Amnesty dringt er bij de VAE op aan om 10 gevangenen vrij te laten

Mensenrechtenorganisatie Amnesty-International zegt dat er nog steeds mannen in detentie worden gehouden onder het voorwendsel van ‘contra-extremisme’.

Amnesty International drong er maandag bij de Verenigde Arabische Emiraten op aan om “onmiddellijk” 10 mannen vrij te laten die naar eigen zeggen willekeurig werden vastgehouden., zelfs nadat ze hun straf hebben uitgezeten.

Ze werden vastgehouden “onder het mom van ‘contra-extremisme counseling'”, aldus Amnesty.

Amnesty international (shutterstock)

“Mijn vader heeft zijn straf uitgezeten en toch zit hij na al die lange jaren nog steeds voor onbepaalde tijd opgesloten in de gevangenis, niet onderworpen aan enige wet”, vertelde een zoon van een van de gevangenen aan Amnesty.

Lynn Maalouf, plaatsvervangend directeur van Amnesty’s Midden-Oosten en Noord-Afrika, zei dat de voortdurende detentie van de personen “het nieuwste voorbeeld is van hoe de autoriteiten van de VAE het rechtssysteem bewapenen, de rechtsstaat ondermijnen, vreedzame afwijkende meningen criminaliseren en iedereen die het niet met hen eens is, het zwijgen opleggen”.

“Deze mannen hebben al tien jaar achter de tralies gezeten omdat ze zich durfden uit te spreken tegen de autoriteiten van de Emiraten of werden gezien als politieke oppositie, en nu wordt dit onrecht verlengd tot na hun langverwachte vrijlatingsdata”, zei Maalouf in een verklaring.

“De autoriteiten van de VAE moeten iedereen die wordt vastgehouden na het voltooien van hun gevangenisstraf onmiddellijk vrijlaten en de onwettige praktijk van het willekeurig verlengen van gevangenisstraffen staken.”

De 10 burgers van de VAE behoorden tot de 69 onderdanen die in 2012 werden gearresteerd en in 2013 tot 15 jaar gevangenisstraf kregen op beschuldiging van samenzwering om de regering omver te werpen, in een proces dat bekend staat als de “VAE 94”-zaak.

De “VAE 94”-zaak was een massale rechtszaak – de grootste in de geschiedenis van het land – in 2013 waarbij 94 mensen betrokken waren, waaronder 13 vrouwen die ervan werden beschuldigd de regering van de Emiraten omver te werpen, een aanklacht die de beklaagden heftig ontkenden.

Aanklagers zeiden dat de beschuldigden banden hadden met Al-Islah, een groep die banden heeft met de Moslimbroederschap, die de VAE categoriseert als een terroristische organisatie. 

Het resulteerde in de veroordeling van 69 mensen – acht bij verstek – die straffen tot 15 jaar kregen. In totaal werden 25 mensen vrijgesproken, onder wie alle 13 vrouwen die bij het harde optreden waren gearresteerd.

Twee jaar eerder hadden de 94 personen naar verluidt een petitie ondertekend waarin de regering van de Emiraten werd opgeroepen om een ​​reeks democratische hervormingen door te voeren.

De ondertekenaars zouden hebben opgeroepen tot een gekozen Federale Nationale Raad met volledige regelgevende bevoegdheden en algemeen kiesrecht, een terugtrekking van de veiligheidsstaat en fundamentele mensenrechten binnen het bestaande kader van een constitutionele monarchie.

Amnesty International veroordeelde de vonnissen destijds als “grof oneerlijk” en de beschuldigingen als “nep”.

Jarenlang hebben mensenrechtenorganisaties en verschillende westerse functionarissen opgeroepen tot de vrijlating van de gevangengenomen leden van de “VAE 94”.

Middle East Eye nam contact op met de ambassade van de VAE in Washington voor commentaar op de verklaring van Amnesty, maar ontving geen reactie tot op het moment van publicatie.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

De juridische hervormingen van de VAE ‘consolideren de repressie’ zegt mensenrechtenorganisatie

Human Rights Watch zegt dat door de Verenigde Arabische Emiraten ingevoerde wetswijzigingen geen oplossing bieden …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: