Nieuwste artikelen:

Vele grote nieuwsorganisaties vragen Israël om vrije toegang tot Gaza.

Meer dan 60 media- en maatschappelijke organisaties hebben een...

Waarom worden Britse moslimkiezers beschuldigd van ‘sectarische’ politiek?

Verschillende commentatoren trokken hun wenkbrauwen op bij het feit...

Israëlische functionarissen zetten Biden onder druk om Pegasus-spyware van de Amerikaanse zwarte lijst te verwijderen

Leestijd: 3 minuten

De VS hebben NSO vorig jaar toegevoegd aan hun zwarte lijst van bedrijven omdat ze zich bezig houd met activiteiten die in strijd zijn met de belangen van Washington op het gebied van nationale veiligheid en buitenlands beleid.

Israëlische functionarissen oefenen druk uit op de regering-Biden om het cyberspionagebedrijf NSO Group van een Amerikaanse zwarte lijst te verwijderen , enkele maanden nadat het ministerie van Handel had aangegeven dat hun activiteiten in strijd zijn met het Amerikaanse buitenlands beleid en de nationale veiligheidsbelangen.

NSO op zwarte lijst

Woensdag citeerde het persbureau Axios twee Israëlische functionarissen en een Amerikaanse die zeiden dat het Witte Huis het verzoek in overweging nam, terwijl een andere Amerikaanse functionaris dit ontkende.

Vorig jaar werd NSO door het Amerikaanse ministerie van Handel op een zwarte lijst geplaatst, waardoor het werd uitgesloten van Amerikaanse technologieën die cruciaal zijn voor het voortzetten van hun activiteiten.

Het ministerie van Handel zei dat zijn beslissing was gebaseerd op bewijs dat de NSO-groep en Candiru, een ander Israëlisch spywarebedrijf, spyware ontwikkelden en leverden aan buitenlandse regeringen, die het op hun beurt gebruikten “om kwaadwillend overheidsfunctionarissen, journalisten, zakenmensen, activisten, academici, en ambassadepersoneel”te bespioneren.

Volgens Axios ontstond er, nadat NSO was gesanctioneerd, een debat binnen de Israëlische regering over de vraag of zij namens het bedrijf moest lobbyen bij de regering-Biden.

“We hebben de VS verteld dat ze NSO niet kunnen laten failliet gaan en dat een aantal slechte klanten niet betekent dat de producten en capaciteiten van het bedrijf niet langer nodig zijn”, vertelde een hoge Israëlische functionaris aan Axios.

De Israëlische regering vertelde het Witte Huis ook dat ze van tevoren duidelijk had moeten aangeven wat er moest worden opgelost voordat NSO sancties oplegde, en het bedrijf de kans had gegeven om de wijzigingen aan te brengen.

NSO vormt de kern van een wereldwijd hackschandaal, aangezien onderzoekers zeggen dat de Pegasus-software door een aantal regeringen over de hele wereld is gebruikt om politieke dissidenten, journalisten en activisten aan te vallen.

Ragip Soylu, de hoofdbureau van Middle East Eye in Turkije, zou zijn telefoon hebben laten hacken door spyware.

De spyware was ook gebruikt om wereldleiders aan te vallen, waarbij de telefoon van de Franse president Emmanual Macron was gecompromitteerd.

Eenmaal geïmplementeerd, kan een gebruiker van Pegasus-spyware de volledige controle over iemands telefoon overnemen – toegang krijgen tot berichten, telefoontjes onderscheppen en de telefoon gebruiken als afstandsbediening.

Eerder deze week zei het Amerikaanse Hooggerechtshof dat het wil dat de regering-Biden zich uitspreekt over de vraag of de NSO-groep soevereine buitenlandse immuniteit heeft tegen civiele rechtszaken in de VS.

WhatsApp – eigendom van Meta (voorheen Facebook) – klaagt NSO Group aan wegens vermeende targeting van zijn servers in Californië met malware om ongeautoriseerde toegang te krijgen tot ongeveer 1.400 mobiele apparaten in strijd met de Amerikaanse staats- en federale wetgeving.

In de oorspronkelijke juridische klacht die in 2019 werd ingediend, beschuldigde WhatsApp het Israëlische bedrijf van het schenden van de servicevoorwaarden en het ondermijnen van de “reputatie, het publieke vertrouwen en de goodwill” van het berichtenplatform.

Vorig jaar bevestigde het Ninth Circuit Court of Appeals de beslissing van een lagere rechtbank om de rechtszaak van WhatsApp door te laten gaan, en benadrukte dat NSO Group niet in aanmerking komt voor soevereine immuniteit, zelfs als haar klanten buitenlandse overheidsinstanties zijn.

Laatste nieuws

Vele grote nieuwsorganisaties vragen Israël om vrije toegang tot Gaza.

Meer dan 60 media- en maatschappelijke organisaties hebben een...

Waarom worden Britse moslimkiezers beschuldigd van ‘sectarische’ politiek?

Verschillende commentatoren trokken hun wenkbrauwen op bij het feit...

Bolsonaro beschuldigd van het verduisteren van $1,2 miljoen

Politieonderzoek heeft verbanden gevonden tussen de voormalige president en een criminele organisatie die verantwoordelijk is voor de verduistering.

Nieuwsbrief

Ook intressant

43 Palestijnen vermoord bij twee luchtaanvallen met Amerikaanse wapens

Amnesty International heeft bewijs gevonden dat het Israëlische leger...

Families van Israëlische gegijzelden botsen met Netanyahu tijdens een gespannen ontmoeting

Tijdens een gespannen ontmoeting op 5 december tussen de...

Israël lanceert verwoestende aanval op Khan Younis

Op dinsdag lanceerde Israël een verwoestende aanval op de...

Israël onderzoekt piek in short selling vóór de aanval van 7 oktober

Israël onderzoekt beweringen dat beleggers mogelijk vooraf wisten van...

Moslimleiders in belangrijke Amerikaanse staten lanceren ‘Abandon Biden’-campagne voor de 2024 verkiezingen

In de Verenigde Staten hebben moslimleiders en organisatoren uit...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

62 − = 60

De VAE heeft een student gedeporteerd die een Palestijnse keffiyeh droeg tijdens zijn afstudeerceremonie.

NYU Abu Dhabi heeft naar verluidt het dragen van 'culturele kleding' verboden tijdens de afstudeerceremonie in mei. The UAE heeft een student gedeporteerd die tijdens...

Waarom worden Britse moslimkiezers beschuldigd van ‘sectarische’ politiek?

Verschillende commentatoren trokken hun wenkbrauwen op bij het feit dat Britse moslims stemmen op basis van de kwestie Gaza, maar analisten zeggen dat de...

Bolsonaro beschuldigd van het verduisteren van $1,2 miljoen

Politieonderzoek heeft verbanden gevonden tussen de voormalige president en een criminele organisatie die verantwoordelijk is voor de verduistering.