Saoedi-Arabië benoemt senior diplomaat tot eerste klimaatgezant

Het Koninkrijk ontkent beschuldigingen dat het opvoeren van de olieproductie en het nastreven van ambitieuze doelen voor emissiereductie tegenstrijdig zijn.

Saoedi-Arabië kondigde zondag aan dat het een hoge diplomaat had benoemd als zijn eerste klimaatgezant, terwijl functionarissen beloven de olieproductie op te voeren en tegelijkertijd ambitieuze doelen voor emissiereducties na te streven.

De benoeming van Adel al-Jubeir, de minister van Buitenlandse Zaken, als gezant werd aangekondigd als onderdeel van een reeks koninklijke bevelen die door koning Salman waren uitgevaardigd.

De aankondiging bevatte volgens AFP geen details over het mandaat van de gezant.

Jubeir, die eerder minister van Buitenlandse Zaken en ambassadeur in Washington was, zal zijn rol bij het ministerie van Buitenlandse Zaken voortzetten.

Saudi-Arabië, ’s werelds grootste olie-exporteur, heeft geprofiteerd van de piek in de energieprijzen als gevolg van de invasie van Moskou door Moskou . 

Begin mei maakte het koninkrijk bekend dat de economische groei in het eerste kwartaal 9,6 procent was gestegen in vergelijking met dezelfde periode in 2021, wat volgens de statistiekautoriteit “het hoogste groeipercentage in (de) laatste 10 jaar” vertegenwoordigde.

Het heeft de Amerikaanse smeekbeden om de olieproductie te verhogen in een poging om de prijzen te verlagen in de nasleep van de oorlog in Oekraïne weerstaan, maar benadrukte in plaats daarvan zijn inzet voor de OPEC+-oliealliantie, die Riyad en Moskou leiden.

De Saoedische minister van Energie, Prins Abdulaziz bin Salman, zei eerder deze maand dat het land verwachtte zijn dagelijkse olieproductiecapaciteit met meer dan een miljoen vaten op te voeren tot meer dan 13 miljoen vaten in 2027.

Maar vorig jaar beloofde Saoedi-Arabië voorafgaand aan de COP26-top over klimaatverandering om tegen 2060 een netto-nuluitstoot van koolstof te bereiken, wat scepsis wekte bij milieucampagnegroep Greenpeace. 

Met toenemende urgentie om de opwarming van de aarde te beperken, waarschuwen experts voor de noodzaak om het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen. 

Tijdens een toespraak op een panel vorige week op het World Economic Forum in Davos, betwistte de Saoedische minister van Economische Zaken Faisal al-Ibrahim het idee dat het beleid van zijn land in strijd was met elkaar.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

VS “moedigen” Saudi-Arabië aan om met Iran in zee te gaan, zegt topdiplomaat tegen MEE

Saoedi-Arabië “wil heel graag voordeel zien” van gesprekken met Iran, vertelt Timothy Lenderking, gezant van …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: