Twee Saoedische delegaties bezoeken de VS terwijl de banden verbeteren

Tientallen Saoedische regeringsfunctionarissen en bedrijfsleiders zullen deze maanda Washington bezoeken.

Twee Saoedische regeringsdelegaties zijn van plan deze maand de Verenigde Staten te bezoeken , zeiden functionarissen zaterdag, terwijl Riyad en Washington hun inspanningen opvoeren om gespannen banden te herstellen en de basis te leggen voor een eventueel bezoek van de Amerikaanse president Joe Biden. 

De eerste delegatie zal naar verwachting op 15 juni Washington bezoeken en zal worden geleid door de Saoedische minister van Handel Majid bin Abdullah al-Qasabi. De tweede, onder leiding van minister van Investeringen Khaled al-Falih, is gepland voor het einde van de maand, zeiden twee functionarissen. 

De functionarissen weigerden te worden genoemd omdat de plannen niet openbaar waren gemaakt, meldde Reuters.

De delegaties zullen naar verwachting tientallen overheidsfunctionarissen en Saoedische bedrijfsleiders omvatten die overeenkomsten en deals in verschillende sectoren zullen bespreken, waaronder transport, logistiek en hernieuwbare energie, zeiden ze.

De Saoedische regering reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.

Terwijl hij zei dat hij momenteel ” geen directe plannen ” heeft om het koninkrijk te bezoeken, erkende Biden vrijdag publiekelijk de mogelijkheid om binnenkort naar Saoedi-Arabië te reizen.

Ondertussen hebben meerdere bronnen gezegd dat de reis wordt verwacht en mogelijk gesprekken met de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman omvat. Berichten op zaterdag gaven aan dat een dergelijke reis in juli zou kunnen plaatsvinden.

Protest tegen Saoedi-Arabië wegens de dood van Jamal Khashoggi (shutterstock)

Het bezoek zou de betrekkingen met Saoedi-Arabië helpen herstellen, dat onder druk is komen te staan ​​door de stijgende energieprijzen, de oorlog in Jemen en de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi , een inwoner van de VS, in 2018 in het consulaat van het koninkrijk in Istanbul .

De aankondiging van Biden volgde op een besluit van donderdag van de Organisatie van Olie-exporterende Landen en bondgenoten, bekend als Opec+, om de olieproductie op te voeren, en op een overeenkomst tussen de door Saoedi-Arabië gesteunde regering en de aan Iran gelieerde Houthis om een ​​wapenstilstand in Jemen te verlengen. Biden en het Witte Huis prezen Saoedi-Arabië voor beide beslissingen.

Het standpunt van de VS verandert ook, omdat het zich zorgen maakt over de verdieping van de banden van de Golfstaten met China en Rusland.

“Ongeacht of het bezoek van Biden plaatsvindt of niet, beide partijen werken aan het herstellen van de banden op institutioneel niveau en in verschillende sectoren”, zei een van de functionarissen.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Saudische lobbyist en ex-senator houdt toezicht op miljoenen Republikeinse campagnedonaties

Voormalig senator Norm Coleman speelt dubbele rol van Saoedische lobbyist en voorzitter van GOP super …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: