De juridische hervormingen van de VAE ‘consolideren de repressie’ zegt mensenrechtenorganisatie

Human Rights Watch zegt dat door de Verenigde Arabische Emiraten ingevoerde wetswijzigingen geen oplossing bieden voor de langdurige beperkingen van de burgerrechten en politieke rechten van burgers en ingezetenen.

Human Rights Watch heeft kritiek geuit op een reeks ingrijpende juridische wijzigingen die eind 2021 door de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) zijn ingevoerd, en stelt dat deze geen oplossing bieden voor de langdurige en systematische beperkingen van de burgerrechten en politieke rechten van burgers en ingezetenen.

Mohammed bin Zayed , president van de VAE (shutterstock)

“De nieuwe wetten handhaven eerdere bepalingen en bevatten nieuwe die een ernstige bedreiging vormen voor de fundamentele mensenrechten”, zei de in New York gevestigde mensenrechtenorganisatie   zondag in een verklaring .

De wetswijzigingen die in november zijn doorgevoerd, hebben betrekking op wijzigingen van meer dan 40 wetten, onder meer op het gebied van misdaad en straf, cybercriminaliteit en drugs. Staatsmedia zeiden dat ze gericht zijn op “het versterken van economische, investerings- en commerciële kansen, naast het maximaliseren van sociale stabiliteit, veiligheid en het waarborgen van de rechten van zowel individuen als instellingen”.

“Hoewel de veranderingen een gematigde verruiming van persoonlijke vrijheden mogelijk maken, handhaaft het nieuwe wettelijke kader ernstige beperkingen op het recht op vrije meningsuiting, vereniging en vergadering”, zei HRW.

Volgens de rechtengroep blijven de wetten van het land kritiek op heersers en uitlatingen die geacht worden sociale onrust te creëren of aan te wakkeren, nog steeds verbieden, door strenge straffen op te leggen voor vaag gedefinieerde beschuldigingen. Bovendien handhaven ze bepalingen die “laster en zowel mondelinge als schriftelijke beledigingen, zowel openbaar als privé, strafbaar stellen als strafbare feiten”.

Nieuwe bepalingen stellen “valse” en “misleidende” informatie, het delen van informatie met buitenlandse groepen of landen en het “beledigen van buitenlandse staten” strafbaar. 

“Terwijl de regering van de VAE en haar door de staat gecontroleerde media deze nieuwe wetswijzigingen aankondigden als een enorme stap voorwaarts voor economische en sociale vrijheden, zullen ze de door de regering opgelegde repressie verder verankeren”, zegt Michael Page, plaatsvervangend directeur Midden-Oosten van HRW.

“De regering van de VAE heeft ervoor gekozen een kans te laten liggen om de vrijheden over de hele linie te verbeteren en heeft in plaats daarvan de repressie verdubbeld.”

De autoriteiten van de VAE hebben de afgelopen zeven jaar verschillende keren de toegang geweigerd aan experts van de Verenigde Naties, mensenrechtenonderzoekers en journalisten.

Amnesty International riep de VAE vorige week op om 10 dissidenten vrij te laten die eerder dit jaar hun gevangenisstraf hadden uitgezeten maar nog niet waren vrijgelaten.

De 10 mannen behoorden tot de 69 Emirati-onderdanen die in 2012 werden gearresteerd en in 2013 tot 15 jaar gevangenisstraf kregen op beschuldiging van samenzwering om de regering omver te werpen, in een proces dat bekend staat als de “VAE 94”-zaak.

Twee jaar eerder hadden de 94 personen (25 niet-Emirati-onderdanen) naar verluidt een petitie ondertekend waarin de regering van de Emiraten werd opgeroepen een reeks democratische hervormingen door te voeren.

Aanklagers zeiden dat de beschuldigden banden hadden met Al-Islah, een groep die banden heeft met de Moslimbroederschap, die de VAE categoriseert als een terroristische organisatie. 

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Amnesty dringt er bij de VAE op aan om 10 gevangenen vrij te laten

Mensenrechtenorganisatie Amnesty-International zegt dat er nog steeds mannen in detentie worden gehouden onder het voorwendsel …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: