Nieuwste artikelen:

Israël bevordert wet die Palestijnse burgers verhindert in Joodse gebieden te wonen

Mensenrechtengroeperingen hebben beloofd het wetsvoorstel waardoor meer Israëlische steden...

Saudi-Arabië executeert drie mensen

Het koninkrijk heeft 47 mensen ter dood gebracht in...

Egypte: Lichaam van officier die drie Israëlische soldaten doodde teruggebracht naar Caïro

In mediaberichten wordt de officier Mohamed Salah genoemd, hoewel...

Israëlische functionarissen zetten Biden onder druk om Pegasus-spyware van de Amerikaanse zwarte lijst te verwijderen

Leestijd: 3 minuten

De VS hebben NSO vorig jaar toegevoegd aan hun zwarte lijst van bedrijven omdat ze zich bezig houd met activiteiten die in strijd zijn met de belangen van Washington op het gebied van nationale veiligheid en buitenlands beleid.

Israëlische functionarissen oefenen druk uit op de regering-Biden om het cyberspionagebedrijf NSO Group van een Amerikaanse zwarte lijst te verwijderen , enkele maanden nadat het ministerie van Handel had aangegeven dat hun activiteiten in strijd zijn met het Amerikaanse buitenlands beleid en de nationale veiligheidsbelangen.

NSO op zwarte lijst

Woensdag citeerde het persbureau Axios twee Israëlische functionarissen en een Amerikaanse die zeiden dat het Witte Huis het verzoek in overweging nam, terwijl een andere Amerikaanse functionaris dit ontkende.

Vorig jaar werd NSO door het Amerikaanse ministerie van Handel op een zwarte lijst geplaatst, waardoor het werd uitgesloten van Amerikaanse technologieën die cruciaal zijn voor het voortzetten van hun activiteiten.

Het ministerie van Handel zei dat zijn beslissing was gebaseerd op bewijs dat de NSO-groep en Candiru, een ander Israëlisch spywarebedrijf, spyware ontwikkelden en leverden aan buitenlandse regeringen, die het op hun beurt gebruikten “om kwaadwillend overheidsfunctionarissen, journalisten, zakenmensen, activisten, academici, en ambassadepersoneel”te bespioneren.

Volgens Axios ontstond er, nadat NSO was gesanctioneerd, een debat binnen de Israëlische regering over de vraag of zij namens het bedrijf moest lobbyen bij de regering-Biden.

“We hebben de VS verteld dat ze NSO niet kunnen laten failliet gaan en dat een aantal slechte klanten niet betekent dat de producten en capaciteiten van het bedrijf niet langer nodig zijn”, vertelde een hoge Israëlische functionaris aan Axios.

De Israëlische regering vertelde het Witte Huis ook dat ze van tevoren duidelijk had moeten aangeven wat er moest worden opgelost voordat NSO sancties oplegde, en het bedrijf de kans had gegeven om de wijzigingen aan te brengen.

NSO vormt de kern van een wereldwijd hackschandaal, aangezien onderzoekers zeggen dat de Pegasus-software door een aantal regeringen over de hele wereld is gebruikt om politieke dissidenten, journalisten en activisten aan te vallen.

Ragip Soylu, de hoofdbureau van Middle East Eye in Turkije, zou zijn telefoon hebben laten hacken door spyware.

De spyware was ook gebruikt om wereldleiders aan te vallen, waarbij de telefoon van de Franse president Emmanual Macron was gecompromitteerd.

Eenmaal geïmplementeerd, kan een gebruiker van Pegasus-spyware de volledige controle over iemands telefoon overnemen – toegang krijgen tot berichten, telefoontjes onderscheppen en de telefoon gebruiken als afstandsbediening.

Eerder deze week zei het Amerikaanse Hooggerechtshof dat het wil dat de regering-Biden zich uitspreekt over de vraag of de NSO-groep soevereine buitenlandse immuniteit heeft tegen civiele rechtszaken in de VS.

WhatsApp – eigendom van Meta (voorheen Facebook) – klaagt NSO Group aan wegens vermeende targeting van zijn servers in Californië met malware om ongeautoriseerde toegang te krijgen tot ongeveer 1.400 mobiele apparaten in strijd met de Amerikaanse staats- en federale wetgeving.

In de oorspronkelijke juridische klacht die in 2019 werd ingediend, beschuldigde WhatsApp het Israëlische bedrijf van het schenden van de servicevoorwaarden en het ondermijnen van de “reputatie, het publieke vertrouwen en de goodwill” van het berichtenplatform.

Vorig jaar bevestigde het Ninth Circuit Court of Appeals de beslissing van een lagere rechtbank om de rechtszaak van WhatsApp door te laten gaan, en benadrukte dat NSO Group niet in aanmerking komt voor soevereine immuniteit, zelfs als haar klanten buitenlandse overheidsinstanties zijn.

Laatste nieuws

Israël bevordert wet die Palestijnse burgers verhindert in Joodse gebieden te wonen

Mensenrechtengroeperingen hebben beloofd het wetsvoorstel waardoor meer Israëlische steden...

Saudi-Arabië executeert drie mensen

Het koninkrijk heeft 47 mensen ter dood gebracht in...

Egypte: Lichaam van officier die drie Israëlische soldaten doodde teruggebracht naar Caïro

In mediaberichten wordt de officier Mohamed Salah genoemd, hoewel...

Australische kinderen gestrand in Syrië klagen regering aan voor repatriëring

Save the Children Australië heeft een zaak aangespannen namens...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Israël bevordert wet die Palestijnse burgers verhindert in Joodse gebieden te wonen

Mensenrechtengroeperingen hebben beloofd het wetsvoorstel waardoor meer Israëlische steden...

Verkiezingen Turkije: Minister van Binnenlandse Zaken zinspeelt op spionage Duitse ambassade

Suleyman Soylu beweert dat zijn veiligheidstroepen een EU-ambassadeur hebben...

Israël: 100.000 protesteren tegen omstreden justitiële revisie

Burgers en parlementsleden verzamelen zich om het plan aan...

JP Morgan waarschuwt voor groeiend risico bij beleggen in Israël

Uitgelekt memo zegt dat gerechtelijke revisie vragen heeft opgeroepen...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

Spam check ;-) 76 + = 81

Saudi-Arabië executeert drie mensen

Het koninkrijk heeft 47 mensen ter dood gebracht in 2023 nu ESOHR waarschuwt voor 'dreigende' executie van negen mensen die als minderjarige zijn aangeklaagd. Saoedi-Arabië...

Egypte: Lichaam van officier die drie Israëlische soldaten doodde teruggebracht naar Caïro

In mediaberichten wordt de officier Mohamed Salah genoemd, hoewel vragen over zijn motief onduidelijk blijven. Israël heeft aan Egypte het stoffelijk overschot overgedragen van een...

Australische kinderen gestrand in Syrië klagen regering aan voor repatriëring

Save the Children Australië heeft een zaak aangespannen namens 17 kinderen en negen vrouwen die gestrand zijn in de kampen Al-Hol en Roj in...