissing “de juiste was voor Israël” en dat Lapid“het ambt van premier op een ordelijke manier zou overnemen” tot de verkiezingen op 25 oktober worden gehouden. 

Bennett en Lapid vormden afgelopen juni een onwaarschijnlijke coalitie, waarmee een einde kwam aan het 12-jarige premierschap van  Benjamin Netanyahu.

“Het is geen gemakkelijk moment, maar we hebben de juiste beslissing genomen”, zei Bennett tegen verslaggevers.

“We hebben er alles aan gedaan om deze regering in stand te houden. We hebben geen steen onberoerd gelaten.”

Het besluit komt dagen na de eerste verjaardag van de vorming van de coalitie, die een onwaarschijnlijke mix van linkse en rechtse krachten omvatte, evenals partijen die Palestijnse burgers van Israël vertegenwoordigden.

Met een flinterdunne parlementaire meerderheid begon de alliantie van acht partijen uiteen te vallen toen een handvol leden de coalitie verliet.

Het verloor zijn meerderheid in het Israëlische parlement met 120 zetels in april toen een lid van Bennetts Yamina-partij haar vertrek aankondigde.

Netanyahu begroet ontbinding als ‘geweldig nieuws’

Het duidelijkste teken van de zwakte van de coalitie kwam vorige week toen een wetsontwerp dat de Israëlische burgerrechten uitbreidt tot kolonisten op de bezette Westelijke Jordaanoever, in het parlement werd verworpen. De wet, die normaal gesproken brede steun zou genieten in het parlement en de afgelopen vijf decennia herhaaldelijk is vernieuwd, raakte verstrikt in het steeds bitterder wordend klimaat tussen de regering en de oppositie.

De ontbinding van de Knesset kwam als een verrassing voor verschillende ministers in de Israëlische regering, waaronder minister van Defensie Benny Gantz en minister van Binnenlandse Zaken Ayelet Shaked.

“Ik denk dat de regering het afgelopen jaar heel goed werk heeft geleverd. Het is jammer dat het land weer in verkiezingen moet worden meegesleurd”, zegt Gantz, hoofd van een centrumpartij in de coalitie.

Een bron vertelde The Times of Israel dat Gantz niet op de hoogte was van de definitieve beslissing voordat deze werd genomen.

Shaked werd eerder op de dag door Bennett op de hoogte gebracht van de beslissing, meldde de Times of Isreal, hoewel er ook geen voorafgaand overleg met haar was.

Ondertussen heeft Netanyahu, die de oppositie leidt en een comeback belooft ondanks het feit dat hij terecht staat voor vermeende corruptie, een video op Twitter uitgebracht waarin hij de ontbinding prees als “geweldig nieuws”, en beloofde een “nationale regering op te richten … die de nationale trots zou terugbrengen” “.

“Het is voor iedereen duidelijk dat deze regering, de grootste mislukking in de geschiedenis van Israël, aan het einde van haar weg is”, zei Netanyahu.

De politieke opschudding zal geen invloed hebben op het bezoek van de Amerikaanse president Joe Biden aan Israël volgende maand. Biden zal het land bezoeken, ongeacht wie de premier van Israël is, vertelde de Amerikaanse ambassadeur in Israël Thomas Nides aan Axios .

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Nieuwe Israëlische inslagen sluiten vliegveld Aleppo

Israël is naar verluidt begonnen zich te richten op de infrastructuur in Syrië, nu het …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: