Nieuwste artikelen:

Waarom worden Britse moslimkiezers beschuldigd van ‘sectarische’ politiek?

Verschillende commentatoren trokken hun wenkbrauwen op bij het feit...

Bolsonaro beschuldigd van het verduisteren van $1,2 miljoen

Politieonderzoek heeft verbanden gevonden tussen de voormalige president en een criminele organisatie die verantwoordelijk is voor de verduistering.

De FBI onderzoekt voormalige Amerikaanse generaal over vermeende lobbygroep in Qatar

Leestijd: 4 minuten

Volgens gerechtelijke documenten zou de gepensioneerde generaal John Allen hebben gewerkt om het Amerikaanse beleid ten aanzien van Qatar te beïnvloeden nadat de Arabische landen een blokkade van Doha hadden aangekondigd.

Een gepensioneerde viersterrengeneraal staat onder FBI-onderzoek omdat hij naar verluidt probeerde Qatar te helpen bij het navigeren door een diplomatieke crisis met zijn Golfburen in 2017 en vervolgens tegen onderzoekers zou liegen over zijn rol, volgens gerechtelijke documenten.

Kaart van de Arabische Golf (shutterstock)

De documenten, die werden verkregen door de Associated Press en The New York Times, schetsten een federale zaak tegen de gepensioneerde marinier-generaal John Allen, die nu voorzitter is van de prominente in Washington gevestigde denktank Brookings Institution.

Autoriteiten zeggen dat Allen in 2017 hielp om Doha te helpen het Amerikaanse beleid te beïnvloeden, toen Saoedi-Arabië , de Verenigde Arabische Emiraten en andere landen een economische en diplomatieke blokkade van Qatar aankondigden. De voormalige Amerikaanse president Donald Trump leek partij te kiezen tegen Qatar.

Het onderzoek naar Allen maakt deel uit van een groeiend onderzoek dat Richard Olson, een voormalige ambassadeur in de VAE en Pakistan, die vorige week schuldig pleitte endie nu een 12-jarige gevangenisstraf uitzitop beschuldiging van corruptie.

Volgens de documenten “beschouwde Zuberi de diplomatieke crisis als een zakelijke kans” en begon hij te werken aan de verkoop van lobbydiensten aan Qatar. Hij nam contact op met Olson, die op zijn beurt Allen binnenhaalde.

“Als we dit kunnen doen, zullen we de helft van Qatar bezitten”, schreef Zuberi aan Olson in een WhatsApp-bericht dat in de aanvraag wordt vermeld.

De Amerikaanse federale wet bepaalt dat elke individuele lobby voor een buitenlandse regering zich moet registreren bij het ministerie van Justitie.

“Er is substantieel bewijs dat deze FARA-overtredingen opzettelijk waren”, schreef FBI-agent Babak Adib in een huiszoekingsbevel, verwijzend naar de Foreign Agents Registration Act. Blijkbaar ten onrechte ingediend, werd het bevel woensdag uit de rol verwijderd, maar de beëdigde verklaring van de FBI is openbaar beschikbaar via een aparte, non-profit website voor juridisch onderzoek.

Adib zei dat Allen niet had bekendgemaakt “dat hij tegelijkertijd zakelijke deals van meerdere miljoenen dollars met de regering van Qatar nastreefde”. De FBI zei dat Allen een “valse versie van de gebeurtenissen” verklaarde over zijn werk voor Qatar in een interview in 2020 en geen relevante e-mails produceerde als reactie op een dagvaarding van de grand jury.

Beau Phillips, een woordvoerder van Allen, vertelde The New York Times dat de voormalige generaal “vrijwillig meewerkte aan het onderzoek van de regering naar deze zaak. De inspanningen van John Allen met betrekking tot Qatar in 2017 waren om de belangen van de Verenigde Staten en het militair personeel te beschermen.” dat gestationeerd was in Qatar. John Allen ontving geen vergoeding voor zijn inspanningen.”

Allen gebruikte zijn Brookings-e-mailaccount voor wat Qatar-gerelateerde communicatie, zeggen rechtbankpapieren. Qatar is al lange tijd een van Brookings’ grootste financiers, hoewel het zegt dat het stopt met het aannemen van Qatarese financiering.

Brookings en de ambassade van Qatar in de VS hebben niet onmiddellijk gereageerd op het verzoek van Middle East Eye om commentaar. NYT-verslaggever Mark Mazzetti tweette woensdagavond dat Allen met onmiddellijke ingang met administratief verlof van Brookings was geplaatst.

Lobbyen bij het Amerikaanse congres

Federale autoriteiten zeggen dat Allen lobbyde bij de toenmalige nationale veiligheidsadviseur, HR McMaster, om de regering een vriendelijkere toon te laten aanslaan tegen de Qatarezen te midden van de diplomatieke ruzie tussen Doha en andere Arabische landen.

In een e-mail aan McMaster zei Allen dat Qatar wilde dat het Witte Huis of het ministerie van Buitenlandse Zaken alle partijen zou oproepen om “met terughoudendheid te handelen”.

Federale functionarissen zeggen dat de toenmalige staatssecretaris, Rex Tillerson, de Golfstaten twee dagen later opriep om “de blokkade tegen Qatar te verlichten” en vroeg “dat er geen verdere escalatie door de partijen in de regio zouden ontstaan”.

Allen heeft McMaster niet verteld dat hij werd betaald voor zijn werk, volgens de rechtbankdossiers.

Volgens de federale autoriteiten zijn Olson en Allen naar Qatar gereisd om de emir en andere functionarissen te ontmoeten.

Allen gaf advies over hoe het Amerikaanse beleid te beïnvloeden en zei dat de Qatari’s “het volledige spectrum” van informatieoperaties moeten gebruiken, aldus de beëdigde verklaring.

Voordat ze naar Doha gingen, stelde Allen voor dat hij een “speakersfee” van $ 20.000 zou krijgen, aldus de beëdigde verklaring, en vervolgens “een vollediger regeling van een langdurige relatie uit te werken”.

Zuberi betaalde Allen’s eersteklas vliegtickets, aldus de beëdigde verklaring, maar er was geen indicatie dat de vergoeding was betaald.

Na hun reis naar Qatar hebben Allen en Olson ook gelobbyd bij leden van het Congres, met name aanhangers van een resolutie van het Huis waarin Qatar wordt gekoppeld aan terrorismefinanciering, aldus de FBI.

Onder hen was de Californische democraat Ted Lieu, die aan functionarissen vertelde dat hij zich niet precies herinnerde wat Allen zei, maar dacht dat hij daar was “om de Qatarese functionarissen en hun standpunt te steunen”.

Laatste nieuws

Waarom worden Britse moslimkiezers beschuldigd van ‘sectarische’ politiek?

Verschillende commentatoren trokken hun wenkbrauwen op bij het feit...

Bolsonaro beschuldigd van het verduisteren van $1,2 miljoen

Politieonderzoek heeft verbanden gevonden tussen de voormalige president en een criminele organisatie die verantwoordelijk is voor de verduistering.

Hamas in Doha leidt tot wetsvoorstel van de Amerikaanse Senaat, voor herziening van een basis in Qatar.

De aanwezigheid van Hamas in Doha heeft ertoe geleid...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Amerikaanse vereniging van antropologen stemt voor een boycot van Israël

De grootste vereniging van Amerikaanse antropologen heeft gestemd voor...

Mohammed bin Salman dreigt VAE met blokkade

De Saoedische leider vaart langzaam een andere koers dan...

Staatsinvesteringsfonds van Qatar investeert voor het eerst in Amerikaanse NBA- en NHL-teams

Deal zou Qatar's eerste investering in een Amerikaanse professionele...

Qatar en VAE hervatten diplomatieke banden en heropenen ambassades

Emirati ministerie van Buitenlandse Zaken haalt al-Ula overeenkomst aan...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

91 − 84 =

Waarom worden Britse moslimkiezers beschuldigd van ‘sectarische’ politiek?

Verschillende commentatoren trokken hun wenkbrauwen op bij het feit dat Britse moslims stemmen op basis van de kwestie Gaza, maar analisten zeggen dat de...

Bolsonaro beschuldigd van het verduisteren van $1,2 miljoen

Politieonderzoek heeft verbanden gevonden tussen de voormalige president en een criminele organisatie die verantwoordelijk is voor de verduistering.

Hamas in Doha leidt tot wetsvoorstel van de Amerikaanse Senaat, voor herziening van een basis in Qatar.

De aanwezigheid van Hamas in Doha heeft ertoe geleid dat de Amerikaanse Senaat een wetsvoorstel heeft ingediend waarin wordt opgeroepen tot een herziening van...